Εντός της ημέρας, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να καταθέσει ένα ομόλογο για να καλύψει μια δικαστική απόφαση απάτης 464 εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον του, διαφορετικά κινδυνεύει με κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων από τη Λετίθια Τζέιμς, τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Επί της ουσίας, λήγει σήμερα μια περίοδος χάριτος 30 ημερών, την οποία παραχώρησε η Τζέιμς στον Τραμπ μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Σύμφωνα με τους Financial Times, εάν ο Τραμπ δεν πληρώσει, η Τζέιμς θα μπορούσε να επιδώσει μια ειδοποίηση «εκτέλεσης» στον σερίφη στο Μανχάταν ή σε οποιονδήποτε από αρκετούς αξιωματούχους στρατάρχες της Νέας Υόρκης που είναι εξουσιοδοτημένοι να εισπράττουν για λογαριασμό των δικαστηρίων. Εάν έχει ζητήσει την κατάσχεση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Τραμπ, οι σερίφηδες θα μπορούσαν να αρχίσουν να εισπράττουν την ίδια μέρα.

Η κατάσχεση περιουσίας είναι πιο περίπλοκη. Τα περισσότερα από τα κτίρια του Τραμπ κατέχονται από εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Παρόλο που τα ελέγχει, θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπογράψει μονομερώς και ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να λάβει δικαστική εντολή για να τον αναγκάσει να το κάνει.

Ακόμη και τότε, ο νόμος της Νέας Υόρκης ορίζει ότι η πώληση των ακινήτων πρέπει να διαφημίζεται σε τοπικές εφημερίδες και δημόσιους χώρους τουλάχιστον 56 ημέρες πριν από τη δημοπρασία.

Η διαδικασία είναι ελαφρώς διαφορετική στη Φλόριντα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Τζέιμς να επιχειρήσει να καταλάβει τις περιουσίες του Μαρ-α-Λάγκο ή του Τραμπ σε άλλες πολιτείες.

Έργα τέχνης

Οι FT διευκρινίζουν ότι η γενικός εισαγγελέας θα μπορούσε πιο εύκολα να αρχίσει να κατάσχει αντικείμενα εντός των περιουσιών του Τραμπ, όπως έργα τέχνης. Ισχύουν  ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις: Ο Τραμπ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να κρατήσει « ένα μηχανοκίνητο όχημα η αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις τέσσερις χιλιάδες δολάρια» και τυχόν Βίβλους που μπορεί να έχει στην κατοχή του.

Οι άλλες επιλογές

Αναλυτές προειδοποιούν ότι μια βεβιασμένη κίνηση από πλευράς Τζέιμς, θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ. «Είναι λίγο τεντωμένο σχοινί», είπε ο Νίκος Πασσάς, καθηγητής Νομικής στο Northeastern University. Η γενικός εισαγγελέας πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο χωρίς εύνοια, σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει να θεωρεί άδικη.

Η Τζέιμς θα μπορούσε να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ επιδίδοντάς του μια «δεσμευτική ειδοποίηση», η οποία εμποδίζει έναν οφειλέτη να κάνει «οποιαδήποτε πώληση, εκχώρηση, μεταβίβαση ή παρέμβαση σε οποιοδήποτε ακίνητο στο οποίο έχει συμφέρον». Εάν ο Τραμπ παραβεί αυτό, θα περιφρονούσε το δικαστήριο .

Μια άλλη επιλογή θα ήταν να ζητήσει η Τζέιμς οικονομικές πληροφορίες από τον Τραμπ που θα τον ανάγκαζαν να αποκαλύψει όλα τα χρέη και τα βάρη έναντι των διαφόρων περιουσιακών του στοιχείων – κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επώδυνο για τον πρώην πρόεδρο. Πολλά από τα ακίνητά του επιβαρύνονται με υποθήκες.

Τέλος, η Τζέιμς θα μπορούσε να δώσει  νέα παράταση στον Τραμπ. Αλλά η περαιτέρω επιείκεια φαίνεται πιθανή μόνο εάν οι δικηγόροι του μπορούν να αποδείξουν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της εξασφάλισης ενός ομολόγου και ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι θα κόστιζε ένα ομόλογο στον Τραμπ;

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, ένα εγγυητικό ομόλογο λειτουργεί σαν τραπεζική πιστωτική επιστολή. Εγγυάται ότι ένας κατηγορούμενος μπορεί να καταβάλει τοπ ποσό της ποινής εάν οι προσφυγές δεν ευδοκιμήσουν. Για να προστατευθούν, οι ασφαλιστές συχνά απαιτούν εξασφαλίσεις που να καλύπτουν συνολικά το 100%, ή περισσότερο, σε μετρητά ή σε τίτλους υψηλής ρευστότητας — όχι σε ακίνητα.

Στην περίπτωση του Τραμπ, οι δικηγόροι του υπολόγισαν ότι θα χρειαζόταν στην πραγματικότητα να βρει εξασφαλίσεις ύψους 570 εκατομμυρίων δολαρίων, ή το 120% του προστίμου. Υπάρχει επίσης μια προκαταβολή από 1% έως 3% που χρεώνεται από τον ανάδοχο. Η ομάδα του Τραμπ προσδιόρισε αυτό στα 18,5 εκατομμύρια δολάρια.

Πόσα μετρητά έχει ο Τραμπ;

Ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή ότι είχε «σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά». Αυτό έρχεται αφότου δημοσίευσε εγγύηση 91,6 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να καλύψει μια ξεχωριστή απόφαση από την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε ο συγγραφέας E Jean Carroll. Η πραγματική οικονομική θέση του Τραμπ είναι ένα μυστήριο, καθώς η εταιρεία του είναι ιδιωτική. Όπως έδειξε η υπόθεση απάτης της Νέας Υόρκης, έχει μακρά ιστορία υπερβολής της περιουσίας του.

Θα μπορούσε ο Τραμπ να λάβει βοήθεια από έναν πλούσιο φίλο ή δωρητή;

Ενώ ένας από τους πλούσιους υποστηρικτές του Τραμπ θα μπορούσε να παρέχει τα μετρητά, θα απαιτούσε τεράστιο δημόσιο έλεγχο. Μπορεί επίσης να παραβιάζει τους νόμους για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας εάν τα χρήματα θεωρηθούν ως συνεισφορά για την επανεκλογή του Τραμπ.

«Σίγουρα θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα γιατί κάποιος να ξοδεύει τέτοιου είδους χρήματα και να επιβαρύνεται με όλα τα άλλα είδη βαρών που θα συνεπάγονται», δήλωσε η Έριν Κλόπακ, ειδικός σε θέματα χρηματοδότησης εκστρατειών στο Campaign Legal Center.

Εάν επρόκειτο για ξένη πηγή, ο έλεγχος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος και τα θέματα χρηματοδότησης της εκστρατείας θα γίνονταν ακόμη πιο ευαίσθητα. Όσον αφορά άλλα κονδύλια για την εκστρατεία, ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Save America, το λεγόμενο ηγετικό Pac που ελέγχει. Είχε μόνο 4,1 εκατομμύρια δολάρια στο χέρι στα τέλη Φεβρουαρίου.

Θα μπορούσε ο Τραμπ να κηρύξει πτώχευση;

Το να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή πιθανότατα θα του αγόραζε χρόνο. Αλλά η ομάδα Τραμπ φέρεται να απομακρύνεται από μια τέτοια επιλογή λόγω της πολιτικής ζημιάς που θα προκαλούσε σε έναν υποψήφιο που έχει πουλήσει τον εαυτό του ως λαμπρός επιχειρηματίας.