Σχεδόν τρεις ώρες περίμεναν οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε – αντιπάλου του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Europa Conference League – μετά τον, νικηφόρο με 3-2, αγώνα με την Τράμπζονσπορ, πριν μπορέσουν να φύγουν, ώρα ώστε η αστυνομία να εξασφαλίσει καθένα από τα σημεία πρόσβασης στην οδό ταχείας κυκλοφορίας που οδηγεί στο αεροδρόμιο της πόλη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Τύπος της Τουρκίας, για να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις μέσα στο μικρό αεροδρόμιο, το πούλμαν της ομάδας αφέθηκε να κινηθεί απευθείας μέσα στο αεροδρόμιο.

Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen»

Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Φενέρμπαχτσε, που αναχώρησε από την Τραπεζούντα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Sabiha Gökçen» γύρω στις 02.50. Εκατοντάδες φίλαθλοι του συλλόγου βρέθηκαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν και να αποθεώσουν την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Το χρονικό του «πολέμου» στην Τραπεζούντα

Το τουρκικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γνώρισε  χθες (17/3) νέο ξέσπασμα βίας, με συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Τράμπζονσπορ και παικτών της Φενέρμπαχτσε μετά από αγώνα μεταξύ των δύο συλλόγων.

Πλήθος οπαδών εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τράμπζονσπορ αμέσως μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, ενώ οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε πανηγύριζαν τη νίκη τους.

Εικόνες δείχνουν έναν οπαδό της γηπεδούχου να μπαίνει μόνος του στον αγωνιστικό χώρο προς τους παίκτες της Κωνσταντινούπολης, με το πρόσωπό του καλυμμένο. Στη συνέχεια, αρκετοί από αυτούς κινήθηκαν προς το μέρος του πριν επιχειρήσουν να τον χτυπήσουν.

Σε άλλες εικόνες, ένας οπαδός απειλεί έναν παίκτη της Φενέρμπαχτσε. Ο τερματοφύλακας των «καναρινιών», Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, δέχτηκε μια γροθιά στο πρόσωπο, σύμφωνα με εικόνες που τραβήχτηκαν από την κερκίδα και μεταδόθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Άλλα βίντεο δείχνουν τον διεθνή Βέλγο Μίτσι Μπατσουαγί να κλωτσάει έναν οπαδό που τρέχει στον αγωνιστικό χώρο και τον Νιγηριανό διεθνή Μπράιτ Οσάβι-Σάμουελ να δίνει μια δυνατή γροθιά σε έναν άλλο οπαδό.

Η παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ανακοίνωσε αμέσως την έναρξη έρευνας για να προσπαθήσει να εντοπίσει τους οπαδούς που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο: «Δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό να σημειώνεται βία στα γήπεδα ποδοσφαίρου», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.

H ανακοίνωση της ομοσπονδίας και οι… τιμωρίες

Σχετικά με τα γεγονότα στον αγώνα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Είμαστε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους μας και τους κρατικούς αξιωματούχους σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα μεταξύ Τράμπζονσπορ και Φενέρμπαχτσε στο πρωτάθλημα. Αυτό που συνέβη σε ένα παιχνίδι στο ποδόσφαιρο που είναι ένα παιχνίδι φιλίας, ειρήνης και αδελφοσύνης, δεν είναι ποτέ αποδεκτό. Για να μην επαναληφθούν αυτά τα περιστατικά, κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα επιβληθούν οι απαραίτητες ποινικές κυρώσεις στους υπεύθυνους για τα περιστατικά».

12 συλλήψεις μέχρι τώρα

Σεδώδεκα συλλήψεις έχουν ήδη προχωρήσει οι αρχές της Τουρκίας μετά τα επεισόδια στον χθεσινό αγώνα, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Μία σύλληψη αφορά σε έναν οπαδό που πέταξε αντικείμενο το οποίο τραυμάτισε ελαφρώς τον προπονητή της Φενέρ, Ισμαήλ Καρτάλ. Οι υπόλοιπες συλλήψεις αφορούν σε οπαδούς που εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν σε αντιπάλους ποδοσφαιριστές.

Και οι δώδεκα συλληφθέντες έχουν ταυτοποιηθεί και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ταραχοποιών, αφού ο αριθμός εκείνων που συμμετείχαν στα επεισόδια είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο ίδιος διαιτητής

Ο γενικός γραμματέας της Φενερμπαχτσέ, Μπουράκ Κιζιλχάν, κάλεσε τους οπαδούς του συλλόγου σε ψυχραιμία μετά από αυτό το επεισόδιο, το οποίο προστίθεται στη μακρά λίστα βίας που έχει στιγματίσει το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Όπως είναι γνωστό το εθνικό πρωτάθλημα διακόπηκε για μια εβδομάδα τον Δεκέμβριο, αφού ο πρόεδρος της Ανκαραγκούτσου επιτέθηκε σε διαιτητή στο τελευταίο σφύριγμα ενός αγώνα της πρώτης κατηγορίας. Μάλιστα ήταν ο ίδιος διαιτητής, ο Χαλίλ Ουμούτ Μελέρ, που διαιτήτευσε το βράδυ της Κυριακής στην Τραπεζούντα.

Καρτάλ: «Σε ποιον αιώνα ζούμε;»

Ο προπονητής της Φενερμπαχτσέ, Ισμαήλ Καρτάλ, σε δήλωσή του μετά τον αγώνα της Τραμπζονσπόρ, δήλωσε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να διακοπεί -λόγω γεγονότων που συνέβησαν στη διάρκειά του- υπό κανονικές συνθήκες:

«Είμαστε οι μόνοι Τούρκοι που φέρνουμε βαθμούς στη χώρα και εκπροσωπούμε τη χώρα μας  στην Ευρώπη. Ήρθαμε εδώ αναλύοντας πολύ καλά την Τραμπζονσπόρ. Έχω ένα ελαφρύ πρήξιμο στο κεφάλι μου. Νιώθω το βάρος στον ώμο μου. Δεν έχει σημασία, τελικά, είμαι άνθρωπος που έρχεται από το δρόμο», είπε.

Δηλώνοντας ότι πετούσαν συνεχώς αντικείμενα στους παίκτες, ο Καρτάλ είπε: «Το παιχνίδι μας μπλοκαρίστηκε και το παιχνίδι μας σταμάτησε.  Ένας παίκτης μου χτυπήθηκε στο κεφάλι.  Κάτω από κανονικές συνθήκες, αυτός ο αγώνας έπρεπε να διακοπεί σύμφωνα με τους κανόνες. Έτσι έπρεπε να γίνει. Ο διαιτητής δεν ακύρωσε τον αγώνα και συνέχισε. Όλοι υπηρετούμε το τουρκικό ποδόσφαιρο.

Άλλωστε, υπάρχει νίκη και ήττα. Δεν θα είναι η πρώτη φορά, δεν θα είναι η τελευταία. Και οι δύο ομάδες είναι μεγάλες κοινότητες φιλάθλων, τα πράγματα δεν πρέπει να συνεχίσουν έτσι. Οι παίκτες μου χάρηκαν γιατί κέρδισαν έναν σημαντικό αγώνα. Σε ποιον αιώνα ζούμε; Πρέπει να είμαστε ανεκτικοί.  Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά. Πρέπει να έχουμε λίγη κοινή λογική. Συγχαίρω τους παίκτες μου για τη νίκη σε δύσκολες συνθήκες. Εύχομαι επιτυχία και στην Τραμπζονσπόρ», πρόσθεσε.