Δύο άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχθηκαν από αρκούδα σε πόλη της Σλοβακίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μια 49χρονη γυναίκα υπέστη τραυματισμό στον ώμο της, ενώ ένας 72χρονος άνδρας νοσηλεύεται για μια πληγή στο κεφάλι του, όπως επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC.

Σοκαριστικό βίντεο

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την αρκούδα να τρέχει κατά μήκος ενός δρόμου και σε ένα από αυτά να ορμάει σε έναν άνδρα στο πεζοδρόμιο.

Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την πτώση μιας 31χρονης Λευκορωσίδας που φαίνεται ότι έπεσε νεκρή στην προσπάθειά της να ξεφύγει από μια καφέ αρκούδα στα κοντινά βουνά Low Tatra.

Περπατούσε με τον σύντροφο της σε μια περιοχή με πυκνό δάσος και απότομες χαράδρες όταν τους επιτέθηκε η αρκούδα.

Σύμφωνα με τον άνδρα, αυτός και η γυναίκα τράπηκαν σε φυγή προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Το πτώμα της ανακαλύφθηκε αργότερα από έναν σκύλο έρευνας.

Αυξάνονται οι επιθέσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις αρκούδας στη Σλοβακία, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας επίθεσης το 2021, η οποία αναφέρθηκε τότε ότι ήταν η πρώτη στη Σλοβακία εδώ και έναν αιώνα.

Η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από το 1989 έχει σημάνει ότι οι αρκούδες έχουν επιστρέψει στο φυσικό τους χώρο σε όλη την οροσειρά των Καρπαθίων, η οποία εκτείνεται από τη Ρουμανία μέχρι τη δυτική Ουκρανία και στη συνέχεια στη Σλοβακία και την Πολωνία.

Ορισμένα μέλη του λαϊκιστικού-εθνικιστικού συνασπισμού της Σλοβακίας έχουν ζητήσει χαλαρότερη προστασία για τις αρκούδες, ώστε ο αυξανόμενος αριθμός τους να μπορεί να ρυθμιστεί με το κυνήγι.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι μαζί με τη Ρουμανία θα υποβάλει πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ για την ανακατάταξη των αρκούδων στον κατάλογο των προστατευόμενων ειδών, καθώς ο αριθμός τους σημαίνει ότι δεν απειλούνται πλέον με εξαφάνιση και μπορούν να θανατώνονται επιλεκτικά.

Οι ερευνητές πάντως λένε ότι δεν υπήρξε καμία έκρηξη στον εκτιμώμενο πληθυσμό αρκούδων της Σλοβακίας, ο οποίος, όπως λένε, παραμένει σταθερός σε περίπου 1.275.