Χειροπέδες πέρασαν οι ρωσικές αρχές στη δημοσιογράφο Antonina Favorskaya, που τράβηξε το τελευταίο βίντεο του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι λίγο πριν πεθάνει

Η Favorskaya κάλυπτε τις δίκες του Ναβάλνι για αρκετά χρόνια και η οργάνωση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι μία από τους έξι δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα που κρατούνται αυτόν τον μήνα.

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τη Favorskaya αργά την Τετάρτη και την κατηγόρησαν ότι συμμετείχε σε «εξτρεμιστική οργάνωση» με αναρτήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι, όπως ανέφερε η ρωσική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.

Μία από τους πολλούς δημοσιογράφους

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Kira Yarmysh, δήλωσε ότι η Favorskaya δεν δημοσίευσε τίποτα στις πλατφόρμες του ιδρύματος και άφησε να εννοηθεί ότι οι ρωσικές αρχές τη στοχοποίησαν επειδή έκανε τη δουλειά της ως δημοσιογράφος.

Το OVD-Info ανέφερε ότι η Favorskaya συνελήφθη αρχικά στις 17 Μαρτίου αφού κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Ναβάλνι.

Πέρασε 10 ημέρες στη φυλακή αφού κατηγορήθηκε για ανυπακοή προς την αστυνομία, αλλά όταν έληξε αυτή η περίοδος κράτησης, οι αρχές της απήγγειλαν εκ νέου κατηγορίες και διέταξαν να εμφανιστεί την Παρασκευή στο περιφερειακό δικαστήριο Basmanny της Μόσχας.

H Antonina Favorskaya

Είναι μία από τους πολλούς Ρώσους δημοσιογράφους που έχουν στοχοποιηθεί από τις αρχές στο πλαίσιο μιας σαρωτικής καταστολής κατά της διαφωνίας στη Ρωσία.

Δύο άλλες δημοσιογράφοι, η Alexandra Astakhova και η Anastasia Musatova, τέθηκαν επίσης υπό προσωρινή κράτηση αφού ήρθαν να συναντήσουν τη Favorskaya στο κέντρο κράτησης όπου κρατείται, ανέφεραν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η Ekaterina Anikievich, του ρωσικού ειδησεογραφικού ιστότοπου SOTAvision, και ο Konstantin Yarov από το RusNews, συνελήφθησαν επίσης από την αστυνομία ενώ κάλυπταν την έρευνα στο σπίτι της Favorskaya.

Καταγγελίες για ξυλοδαρμό

Ο Yarov δήλωσε στο RusNews ότι ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του: «Με κλώτσησαν, έβαλαν ένα πόδι στο κεφάλι μου, στράβωσαν τα δάχτυλά μου, με κορόιδευαν όταν προσπάθησα να σηκωθώ, απαίτησαν να δείξω το σακίδιό μου σαν να περιέχει εκρηκτικά».

Στην Ούφα, 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν την Τετάρτη την Olga Komleva, δημοσιογράφο του RusNews.

Την κατηγόρησαν επίσης για εξτρεμισμό και ανάμειξη με τον Ναβάλνι και την οργάνωσή του, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι έχει χαρακτηριστεί εξτρεμιστική οργάνωση από τις ρωσικές αρχές, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που συνδέονται με αυτό μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης.