Ο Δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας των ΗΠΑ ζήτησε νέες εκλογές στο Ισραήλ προκειμένου να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι αποτελεί «εμπόδιο για την ειρήνη» και ότι αποδυνάμωσε τον «πολιτικό και ηθικό ιστό» του εβραϊκού κράτους, σε μια σημαντική κλιμάκωση της κριτικής της Ουάσιγκτον προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Τσακ Σούμερ, μακροχρόνιος υποστηρικτής του Ισραήλ, εβραϊκής καταγωγής και ο ίδιος, προειδοποίησε ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να διακυβευτεί εάν ο Νετανιάχου παρέμενε στην εξουσία μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, λέγοντας ότι «ρίχνει την υποστήριξη προς το Ισραήλ παγκοσμίως σε ιστορικά χαμηλά».

«Εάν ο σημερινός συνασπισμός του πρωθυπουργού Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία μετά την έναρξη του πολέμου και συνεχίσει να επιδιώκει επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που δοκιμάζουν τα υπάρχοντα πρότυπα των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής για να αλλάξουμε την παρούσα πορεία» είπε ο Σούμερ σε ομιλία του στη Γερουσία χθες. «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, πιστεύω ότι οι νέες εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί μια υγιής και ανοιχτή διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Ισραήλ, σε μια εποχή που τόσο πολλοί Ισραηλινοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο όραμα και την κατεύθυνση της κυβέρνησης» κατέληξε.

«Δεν είναι Μπανανία»

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου έσπευσε να απαντήσει, απορρίπτοντας την πρόταση Σούμερ. Το Ισραήλ «δεν είναι Μπανανία» και η πολιτική Νετανιάχου έχει ευρεία δημόσια υποστήριξη, ανέφερε στην ανακοίνωση. «Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Σούμερ, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς υπαγορεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα» προστίθεται. «Ο γερουσιαστής Σούμερ πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου».

Εν τω μεταξύ, ένα δεύτερο πλοίο με επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα φορτώνεται στην Κύπρο, ανακοίνωσε χθες η φιλανθρωπική οργάνωση που διοργανώνει την αποστολή, καθώς το πρώτο πλοίο σε πιλοτική δοκιμή θαλάσσιων παραδόσεων πλησίαζε στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο. Η World Central Kitchen (WCK) ανακοίνωσε ότι φορτώνει ένα πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας με 300 τόνους επισιτιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων οσπρίων, κονσερβοποιημένου τόνου, λαχανικών, ρυζιού και αλεύρου. Δεν ανέφερε πότε θα αποπλεύσει το δεύτερο πλοίο, ούτε πότε φτάνει στη Γάζα το πρώτο, που μεταφέρει 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, για λόγους ασφαλείας. Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υψηλού επιπέδου στις 21 Μαρτίου για τον συντονισμό της περαιτέρω διανομής βοήθειας.

Την ίδια ώρα, οι «Financial Times» αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με το Ιράν σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο κίνημα των Χούθι της Υεμένης για να τερματίσει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες η Ουάσιγκτον φέρεται να εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το διευρυνόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν τον Ιανουάριο και ήταν οι πρώτες μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους δέκα μήνες, ανέφεραν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.