Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ μετά το χθεσινό εργατικό δυστύχημα στον Πειραιά, όπου κατά τη διάρκεια εργασιών σε διώροφη κατοικία επί της οδού Νεωρίων, στην ακτή Μουτσοπούλου, κατέρρευσε μέρος του κτιρίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός, εκτός υπηρεσίας, που συμμετείχε στις εργασίες, για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Επτά από τους εργαζόμενους στις εργασίες του κτιρίου προσήχθησαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Δημοτικού Θεάτρου και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου στην εισαγγελία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, μεταξύ των συλληφθέντων είναι εργολάβος, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 286 που αφορά παραβίαση των κανόνων οικοδόμησης και του γενικού οικοδομικού κανονισμού.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβίαση του οικοδομικού κανονισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε εκδοθεί ηλεκτρονική άδεια για μικρές εργασίες από τον δήμο Πειραιά.

Για το περιστατικό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, διενεργείται προανάκριση από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Θρήνος για τον 31χρονο

Ο 31χρονος αστυνομικός Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, που βρήκε τραγικό θάνατο μετά την κατάρρευση του κτιρίου, έκανε μεροκάματα για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ήταν ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στην Άμεση Δράση. Χθες βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βοηθούσε στις εργασίες του κτιρίου.

Όπως ανέφεραν άτομα από το περιβάλλον του αστυνομικού, στο παρελθόν εργαζόταν ως σερβιτόρος, διανομέας, όπου είχε και ένα ατύχημα, ενώ τον τελευταίο καιρό εργαζόταν σε οικοδομικές εργασίες.

Ο αδικοχαμένος αστυνομικός

Καταγόταν από τα Γρεβενά και δεν είχε παιδιά. Κατά το παρελθόν είχε υπηρετήσει στη φρουρά του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Ανεξέλεγκτη κατάσταση»

Την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων, στηλιτεύει το συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού.

«Επικρατεί ανεξέλεγκτη κατάσταση στην εκτέλεση των εργασιών σε μικρές, μεγάλες οικοδομές και εργοτάξια. Γι αυτό και με μεγάλη ευκολία εκδίδονται οικοδομικές άδειες για έργα «μικρής κλίμακας», που μόνο μικρής δεν είναι, και ανοίγει ο δρόμος ώστε εργοδότες και εργολάβοι να οργιάζουν, κλέβοντας ένσημα από τους εργαζόμενους, επιβάλλοντας ατελείωτες υπερωρίες και  χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι αδήλωτοι» επισημαίνει.

«Στο έδαφος αυτό, χιλιάδες οικοδομικές εργασίες χαρακτηρίζονται μερεμέτια, δεν γίνεται ο παραμικρός έλεγχος από το  ΣΕΠΕ.

Το υπουργείο εργασίας φέρει μεγάλη  ευθύνη για τους νεκρούς  και τους σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, αφού αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ομοσπονδίας μας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για την επαναλειτουργία των  μεικτών επιτροπών ελέγχου, την αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβάσεις των κανόνων ασφαλείας από τους εργοδότες, την εντατικοποίηση των συνολικά των  ελέγχων, την στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Η αιτία αυτής της αναλγησίας από πλευράς τους είναι μια, η εξασφάλιση χρήματος για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Γι αυτό και σπεύδουν με μεγάλο ζήλο να διευκολύνουν την έλευση εργατών από φτωχές χώρες με μεροκάματα πείνας και αδιαφορούν για το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών.

Ας το χωνέψουν οι κυρίες και οι κύριοι της κυβέρνησης, το κίνημα των οικοδόμων δεν θα επιτρέψει, με τους αποφασιστικούς και δυναμικούς αγώνες του, να γίνουν οι χώροι δουλειάς νεκροταφεία.

Καλούμε τους οικοδόμους την Τετάρτη 17 Απρίλη, στην πανεργατική απεργία, να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών». Απέναντι στα κέρδη των λίγων προτάσσουμε τις ζωές μας», σημειώνει το συνδικάτο.