Πυγμαίος ιπποπόταμος, αφρικανικό είδος που απειλείται με εξαφάνιση, γεννήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.

«Είναι η πρώτη γέννηση στο πάρκο για το 2024. Και τι γέννηση!» δήλωσε στο Reuters η κτηνίατρος Νόη Ψαρουδάκη.

Όπως είπε, το προσωπικό του πάρκου ενθουσιάστηκε που το νεογέννητο είναι αγόρι, δεδομένου ότι οι προσπάθειες αναπαραγωγής υπό αιχμαλωσία σκοντάφτουν στην έλλειψη αρσενικών.

«Κάθε γέννηση πυγμαίου ιπποπόταμου υπό αιχμαλωσία είναι εξαιρετικά σημαντική. Είμαστε ευτυχείς που θα παρακολουθούμε το μωρό να μεγαλώνει και να γίνεται υγιής ενήλικας και ελπίζουμε μια μέρα να αναπαραχθεί» δήλωσε η Ψαρουδάκη.

Ο μικρούλης μαζί με τη μαμά του, Λίζι (Reuters)

Ο μοναχικός και νυκτόβιος πυγμαίος ιπποπόταμος (Choeropsis liberiensis) ζει στα δάση και τα έλη της Δυτικής Αφρικής, κυρίως της Λιβερίας, με μικρότερους πληθυσμούς στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη, με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) να εκτιμά ότι ο συνολικός πληθυσμός στη φύση περιορίζεται σε 2.000-2.500 άτομα.

Το ιπποποταμάκι, βάρους 7 κιλών, γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου και είναι ο τρίτος εκπρόσωπος του είδους του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τους γονείς της, τη Λίζι και τον Τζαμάλ.

Θα μείνει σε κλειστό χώρο με τη μητέρα του για περίπου δύο μήνες πριν βγει σε εξωτερικό χώρο.

Το όνομα του μικρού θα καθοριστεί με ψηφοφορία του κοινού.