2004-2024. Μια εικοσαετία συμπληρώνεται φέτος το καλοκαίρι από το απόλυτο θαύμα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που μια παρέα Ελλήνων, με μπροστάρη τον αρχηγό Θοδωρή Ζαγοράκη, κατάφερε να φτάσει στο θαύμα… θαυμάτων. Την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ενα θαύμα που όμοιό του δύσκολα θα δούμε ξανά.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από το καλοκαίρι της… ζωής μας, με την ελπίδα η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου να κάνει αύριο το πρώτο βήμα για να βρεθεί τη στιγμή αυτής της επετείου και πάλι σε μια μεγάλη διοργάνωση. Να κερδίσει το Καζακστάν και να πάει στον τελικό πρόκρισης με Γεωργία ή Λουξεμβούργο. Μέσα στις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε αν ο Μπακασέτας, ο Ιωαννίδης, ο Μασούρας, ο Μαυροπάνος, ο Τσιμίκας και οι υπόλοιποι θα είναι τον Ιούνιο στη Γερμανία. Αλλά ένα είναι το σίγουρο: πως είτε είναι εκείνοι, είτε όχι, στα γήπεδα της Γερμανίας θα βρεθεί και πάλι η παρέα του 2004 σε ένα επετειακό φιλικό ξεχωριστό απ’ όλα τα υπόλοιπα που έχουν δώσει σε αυτά τα 20 χρόνια οι έλληνες «Legends».

Ενα φιλικό με τη σφραγίδα και την πρόσκληση της ίδιας της UEFA. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» οι πρωταθλητές Ευρώπης δέχτηκαν πρόταση, την οποία και έκαναν δεκτή άμεσα, για να βρεθούν στο EURO 2024 και να δώσουν επετειακό φιλικό παιχνίδι σε ένα γεμάτο στάδιο. Με αντιπάλους ορισμένους από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Η πρόταση της UEFA περιλαμβάνει φιλικό με μια επίλεκτη ομάδα Legends του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Λουίς Φίγκο, ο Ρουί Κόστα, ο Πάβελ Νέντβεντ, ο Πατρίκ Βιεϊρά. Ενα θρυλικό φιλικό εν μέσω των αγώνων του EURO (η πιο πιθανή ημερομηνία είναι στη διακοπή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης), σε ένα γεμάτο γήπεδο, με όλη την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να είναι εκεί. Και όλα τα φώτα να στρέφονται και πάλι στον Ζαγοράκη, τον Νικοπολίδη, τον Καραγκούνη, τον Χαριστέα, τον Δέλλα και όσους μας έβγαλαν στους δρόμους το 2004. Φυσικά το συγκεκριμένο φιλικό αναμένεται να κεντρίσει τα βλέμματα και όλων των τηλεοπτικών δικτύων που θα βρίσκονται εκεί και θα το μεταδώσουν ζωντανά σε δεκάδες χώρες.

Κατάμεστη αύριο η «Opap Arena»

Η εικόνα που είχαμε δει σε προηγούμενα παιχνίδια της εθνικής ομάδας, με το ένα πέταλο της «Opap Arena» να παραμένει κλειστό ήταν κάτι που είχε φέρει μουρμούρες ακόμα και από τον ίδιο τον προπονητή και τους διεθνείς. Αλλά στον αυριανό «τελικό» με το Καζακστάν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και το γήπεδο αναμένεται κατάμεστο από άκρη σε άκρη. Η ΕΠΟ ανακοίνωσε χθες πως θα ανοίξουν και οι θύρες 19, 21 & 23 με κόστος εισιτηρίων 20 και 30 ευρώ (για τα παιδιά έως 12 ετών είναι μισή τιμή) και μέχρι χθες το απόγευμα είχαν φύγει περισσότερα από 20.000 εισιτήρια για το μεγάλο παιχνίδι της Ελλάδας. Κάτι που σημαίνει πως το βράδυ της Πέμπτης οι διεθνείς θα έχουν τη στήριξη ενός γεμάτου γηπέδου, ενώ σε αυτό θα βρίσκονται και περίπου 300 φίλαθλοι του Καζακστάν.

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο ολλανδός elite, Ντάνι Μακέλι, που είναι γνώριμος στα ελληνικά γήπεδα, καθώς έχει διευθύνει συνολικά 6 παιχνίδια της Super League. Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Χέσελ Στέγκστρα, Βαν Ντε Βρις, τέταρτος ο Αλαρντ Λίντχαουτ, ενώ στη θέση του VAR ορίστηκε ο Ρομπ Ντιέπερινκ.

Στο μεταξύ η Ελλάδα έκλεισε σπουδαίο φιλικό παιχνίδι μια εβδομάδα πριν απ’ την έναρξη του EURO με αντίπαλο τη Γερμανία. Ο αγώνας κλείστηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Γερμανών για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στο οποίο θα θέλει να πάρει μέρος και η ελληνική ομάδα, μέσω των μπαράζ του Nations League και θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στις 20:45 ώρα Γερμανίας.