«Ενα χαστούκι στο πρόσωπο του Ερντογάν», σχολίασε ήδη από τις 20.38 χτες βράδυ ο γνωστός τούρκος αναλυτής Τουρχάν Μποζκούρτ το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία αλλά και ειδικά στην Πόλη. «Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν. Ο κόσμος τιμώρησε τον Ερντογάν», πρόσθεσε η Αϊλίν, παραλίγο υποψήφια με το φιλοκουρδικό DEM, που τελικά ψήφισε χτες Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Ο Ιμάμογλου κέρδισε γιατί τον ψήφισαν τελικά οι Κούρδοι και οι ψηφοφόροι του DEM. Γιατί το κόμμα του Ερμπακάν, το Νέο Κόμμα Ευημερίας, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και απορρόφησε όλους τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από το κυβερνών ΑΚΡ. Αποδείχθηκε η εναλλακτική για έναν κόσμο λόγω της κάκιστης οικονομίας. Δεν είναι τυχαία ούτε η αποχή. Υπάρχει θυμός για την κυβέρνηση. Και τα αποτελέσματα των εκλογών είναι Βατερλώ για τον Ερντογάν», υπογράμμιζε χτες βράδυ στα «ΝΕΑ» ο Σαντίκ Γκιουλέτς από τη διευθυντική ομάδα της εφημερίδας «Duvar», θεωρώντας ότι ο Ερντογάν «θα κάνει ακόμη πιο γρήγορα τώρα τη συνταγματική μεταρρύθμιση για να είναι ξανά υποψήφιος», ενώ ο Ιμάμογλου παίρνει το «διαβατήριο» για την προεδρική κούρσα του 2028.

Το μεγάλο χάσμα

Στις τοπικές εκλογές του 2019 στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου κέρδισε πρώτα τις εκλογές με μικρή διαφορά. Οι εκλογές επαναλήφθηκαν έπειτα από ένσταση της κυβέρνησης που τις ακύρωσε. Στο β’ γύρο, η διαφορά ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη υπέρ του Ιμάμογλου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, άρχισε να θεωρείται υποψήφιος για να σταθεί εναντίον του Ερντογάν. Διευρύνοντας περαιτέρω αυτό το χάσμα σε αυτές τις εκλογές, ενισχύει τη θέση του όχι μόνο ως υποψήφιος για την προεδρία του CHP, αλλά και ως υποψήφιος έναντι του Ερντογάν ή του διαδόχου του στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2028. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το χάσμα στην Κωνσταντινούπολη έναντι του υποψηφίου του AKP, πρώην υπουργού Μουράτ Κουρούμ, θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.

Εάν κερδίσει τις περιφέρειες που είναι γνωστές ως «προπύργια» του AKP, ο Ιμάμογλου «θα κερδίσει μια μεγάλη θέση όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την ομάδα του στις προεδρικές εκλογές», προσθέτει ο Γκιουλέτς.

«Από ανατολή προς δύση, από βορρά προς νότο, το πορτοκαλί του AKP εξαφανίζεται από τη χώρα. Το ανανεωμένο CHP είναι το πρώτο κόμμα. Αυτό είναι μια επανάσταση», σχολίασε ο διευθυντής του think tank ideapolitik Τζαν Κάκισιμ.

«Επιβεβαίωση της δημοκρατίας»

«Το ότι το ΑΚΡ έχει χάσει τους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους είναι η επιβεβαίωση της δημοκρατίας», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο τούρκος ακαδημαϊκός και μέλος του φιλοκυβερνητικού think tank TAV, Ενές Μπαϊρακλί, επισημαίνοντας τη βαρύτητα της ήττας στην Κωνσταντινούπολη για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, οικονομικά, συμβολικά, ιστορικά, ιδεολογικά. Από αυτόν τον δήμο ξεκίνησε. Αναμενόταν να είναι λιγότερη η συμμετοχή από το 2023 και το 2019.

