Αντιμέτωπος με ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο βρίσκεται ο Μπομπ Μενέντεζ, πράγμα που τον αναγκάζει να αλλάξει στρατηγική. Δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν την Τρίτη, δείχνουν ότι ο γερουσιαστής των ΗΠΑ αναμένεται να αλλάξει την υπερασπιστική του γραμμή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται τα δικαστικά έγγραφα, ενδέχεται να κατηγορήσει τη σύζυγό του, Ναντίν Μενέντεζ, ότι τον παρέσυρε σε αυτό που οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν εγκληματική συνωμοσία, και ότι του απέκρυψε πληροφορίες, οδηγώντας τον να πιστέψει ότι «δεν συνέβαινε τίποτα παράνομο».

Οι νέες πληροφορίες για την υπεράσπιση του κ. Μενέντεζ έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν δικαστεί στο Μανχάταν, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα δωροδοκίας. Η ημερομηνία δίκης της κας Menendez αναβλήθηκε για τον Ιούλιο, αφού οι δικηγόροι της είπαν στον δικαστή ότι είχε ένα «σοβαρό ιατρικό πρόβλημα» που θα απαιτούσε χειρουργική επέμβαση και πιθανώς παρατεταμένη περίοδο θεραπείας και ανάρρωσης.

Η νέα υπερασπιστική γραμμή

Οι δικηγόροι του κ. Μενέντεζ υποστήριξαν ότι το να τους δικάσουν από κοινού «απειλεί το δικαίωμα του γερουσιαστή σε δίκαιη δίκη, αναγκάζοντάς τον, μεταξύ άλλων, να επιλέξει μεταξύ δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων: του δικαιώματός του να καταθέσει για δική του υπεράσπιση και του δικαιώματός του να μην καταθέσει εναντίον της συζύγου». Για μήνες, οι δικηγόροι του κ. Μενέντεζ υπαινίσσονται έντονα ότι σχεδίαζαν να ισχυριστούν ότι ο γερουσιαστής εξαπατήθηκε από τη σύζυγό του.

Σε ένα τμήμα της νομικής ενημέρωσης του Ιανουαρίου που δεν συντάχθηκε, σημείωσαν ότι ο γερουσιαστής «δεν είχε την απαραίτητη γνώση για μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς και των δηλώσεων της συζύγου του». «Με αυτήν την υπεράσπιση», έγραψαν οι δικηγόροι, «ίσως πρέπει να υποστηρίξουν, ουσιαστικά, ότι οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά —και δεν γνωρίζουμε καμία— περιλάμβανε ενέργειες άλλων (συμπεριλαμβανομένης της Nadine), όχι του γερουσιαστή».

Εάν ο κ. Μενέντεζ επιλέξει να καταθέσει, έγραψαν οι δικηγόροι του, είναι πιθανό να εξηγήσει, για παράδειγμα, τι συζήτησαν ο ίδιος και η σύζυγός του κατά τη διάρκεια των δείπνων που οι εισαγγελείς λένε ότι κανόνισε με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει τις εξηγήσεις που του έδωσε η κ. Μενέντεζ σχετικά με το γιατί δύο άλλοι κατηγορούμενοι «της παρείχαν ορισμένα χρηματικά στοιχεία», έγραψαν.

Τέλος, οι δικηγόροι του γερουσιαστή προσθέτουν ότι, ενώ αυτές οι εξηγήσεις και οι συζυγικές επικοινωνίες στις οποίες βασίζονται, «τείνουν να αθωώσουν τον γερουσιαστή Μενέντεζ αποδεικνύοντας την απουσία οποιασδήποτε αθέμιτης πρόθεσης εκ μέρους του γερουσιαστή Μενέντεζ, ενδέχεται να ενοχοποιήσουν τη Ναντίν δείχνοντας τους τρόπους με τους οποίους απέκρυψε πληροφορίες από τον γερουσιαστή Μενέντεζ ή με άλλον τρόπο τον οδήγησαν να πιστέψει ότι τίποτα παράνομο δεν συνέβαινε».

Αίτημα εισαγγελέων να καθυστερήσει η δίκη

Νωρίτερα ζητήθηκε από τον δικαστή Στάιν να καθυστερήσει τη δίκη του γερουσιαστή, που έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για τις 6 Μαΐου, εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δικηγόρους υπεράσπισης είχαν διακοπεί για ένα συγκεκριμένο προδικαστικό ζήτημα. Εάν η σύγκρουση δεν επιλυθεί, είπαν οι εισαγγελείς, ένας συγκατηγορούμενος, ο Wael Hana, θα πρέπει να προσλάβει νέο δικηγόρο.

Ο δικηγόρος του κ. Hana, Lawrence S. Lustberg, και οι δικηγόροι του κ. Μενέντεζ, Adam Fee και Avi Weitzman, απάντησαν ο καθένας με επιστολές στον δικαστή, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι υπήρχε αδιέξοδο. Οι κύριοι Fee και Weitzman υποστήριξαν ότι οι εισαγγελείς είχαν «κατασκευάσει» τη διαφορά. Ο δικαστής Στάιν είπε ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση την Τετάρτη για να συζητήσει τη διαφωνία και το χρονοδιάγραμμα της δίκης.