Ο καγκελάριος Σολτς είχε χθες μία ακόμη ευκαιρία να παρουσιάσει από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής τις θέσεις του για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Μπούντεσταγκ για το σημερινό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, επιτέθηκε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, «ο αποκλεισμός πολιτικών αντιπάλων από τις εκλογές δεν είναι δείγμα ισχύος», είπε, τον προειδοποίησε να μην επενδύει στη μείωση της υποστήριξης της Ουκρανίας, στην προσπάθειά του να επιβάλλει την αλλαγή συνόρων διά της βίας. Ο καγκελάριος επανέλαβε τα τρία κριτήρια που καθορίζουν τη στάση του:

  • Στήριξη της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί»
  • Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος του πολέμου
  • Διατεταγμένη ειρήνη δεν γίνεται αποδεκτή.

Μία λέξη πάντως απέφυγε επιμελώς και αυτήν τη φορά να πει: τη λέξη Taurus. Πρόκειται για τους πυραύλους που ζητά η Ουκρανία εδώ και μήνες αλλά ο καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει στο Κίεβο. Προφανώς δεν έχει εμπιστοσύνη ότι δεν θα πλήξει ένας τέτοιος πύραυλος με βεληνεκές 500 χιλιόμετρα την ίδια τη Μόσχα, και γερμανούς στρατιώτες στην Ουκρανία για να το αποτρέψει, δεν πρόκειται να στείλει. Ούτε οι ΗΠΑ δίνουν τέτοια όπλα μεγάλου βεληνεκούς, είπε ο Σολτς προς επίρρωση της αρνητικής απόφασής του για τους Taurus.

Σκληροί χαρακτηρισμοί

Με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς είχε απορρίψει μία ημέρα πριν την κριτική που ασκείται στην καγκελαρία «για πολύ λίγες και πολύ διστακτικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία». Στην εφημερίδα «Τάγκεσπιγκελ» χαρακτήρισε «αποκορύφωμα της γελοιότητας» τη συζήτηση αυτήν και «αλγεινό» τον τρόπο που διεξάγεται η αντιπαράθεση στη Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ. Αρματα μάχης, πυροβολικού, πύραυλοι Patriot και συστήματα Iris-T, αποφασίστηκαν «με σύνεση και σωστά συντονισμένα» με τους συμμάχους. «Θα ήθελα να δω μια συζήτηση στη Γερμανία που δεν θα δυσφημεί τη σύνεση ως διστακτικότητα», είπε ο Σολτς.

Ωστόσο, παρά την κατηγορηματική δημόσια δήλωση του Σολτς «είμαι ο καγκελάριος και ισχύει αυτό που λέω», οι πύραυλοι Taurus όχι μόνο πυροδοτούν μία μετωπική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση CDU/CSU που είναι υπέρ της παράδοσής τους στο Κίεβο, αλλά υποσκάπτει και την υποστήριξη των κυβερνητικών του εταίρων. «Δεν είναι γελοία η συζήτηση, όπως θεωρούν ορισμένοι», είπε χθες από το βήμα της Μπούντεσταγκ η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων, Καταρίνα Ντροέγκε. Από τους σημαντικότερους επικριτές του Σολτς είναι η φιλελεύθερη πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Μαρί-Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν.

Κατόπιν αυτών, αναμενόμενο ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του CDU, Φρίντριχ Μερτς, να θέσει το ερώτημα, κατά πόσο ο καγκελάριος έχει πλέον την υποστήριξη των κυβερνητικών του εταίρων. Δεν την έχει όχι μόνον στο θέμα των Taurus. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έπεσαν από τα σύννεφα ακούγοντας την περασμένη εβδομάδα τον κοινοβουλευτικό ηγέτη του SPD, Ρολφ Μίτσενιχ, να διερωτάται «μήπως είναι η ώρα να μιλήσουμε, όχι μόνο πώς θα διεξαχθεί ο πόλεμος, αλλά να σκεφτούμε, πώς θα παγώσουμε έναν πόλεμο και αργότερα να τελειώσει». Ο Μίτσενιχ είναι εκφραστής της παραδοσιακής σχολής «κατευνασμού» του SPD, της «οστπολιτίκ» περασμένων δεκαετιών, που με τα σημερινά δεδομένα βρήκε υποστηρικτές μόνο στα δύο άκρα, δεξιά και αριστερά και στον φίλο του Πούτιν, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που αντέδρασε κουνώντας το κεφάλι ακούγοντας τον Μίτσενιχ, παρέπεμψε στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Είναι το «απόλυτο βιβλίο τρόμου», είπε η Μπέρμποκ και όποιος το διαβάσει, δεν θα μιλήσει ξανά για «πάγωμα» του πολέμου.