«Ηταν παράξενες εκλογές, με κουρασμένο τον κόσμο μετά τις τελευταίες προεδρικές, που είχαν ένταση. Υπήρχε μεγάλη απογοήτευση. Το μειονέκτημα του Ιμάμογλου ήταν ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης συνολικότερα. Του ΑΚΡ η μεγάλη οικονομική ύφεση, που είχε αρνητικό αντίκτυπο. Υπάρχουν οι απογοητευμένοι από τον πληθωρισμό που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Αν κοιτάξεις την ιστορία του ΑΚΡ, βλέπεις λιγότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές. Εκεί οι δυσαρεστημένοι στέλνουν το μήνυμά τους. Στις προεδρικές είναι συσπειρωμένοι».

Η γραφειοκρατία της Αγκυρας

«Ο Ιμάμογλου πήρε έναν δήμο χωρίς λεφτά, όπου τα δημόσια έργα είχαν βαλτώσει και τα προχώρησε. Βρήκε λεφτά και πρόσθεσε 100 χιλιόμετρα στο δίκτυο του μετρό», παραδέχεται ο Σινάν Κότσακ, μέλος του κυβερνώντος ΑΚΡ. Δεν θεωρεί όμως ότι πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία. «Είναι καλός στο μέγεθος του δήμου, παρότι είναι ένα πολιτικό φαινόμενο αυτόνομα, που λειτουργεί ατομικά σαν αντιπολίτευση. Αλλά δεν γνωρίζει τη γραφειοκρατία της Αγκυρας».

Ο ηττημένος Κουρούμ, «πολιτικός μηχανικός που έχει εργαστεί στις σεισμόπληκτες περιοχές και μπορούσε να βοηθήσει στον τομέα της στατικότητας του κτιριακού αποθέματος της πόλης, και θα είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης για αυτό, είχε το μειονέκτημα να μη γνωρίζει πραγματικά την Κωνσταντινούπολη. Ούτε κι αυτή τον ξέρει», προσθέτει. «Η βάση του είναι η Αγκυρα, όπου θα επιστρέψει να συνεχίσει στη Βουλή ως επικεφαλής της επιτροπής για το περιβάλλον. Δεν θα έχει κανένα πρόβλημα».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου βγάζει τη γραβάτα του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης

Θρίαμβος της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη

«Είμαι ευτυχισμένη που συνετρίβη απόψε το ΑΚΡ. Ο Ιμάμογλου είναι επίμονος, μας στήριξε, δεν υποχώρησε. Εσωσε την ελπίδα. Ο Ιμάμογλου δεν είναι μόνο ο δήμαρχος της Πόλης. Είναι ο μελλοντικός πρόεδρός μας. Και τον ψήφισαν και οι Ελληνες» λέει γελώντας η ελληνικής καταγωγής Μαρία Μελτέμ, φεύγοντας χθες βράδυ από το στρατηγείο του CHP, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο νικητής των δημοτικών εκλογών, Εκρέμ Ιμάμογλου, επρόκειτο να κάνει σε λίγη ώρα τις νικητήριες ανακοινώσεις, για να μεταβεί αμέσως στο δημαρχιακό μέγαρο όπου θα χαιρετούσε τους πολίτες, οι οποίοι ήδη τον περίμεναν έχοντας στήσει ένα τεράστιο πανηγύρι. Εξω από το στρατηγείο του κόμματος ήταν παρ’ όλα αυτά σταθμευμένα δεκάδες αμάξια που ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει τις κόρνες και τους πανηγυρισμούς. Λίγη ώρα αργότερα ξεκινούσαν την πομπή τους κορνάροντας ως το δημαρχείο όπου χιλιάδες σημαίες δονούνταν ακούραστα στον αέρα περιμένοντας τον δήμαρχο. Κόσμος χόρευε. Γυναίκες κλαίγανε ενώ ακουγόταν το τραγούδι που τον υμνούσε.

«Σήμερα δεν θα κοιμηθώ. Εξελέγη ο πολιτικός που έχει όραμα. Σωθήκαμε στην πόλη και στη χώρα» υποστηρίζει περιμένοντας τον δήμαρχο για το μεγάλο γλέντι στο δημαρχείο ο Αλτούγκ. «Αν έβγαινε ο Κουράμ, ήμασταν χαμένοι» προσθέτει.

