Τις έχουν αποκαλέσει ανατριχιαστικές, τρομακτικές και επικίνδυνες, αλλά οι νυχτερίδες είναι ένα σημαντικό είδος θηλαστικού που βοηθά την καθημερινότητά μας με τρόπους που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Από την επικονίαση των αγαπημένων μας φρούτων, μέχρι την εξολόθρευση ενοχλητικών εντόμων, έως την έμπνευση που οδηγεί σε ιατρικά θαύματα, οι νυχτερίδες είναι ένα είδος στο οποίο χρωστούμε πολλά.

Η παρουσία τους είναι συχνά ένα σημάδι ενός ακμάζοντος οικοσυστήματος. Χωρίς αυτές ορισμένα από τα αγαπημένα μας φαγητά και ποτά θα ήταν πολύ λιγότερα ή και ανύπαρκτα. Εάν είστε λάτρεις του καφέ… Αν σας αρέσουν: ντομάτες, καλαμπόκι, μπανάνες, μάνγκο, καρύδια, σοκολάτα, τεκίλα ή mezcal, μπορεί απλώς να οφείλετε στις νυχτερίδες ένα ευχαριστώ.

Οι νυχτερίδες, όπως αναφέρει ο Guardian παίζουν σημαντικό ρόλο στα ανθρώπινα συστήματα διατροφής. Ορισμένες χρησιμεύουν ως μια μορφή φυσικού ελέγχου παρασίτων καθώς τρέφονται με έντομα που μπορούν να καταστρέψουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και τα πεκάν.

Άλλες επικονιάζουν είδη όπως μπανάνες, καρύδες, αβοκάντο και αγαύη, ένας ρόλος που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Και μερικές φρουτοφάγες νυχτερίδες βοηθούν στη διατήρηση των πληθυσμών των άγριων φυτών μέσω της διασποράς των σπόρων – σκεφτείτε μάνγκο, κάσιους, σύκα και αμύγδαλα.

Παρεξηγημένες…

Παρά τους τρόπους με τους οποίους οι νυχτερίδες βοηθούν τα οικοσυστήματα να ευδοκιμήσουν, «συχνά ξεχνιούνται» στις συζητήσεις για τη διατήρηση και στις εκτιμήσεις των ανθρώπων για το τι χρειάζεται για να διατηρηθούν βιώσιμα συστήματα τροφίμων, δήλωσε η Kristen Lear, η οποία εργάζεται στο Bat Conservation International.

Είτε επειδή απλά δεν παρατηρούμε τις νυχτερίδες (ως νυκτόβια ζώα, σίγουρα δεν είναι εύκολο να παρατηρηθούν) είτε επειδή τείνουμε να τις συνδέουμε με σκοτεινά και τρομακτικά πράγματα, οι νυχτερίδες σπάνια βρίσκουν υπερασπιστές. Αλλά καθώς οι απειλές από την καταστροφή των οικοτόπων, τις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει.

Νυχτερίδες και τεκίλα

Τις περισσότερες φορές όταν παραγγέλνετε μια μαργαρίτα, πιθανότατα δεν σκέφτεστε τις νυχτερίδες – αλλά ίσως θα έπρεπε. Η τεκίλα είναι φτιαγμένη από αγαύη και τα φυτά αγαύης βασίζονται εδώ και καιρό σε νυχτερίδες τόσο για την επικονίαση όσο και για τη διασπορά των σπόρων.

Η μεξικάνικη νυχτερίδα με μακριά μύτη, η οποία έχει εξελιχθεί μαζί με την αγαύη για εκατομμύρια χρόνια, είναι ένα ασαφές μικρό γκρι-καφέ πλάσμα που χρησιμοποιεί τη γλώσσα του μήκους 3 ιντσών για να μπερδέψει το νέκταρ από λουλούδια αγαύης που ανθίζουν τη νύχτα. Αυτό το μεταναστευτικό είδος ταξιδεύει από το δυτικό Τέξας και το νοτιοδυτικό Νέο Μεξικό προς το Μεξικό κάθε χρόνο, συμβαδίζοντας με τις περιόδους ανθοφορίας της αγαύης και των ανθισμένων κάκτων.

Η μεξικάνικη νυχτερίδα με μακριά μύτη/ εικόνα από Guradian

Καθώς όμως η ζήτηση για τεκίλα και μεσκάλ – ένα άλλο απόσταγμα που παρασκευάζεται από αγαύη – έχει αυξηθεί, το φυτό συλλέγεται όλο και περισσότερο σε κλίμακες που θέτουν σε κίνδυνο αυτές τις μεταναστευτικές νυχτερίδες. Αφού εκτιμήθηκαν στο Μεξικό για εκατοντάδες χρόνια, τα αλκοολούχα ποτά με βάση την αγαύη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο εξωτερικό, και πουθενά δεν είναι πιο περιζήτητα από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου πωλείται περίπου το 80% της παγκόσμιας τεκίλας.

«Τα αποστάγματα αγαύης από το Μεξικό είναι της μόδας τώρα. Πιθανώς αυτή η τάση ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, αλλά τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, ήταν έντονη», δήλωσε η Diana Pinzón, δασολόγος μηχανικός που συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς mezcal. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις αγαύες που ενδημούν στο Μεξικό και για τις νυχτερίδες και όλη τη βιοποικιλότητα γύρω από τα οικοσυστήματα όπου αναπτύσσονται οι αγαύες».

Σε πολλά μέρη, τα φυτά αγαύης κόβονται πριν προλάβουν να ανθίσουν, αφήνοντας τις νυχτερίδες που βασίζονται στο νέκταρ των λουλουδιών με μία λιγότερη πηγή τροφής για την επιβίωσή τους.

Αν και οι παραγωγοί μπορούν να καλλιεργήσουν νέα αγαύη δουλεύοντας με «μωρά» βλαστούς που στέλνουν τα γονικά φυτά, αλλά χωρίς νυχτερίδες που τα γονιμοποιούν, τα νέα φυτά είναι όλα κλώνοι και χάνουν τη γενετική ποικιλομορφία με την πάροδο του χρόνου. Η Πινθόν φοβάται ότι αυτό θα κάνει τα φυτά λιγότερο ανθεκτικά απέναντι στις κλιματικές απειλές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εξολοθρευτές εντόμων – Εμπνευστές ιατρικών θεραπειών

Τα έντομα της νύχτας τρέμουν τις νυχτερίδες. Κάθε βράδυ, μια εντομοφάγος νυχτερίδα μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 3000 έντομα. Αυτή η πλούσια σε έντομα διατροφή βοηθά τους αγρότες να προστατεύουν τις καλλιέργειές τους από τα επιβλαβή έντομα με απόλυτα βιολογικό τρόπο, όπως ανφέρεταιpandoteira.cy.

Κάποιες νυχτερίδες «βλέπουν» τόσο καλά με τα αυτιά τους που ενέπνευσαν τους επιστήμονες να μελετήσουν τις ικανότητές τους στον ηχοεντοπισμό στην προσπάθεια να δημιουργηθούν νέας γενιάς συσκευές υποβοήθησης για άτομα με οπτική αναπηρία.

Οι επιστήμονες μελετούν επίσης τις νυχτερίδες για να κατανοήσουν την εξαιρετική αντοχή τους σε βλάβες στο DNA, παράσιτα και ιούς, με την ελπίδα να βρουν έναν τρόπο να βελτιώσουν και την ανθεκτικότητα του ανθρώπου σε αυτούς τους κινδύνους.