Περισσότεροι από 2.000 μαθητές από όλη την Αττική διαγωνίστηκαν στον Πειραιά στο 3ο Ατομικό και το 20ο  Ομαδικό Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού Αττικής 2024,  το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου, στο σχολικό συγκρότημα του 13ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Πειραιά.

Οι αγώνες συνδιοργανώθηκαν με επιτυχία από τον Δήμο Πειραιά, την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Σ.Ν.Α) και τα σκακιστικά σωματεία Α.Ο. Φοίνικας Αγίας Σοφίας Πειραιά, Πειραϊκός Ο.Σ. και Μ.Φ.Κ.Σ. Φοίβος Πειραιά.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της χθεσινής  τελετής λήξης του 33ου Ατομικού Πρωταθλήματος Σκακιού μαθητών – μαθητριών Αττικής 2024, η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Σ.Ν.Α), βράβευσε για την προσφορά του στο Αττικό σκάκι τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Την τιμητική πλακέτα, εκ μέρους του κ. Μώραλη, παρέλαβε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Γέμελος, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στάθη Ευσταθόπουλο.

Το Σάββατο 13 Απριλίου βράβευσαν τους μαθητές του Ομαδικού Πρωταθλήματος ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιώργος Βίτσας.

Την Κυριακή 14 Απριλίου, απονομές των επάθλων στους νικητές, έκαναν οι  Βουλευτές Β΄ Πειραιά Γιώργος  Βρεττάκος και Μιχαήλ Λιβανόςο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού  Νίκος Γέμελος, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δέσποινα Αρβανίτου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελίνα Βερυκάκη, Χρήστος Φωτιάδης,  Βασίλης Οικονόμου, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Πειραιά Βασίλης Αγγελόπουλος,  ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μακρόπουλος, ο  Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» Σαράντος Ευσταθόπουλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» Δήμητρα Κούβαρη, η  Διευθύντρια αγώνων Μαρία Μαστοράκη, εκπρόσωπος του museum of illusions κ.ά.

Σημειώνεται τέλος, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, διεξήχθη με επιτυχία  το 72ο  Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα και 45ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Η «μεταμόρφωση» του Πειραιά σε σκακιστικό κέντρο ενισχύθηκε με τη δωρεά της διοργάνωσης προς τον Δήμο, σκακιστικών κομματιών για την εξωτερική επιδαπέδια σκακιέρα της πλατείας Κοραή.

Στο πλαίσιο αυτό, η σκακιέρα θα εγκαινιαστεί σύντομα, με την παράλληλη εκδήλωση αγώνων σιμουλτανέ (αγώνες όπου ένας σκακιστής αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλούς αντιπάλους).

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε στον Πειραιά χιλιάδες μαθητές από όλη την Αττική, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού Αττικής 2024 σε μια άρτια διοργάνωση, σε συνεργασία με συλλόγους του Πειραιά, οι οποίοι έχουν αντικείμενο το σκάκι.

Το σκάκι έχει μεγάλη παιδαγωγική αξία, αυξάνει τη δημιουργικότητα, συμβάλλει στην πνευματική ανάταση των παιδιών και θα ήθελα να συγχαρώ τους γονείς που τα στρέφουν στο ευγενές αυτό άθλημα, το οποίο αποτελεί προθάλαμο για την περαιτέρω ενασχόλησή τους με το σκάκι.

Ο Δήμος Πειραιά δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει το κορυφαίο αυτό πνευματικό άθλημα. Θα ήθελα να συγχαρώ τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα και να ευχαριστήσω την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής και τον Πρόεδρό της κ. Δημακάκο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Ευσταθόπουλο και όλους όσοι συνέβαλαν στο Μαθητικό Πρωτάθλημα,  για την τιμητική βράβευση και κυρίως για την εξαιρετική μας συνεργασία, η οποία δεν σταματάει εδώ, καθώς σύντομα θα εγκαινιάσουμε την επιδαπέδια σκακιέρα της πλατείας Κοραή».

*Πηγή φωτογραφιών, Δήμος Πειραιά