Η συμβατική σοφία στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πως οποιαδήποτε ψήφος δεν είναι υπέρ του Τζο Μπάιντεν θα ωφελήσει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλτ Τραμπ.

Και όμως ο υποψήφιος του κόμματος του Τζον Κένεντι μπορεί απειλείται σοβαρά από έναν… Κένεντι.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι –ανηψιός του Τζον Κένεντι και πατέρας του Ρόμπερτ Κένεντι- εγγράφηκε για πρώτη φορά στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών του 2024, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του επειδή «ο Μπάιντεν έχει πίσω του τον κομματικό μηχανισμό για να τον στηρίζει».

Έχει στην τσέπη του τους Λατίνους

Μέχρι σήμερα, ο Ρόμπερτ Κένεντι είναι επίσημα στις κάλπες του Νοεμβρίου σε μία μόνο πολιτεία: τη Γιούτα.

Αλλά οι υπεύθυνοι της  προεκλογικής του εκστρατείας, American Values 2024, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από αρκετές υπογραφές για να φτάσουν στις κάλπες στα κρίσιμα πεδία «μάχης» της Αριζόνα και της Νεβάδα, όπου περίπου ένας στους πέντε ψηφοφόρους είναι Λατίνοι.

Αν και μέχρι σήμερα αυτές οι υπογραφές εξακολουθούν να αμφισβητούνται, εάν ο Κένεντι εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο, θα μπορούσε να δημιουργήσει τρομερές επιπλοκές για την εκστρατεία Μπάιντεν.

Οι Λατίνοι Δημοκράτες παίρνουν τώρα σοβαρά την απειλή της επικίνδυνης εκστρατείας του Κένεντι, αφού πρόσφατα ενημερώθηκαν και οι ίδιοι για μια δημοσκόπηση που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως στα μέσα Φεβρουαρίου από τη Δημοκρατική ομάδα Equis Research.

Σύμφωνα με αυτή, ο Κένεντι σημείωνε εκπληκτικά καλές επιδόσεις μεταξύ των Λατίνων ψηφοφόρων σε 12 πολιτείες, διασπώντας τον ισπανόφωνο συνασπισμό του Μπάιντεν από το 2020, όταν συγκέντρωσε το 59% της υποστήριξης των Ισπανών.

Με μια υποψηφιότητα Κένεντι η δημοσκοπική «ψαλίδα» μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν ανοίγει.

Έτσι ο Τραμπ συγκεντρώνει το 39% των προθέσεων ψήφου, ο Μπάιντεν το 36,5%, ο Κένεντι το 15,8% και ο Κορνέλ Ουέστ το 3,8%.

Οι παραδοσιακός φόβος των Αμερικανών

Ήδη από το 2000, οι Δημοκρατικοί στοιχειώνονται από τρίτους υποψηφίους, όταν ο Ραλφ Νέιντερ, υποψήφιος με το Κόμμα των Πρασίνων, θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ήττα του Αλ Γκορ στις εκλογές από τον Τζορτ Μπους τον νεώτερο.

Το 2016, η Τζιλ Στάιν -επίσης με το Κόμμα των Πρασίνων- κέρδισε περισσότερες από 30.000 ψήφους στο Ουισκόνσιν, περισσότερες από το περιθώριο νίκης του κ. Τραμπ επί της Χίλαρι Κλίντον σε αυτήν την πολιτεία.

Ωστόσο φέτος, οι φόβοι μεταξύ των Δημοκρατικών είναι ιδιαίτερα έντονοι, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι η βάση ενθουσιώδους υποστήριξης του Τραμπ είναι πιο στιβαρή από αυτή του Μπάιντεν.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι πως αν δοθούν στους ψηφοφόρους περισσότερες επιλογές στο ψηφοδέλτιο -ειδικά σε μία με το όνομα Κένεντι- είναι πιο πιθανό να βλάψει τον Μπάιντεν, ειδικά σε κρίσιμες καταστάσεις που τα πράγματα είναι στον αέρα τον γηραιό υποψήφιο.

Η δημοτικότητα του Κένεντι φαίνεται να είναι συνάρτηση της αναγνώρισης του ονόματος και μιας γενικής έλλειψης ενθουσιασμού για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι μια ιδέα, όχι σοβαρή απειλή

Την ίδια στιγμή, η εκστρατεία του Μπάιντεν Οίκου υποστηρίζει ότι τα ποσοστά του Κένεντι δεν θα βελτιωθούν, τονίζοντας ότι καθώς οι Λατίνοι μαθαίνουν γι’ αυτόν και τις περιθωριακές του θέσεις -συμπεριλαμβανομένων των αντιεμβολιαστικών απόψεών του- δεν θα τον υποστηρίζουν πλέον.

Για τον Matt Barreto, δημοσκόπο και πρώην σύμβουλο της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν, η υποστήριξη τρίτων έχει ήδη ενσωματωθεί στον υπολογισμό των εκλογών στις ταλαντευόμενες πολιτείες που σημαίνει ότι κάθε προηγούμενη εκλογή είχε τρίτους υποψηφίους που συγκέντρωναν ένα πολύ μικρό ποσοστό υποστήριξης.

«Έχει εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να πάρει πάνω από 1% σε οποιαδήποτε από αυτές τις πολιτείες την ημέρα των εκλογών», είπε ο Μπαρέτο για τον Κένεντι. «Αυτή τη στιγμή, είναι μια ιδέα, όχι ένας πραγματικός υποψήφιος, και καθώς προχωρά η εκστρατεία και γίνεται υποψήφιος, οι αριθμοί του θα πέφτουν».

Mπορεί να είναι τρελός, αλλά επικίνδυνος

Ωστόσο, ο Λέο Μουριέτα, προοδευτικός πολιτικός ακτιβιστής στην οργάνωση Make the Road Action στη Νεβάδα, τονίζει πως ο Μπάιντεν πρέπει να καταλάβει ότι στη Νεβάδα, «το μεγαλύτερο σημείο που πονάει τον κόσμο είναι η οικονομία», η οποία κυμαίνεται από το κόστος στέγασης έως τις τιμές στα παντοπωλεία.

«Οι εργατικοί Λατίνοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά προϊόντα όπως τορτίγια, leche y huevos», είπε.

Ο Μπαρέτα βλέπει κενά στα πολιτικά μηνύματα του Μπάιντεν «όπου το μόνο που ακούμε από τους δεξιούς είναι να λένε ότι τα πράγματα είναι πιο ακριβά» σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp, το Youtube, το Facebook, το Telemundo και το Univision.

Το άνοιγμα του Κένεντι, είπε ο Mουριέτα, υπάρχει επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα «δεν έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά κρατώντας τους Λατίνους ψηφοφόρους στο μαντρί», γεγονός που τους οδήγησε να παρασυρθούν προς ανεξάρτητους υποψηφίους ή μη κομματικές επιλογές.

Ενώ τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κινούνται για να στηρίξουν τους Ρεπουμπλικάνους, είπε στη Νεβάδα ότι μπορούν επίσης να ψηφίσουν «τίποτα από τα παραπάνω».

Εάν ο Κένεντι δεσμεύσει σοβαρά τους Λατίνους, ο Μπάιντεν θα βρεθεί «σε δύσκολη θέση», είπε η Μουριέτα. «Πρέπει να το ενισχύσουν. Μπορεί να απορρίψουν αυτόν τον τρελό Κένεντι, αλλά αποτελεί απειλή και βρίσκονται σε λεπτή κατάσταση».

Με πληροφορίες από Politico, New York Times