Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων επανακτά σιγά σιγά την εμβληματική του όψη, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης που ακολούθησαν την τεράστια πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές και την κατάρρευση του θόλου του.

Στις 15 Απριλίου 2019, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Οι φλόγες κατέστρεψαν τη δομή της στέγης του μνημείου και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, καταστρέφοντας την κορυφή, τις στέγες του κυρίως ναού και του εγκάρσιου κλίτους και τους ξύλινους σκελετούς τους.

Οι σκαλωσιές που περιβάλλουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης του καθεδρικού ναού έχουν αρχίσει να απομακρύνονται σιγά-σιγά και μια νέα κορυφή είναι ήδη ορατή.

Περίπου 500 εργάτες βρίσκονται καθημερινά στο εργοτάξιο, αγωνιζόμενοι για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, του πιο επισκέψιμου μνημείου της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά, το οποίο δεσπόζει στο νησί Ile de la Cite στον ποταμό Σηκουάνα από τον Μεσαίωνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, με τον καθεδρικό να έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

Πότε παραδίδεται στο κοινό

Η πανδημία επιβράδυνε τις εργασίες αποκατάστασης του ναού, αλλά τώρα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, οπότε μέσα στο 2023 το καμπαναριό της Νοτρ Νταμ αναμένεται να ξαναβρεί τη θέση του ανάμεσα στα κτίρια της πόλης, αυτή τη φορά ως σύμβολο αναβίωσης.

Ο αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί ολόκληρη μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που θα γίνουν στο Παρίσι, ώστε να υποδεχτεί το πλήθος των επισκεπτών του, ωστόσο η ημερομηνία εγκαινίων μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και το 2025 αφού βέβαια ανοίξει τις πύλες της για το κοινό.