«Εκρέμ, Εκρέμ, έκανε το θαύμα» φωνάζει η κυρία Ετζέμ που έχει έρθει με την εγγονή της έξω από το δημαρχείο. Ταμπούρλα, πυροτεχνήματα δημιουργούν ένα πανηγυριώτικο κομφούζιο.

Με καταμετρημένο στην Κωνσταντινούπολη το 76% των ψήφων χθες βράδυ ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,46% και ο Μουράτ Κουρούμ, υποψήφιος του κυβερνώντος ΑΚΡ, 40,81%.

Θρίαμβος για τον Μανσούρ Γιαβάς, δήμαρχο Αγκυρας με το CHP, που με καταμετρημένο το 55% των ψήφων συγκεντρώνει 59%, ενώ ο υποψήφιος του ΑΚΡ, Τουργκούτ Αλτινόκ, μόλις 33%. «Γεια σας, όμορφοι άνθρωποι της όμορφης πρωτεύουσας. Καλώ όλους τους συμπολίτες μου στον κήπο του κτιρίου της έδρας του Μητροπολιτικού Δήμου Αγκυρας στις 22.00» ήταν το κάλεσμα του δημάρχου σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, που στην τουρκική πρωτεύουσα ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από ό,τι στην Πόλη.

Στην τρίτη μεγάλη Μητρόπολη, που διεκδικούσε το ΑΚΡ, με καταμετρημένο το 73% των ψήφων ο υποψήφιος του CHP Τζεμίλ Τουγκάι προηγούνταν με 48,32%, αφήνοντας πίσω τον αντίπαλό του Χαμζά Ντάγκ (ΑΚΡ) με 38,73%.

Οι οικονομικές προκλήσεις είχαν πολιτικές συνέπειες

«Το ΑΚ Κόμμα γνώρισε μεγάλη ήττα στις τοπικές εκλογές του 2024. Επειτα από χρόνια, τα κεντρικά γραφεία του AKΡ είναι άδεια και βουβά. Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, Eκρέμ Ιμάμογλου, εξασφάλισε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του ενάντια στο ΑΚΡ και κατά συνέπεια εναντίον του προέδρου Ερντογάν προσωπικά, του οποίου πλέον το μέλλον είναι αβέβαιο», υπογραμμίζει στην ανάλυσή του για «ΤΑ ΝΕΑ» ο δημοσιογράφος της τουρκικής έκδοσης του «Independent», Nτόρα Μεγκούτς.

«Στην Αγκυρα, ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς, θριαμβεύει και πάλι, με αποφασιστική νίκη αυτή τη φορά. Οι οικονομικές προκλήσεις είχαν πολιτικές συνέπειες», προσθέτει ο αναλυτής. «Η απώλεια μεγάλων  δήμων στην Κωνσταντινούπολη, πέρα από τον μητροπολιτικό δήμο, από το AKΡ, όπως το Ουσκουντάρ, το Μπέγιογλου, που είχαν συνδεθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, υπογραμμίζει τη σημασία των οικονομικών προκλήσεων στη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

«Με τα  χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα, ο Ιμάμογλου εδραιώνει τη θέση του ως ανεπίσημος ηγέτης του CHP και δυνητικός προεδρικός υποψήφιος το 2028. Επιπλέον, η σαφής νίκη του Γιαβάς στην Αγκυρα «υποδηλώνει τις δυνατότητές του να είναι επίσης προεδρικός υποψήφιος», συνεχίζει ο Μεγκούτς, που χαρακτηρίζει μεγάλο νικητή των εκλογών το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Νέο Κόμμα Πρόνοιας, και ηττημένους  το AKΡ, το εθνικιστικό MHΡ του Μπαχτσελί, και το Καλό Κόμμα της Ακσενέρ.

«Οι συνταγματικές τροποποιήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε αναμονή υπό το φως των συντριπτικών αποτελεσμάτων. Μάλιστα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα και την πίεση από πλευράς αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές», συνοψίζει ο τούρκος δημοσιογράφος.