Δύο χρόνια μετά την εγκατάστασή του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, τη CIA, να ξεκινήσει μια μυστική εκστρατεία στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ με άμεση γνώση της απόρρητης επιχείρησης.

Τρεις πρώην αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο πρακτορείο Reuters ότι η CIA δημιούργησε μια μικρή ομάδα πρακτόρων που χρησιμοποίησαν ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες για να διαδίδουν αρνητικές ιστορίες για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ διέρρεαν απαξιωτικές πληροφορίες σε ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού. Η προσπάθεια, που ξεκίνησε το 2019, δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει διευρύνει γρήγορα το παγκόσμιο αποτύπωμά της, συνάπτοντας στρατιωτικές συμφωνίες, εμπορικές συμφωνίες και επιχειρηματικές συνεργασίες με αναπτυσσόμενες χώρες. Η ομάδα της CIA προώθησε ισχυρισμούς ότι μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος κρύβουν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό και κατηγόρησε ως διεφθαρμένη και σπάταλη την κινεζική πρωτοβουλία Belt and Road, η οποία παρέχει χρηματοδότηση για έργα υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι προσπάθειες εντός της Κίνας είχαν σκοπό να υποδαυλίσουν την παράνοια μεταξύ των κορυφαίων ηγετών εκεί, αναγκάζοντας την κυβέρνησή της να δαπανήσει πόρους κυνηγώντας εισβολείς στο αυστηρά ελεγχόμενο Διαδίκτυο του Πεκίνου, δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι. «Θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα» είπε ένας από αυτούς. Η Τσέλσι Ρόμινσον, εκπρόσωπος της CIA, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος επιρροής, τους στόχους ή τις επιπτώσεις του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι η είδηση αυτή δείχνει πως η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί «τον χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Η επιχείρηση της CIA ήρθε ως απάντηση σε χρόνια επιθετικών μυστικών προσπαθειών της Κίνας με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της, ανέφεραν οι πηγές. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ επέλεξε μια πιο σκληρή απάντηση στην Κίνα από ό,τι οι προκάτοχοί του. Η εκστρατεία της CIA σηματοδότησε μια επιστροφή σε μεθόδους που χρησιμοποιούσε η Ουάσιγκτον με την πρώην Σοβιετική Ενωση. «Ο Ψυχρός Πόλεμος επέστρεψε» σχολίασε ο Τιμ Βάινερ, ιστορικός συγγραφέας.

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