Μπορεί οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να προειδοποίησαν, σε έκθεσή τους προς τη Γερουσία, ότι στον πόλεμο στην Ουκρανία «η δυναμική αλλάζει ολοένα και περισσότερο προς όφελος της Ρωσίας», αφού το Κίεβο δεν λαμβάνει εδώ και πολλές εβδομάδες βοήθεια από τις ΗΠΑ εξαιτίας πολιτικών αντιπαραθέσεων στο Κογκρέσο, η Ουκρανία εντούτοις εξαπέλυσε χθες μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της με drones εναντίον της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου.

Στέλνει βέβαια τακτικά drones στη Ρωσία: οι διεισδύσεις στο ρωσικό έδαφος, όμως, είναι πολύ σπάνιες. Παράλληλα, λοιπόν, τρεις ομάδες ενόπλων με έδρα την Ουκρανία, οι οποίες φέρονται να αποτελούνται από Ρώσους που είναι κατά του Κρεμλίνου, εξαπέλυσαν σειρά επιδρομών χθες στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στο Κουρσκ και το Μπελγκορόντ. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι «τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα έρχονται», συνδέοντας άμεσα τη δράση τους με τις προεδρικές «εκλογές» που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου στη Ρωσία.

Κάνοντας λόγο για «ουκρανικούς τρομοκρατικούς σχηματισμούς, υποστηριζόμενους από τανκς και θωρακισμένα άρματα μάχης», οι ρωσικές Αρχές υποστήριξαν πως απώθησαν συνολικά επτά απόπειρες διείσδυσης από τα σύνορα με την Ουκρανία, τρεις στο Μπελγκορόντ και ακόμα τέσσερις στο Κουρσκ, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επιτιθέμενους. Η ένοπλη ομάδα Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του χωριού Τιοτκίνο, στην περιφέρεια Κουρσκ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. «Αυτή είναι μόνο η πρώτη μέρα της επιχείρησης», δήλωσε στο Reuters ένας εκπρόσωπός της, ο Αλεξέι Μπαρανόφσκι, σημειώνοντας πως η επίθεση θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μόσχα να αποσπάσει εκεί δυνάμεις ώστε να υπερασπιστούν την περιοχή, ελαφρύνοντας την πίεση στα ουκρανικά στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός επιμένει πως τόσο αυτή η ομάδα όσο και οι άλλες δύο που εξαπέλυσαν επιδρομές στη Ρωσία, το Τάγμα Σιβηρίας και το Ρωσικό Σώμα Εθελοντών, ενεργούν «με τρόπο απολύτως αυτόνομο, με δική τους πρωτοβουλία», όμως το Κίεβο δεν έχει ποτέ αποσαφηνίσει πώς έχουν φτάσει προηγμένα όπλα και θωρακισμένα οχήματα στα χέρια τους.

Drones πάνω από πόλεις

Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές διασυνοριακές επιχειρήσεις συνοδεύτηκαν, τυχαία ή μη, από ένα κύμα επιθέσεων με drones, που έφτασαν μέχρι και στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, στη Βορειοδυτική Ρωσία. Η Μόσχα υποστήριξε πως είχε καταρρίψει στη διάρκεια της νύχτας 25 ουκρανικά drones πάνω από περιοχές όπως η Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Μπελγκορόντ, το Κουρσκ, το Μπριάνσκ, η Τούλα και το Οριόλ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ωστόσο αναγνώρισε πως κύματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνέχιζαν να καταφθάνουν και στη διάρκεια της ημέρας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν και επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πυρκαγιάς στο διυλιστήριο NORSI της Lukoil, και ένα drone που καταστράφηκε στα περίχωρα της πόλης Κιρίσι, έδρα του δεύτερου μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου της Ρωσίας. Βιομηχανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως εξαιτίας της επίθεσης η παραγωγή του διυλιστηρίου NORSI, στη βιομηχανική ζώνη του Κστόβο, στην περιφέρεια του Νίζνι Νόβγκοροντ, μειώθηκε στο ήμισυ.

Τα πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αποτελούν έναν ιδιαίτερο πονοκέφαλο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ιδίως ενόψει των προεδρικών «εκλογών», οπότε και το θέμα των τιμών της βενζίνης γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο.

Η χθεσινή ημέρα, ωστόσο, επεφύλασσε και άλλες εν δυνάμει καλές ειδήσεις για το Κίεβο. Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ ετοιμάζεται να συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ουκρανία. Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως θα στείλει στο Κίεβο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτούμενο χάρις σε απρόβλεπτες εξοικονομήσεις κόστους από πιστώσεις του Πενταγώνου. Όπως είπε βέβαια ο Τζο Μπάιντεν λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και Ντόναλντ Τουσκ αντίστοιχα, το πακέτο αυτό δεν είναι αρκετό -όμως εκείνο των 60 δισ. δολαρίων που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος παραμένει κολλημένο, εξαιτίας των Ρεπουμπλικανών, στο Κονγκρέσο.