Στο σφυρί πρόκειται να βγει τον Ιούνιο το αρχαιότερο θρησκευτικό βιβλίο της χριστιανοσύνης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Ο Κώδικας Crosby-Schøyen, γραμμένος σε κοπτική γραφή σε πάπυρο στην Αίγυπτο, χρονολογείται μεταξύ 250-350 μ.Χ.

Θεωρείται επίσης ότι είναι ένα από τα παλαιότερα βιβλία που υπάρχουν και θα μπορούσε να πωληθεί έως και 3,8 εκατομμύρια δολάρια (3 εκατομμύρια λίρες), σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

Μνημειώδους σημασίας

Το βιβλίο δημιουργήθηκε σε ένα από τα πρώτα χριστιανικά μοναστήρια και περιέχει τα πλήρη κείμενα δύο βιβλίων της Βίβλου.

Το κείμενο είναι «μνημειώδους σημασίας ως μάρτυρας της πρώιμης εξάπλωσης του χριστιανισμού σε όλη τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Eugenio Donadoni, ανώτερος ειδικός για βιβλία και χειρόγραφα στο Christies.

«Οι πρώτοι μοναχοί στην Άνω Αίγυπτο, στο πρώτο χριστιανικό μοναστήρι, χρησιμοποιούσαν αυτό ακριβώς το βιβλίο για να γιορτάσουν τους πρώτους εορτασμούς του Πάσχα, μόλις μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά τον Χριστό και μόλις εκατό περίπου χρόνια μετά τη συγγραφή του τελευταίου Ευαγγελίου».

Το βιβλίο αποτελεί μέρος των παπύρων Bodmer, μιας συλλογής πολλών κειμένων που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1950 και περιλαμβάνουν χριστιανικά κείμενα, βιβλικά αποσπάσματα και παγανιστική λογοτεχνία.