Η Βαλτιμόρη σχεδιάζει να πουλήσει σπίτια για 1 δολάριο το καθένα, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει γειτονιές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα και την ερείπωση.

Το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον δήμαρχο Μπράντον Σκοτ —και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη— θα προσφέρει περισσότερα από 200 κενά ακίνητα που ανήκουν στην πόλη σε κατοίκους που θα δεσμευτούν να τα επισκευάσουν και να ζήσουν σε αυτά.

Τα κενά σπίτια αποτελούν πρόβλημα δεκαετιών στην πόλη της πολιτείας Μέριλαντ των ΗΠΑ, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα συγκεντρωμένο μέσα σε λίγες γειτονιές που χαρακτηρίζονται από τη φτώχεια.

Το μέτρο θυμίζει το πρόγραμμα «Dollar House» της Βαλτιμόρης από τη δεκαετία του 1970, το οποίο προσέφερε ακίνητα για ένα δολάριο σε νοικοκυραίους αν τα έφτιαχναν. Μια παρόμοια προσπάθεια έχει επίσης επιχειρηθεί στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο να δώσει προτεραιότητα στους ιδιώτες αγοραστές, έναντι των εργολάβων που θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 3.000 δολαρίων ανά κατοικία.

Παράλληλα είναι διαθέσιμες επιχορηγήσεις ύψους 50.000 δολαρίων για να βοηθήσουν τους νέους ιδιοκτήτες στις ανακαινίσεις των σπιτιών, αλλά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει προέγκριση για κατασκευαστικά δάνειο, σύμφωνα με το Governing.com.

Ορισμένες ΜΚΟ κάλεσαν το δήμο της Βαλτιμόρης να βάλει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην καταλήξουν στα χέρια των εργολάβων τα περισσότερα σπίτια, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών των ακινήτων και να διώξει τους φτωχούς κατοίκους.

Το πρόγραμμα στέγασης αφορά σε μερικές εκατοντάδες κατοικίες, αλλά ενδέχεται να περιλάβει περισσότερες καθώς το 2022 υπήρχαν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα στη Βαλτιμόρη, σύμφωνα με το δήμο.