Για μερικές εβδομάδες τον Οκτώβριο του 2022 ο Λευκός Οίκος βρισκόταν σε μια κρίση, την οποία κανένας δεν παραδέχθηκε δημόσια εκείνη την εποχή. Ηταν μια στιγμή Αρμαγεδδώνα για τον πρόεδρο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας φαινόταν πιθανή μια πυρηνική έκρηξη στην Ουκρανία, γράφει ο δημοσιογράφος των «New York Τimes» Ντέιβιντ Σάνγκερ στο νέο του βιβλίο «Νέοι Ψυχροί Πόλεμοι: Η άνοδος της Κίνας, η ρωσική εισβολή και ο αγώνας της Αμερικής να προστατεύσει τη Δύση».

Ο δημοσιογράφος περιγράφει πως στις 6 Οκτωβρίου 2022, σε μια συγκέντρωση που έγινε στη Νέα Υόρκη, στην έπαυλη του Τζέιμς Μέρντοκ, γιου του αυστραλού μεγιστάνα των ΜΜΕ, ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με εύπορους υποστηρικτές του που πλήρωσαν αδρά για να ακούσουν το πρόγραμμά του για τα επόμενα χρόνια. Εκείνο που άκουσαν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό και, – αν και ο κ. Μπάιντεν δεν το είπε – προερχόταν από άκρως απόρρητες υποκλοπές επικοινωνιών που αποκάλυπταν ότι οι απειλές του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση πυρηνικού όπλου στην Ουκρανία υπήρχε ενδεχόμενο να μετατραπούν σε επιχειρησιακό σχέδιο.

«Αμεση απειλή»

Για «πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας», είπε στους συγκεντρωμένους, «έχουμε άμεση απειλή για χρήση πυρηνικού όπλου». Ολοι κατάλαβαν τι σημαίνει: Ο πρόεδρος μιλούσε για την προοπτική της πρώτης χρήσης πυρηνικού όπλου εν καιρώ πολέμου μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Οι υποκλοπές αποκάλυψαν ότι για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία γίνονταν συχνές συνομιλίες στο εσωτερικό του ρωσικού στρατού σχετικά με την πρόσβαση στο πυρηνικό οπλοστάσιο. Κάποιες ήταν απλώς «διάφορες μορφές φλυαρίας», είπε ένας αξιωματούχος. Αλλες όμως αφορούσαν τις μονάδες που θα ήταν υπεύθυνες για τη μετακίνηση ή την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η πιο ανησυχητική από τις υποκλοπές αποκάλυψε ότι ένας από τους ανώτερους ρώσους στρατιωτικούς διοικητές συζητούσε θέματα σχετικά με την πυροδότηση πυρηνικού όπλου. Ευτυχώς, ενημέρωσε ο Μπάιντεν, δεν υπήρχαν στοιχεία για μετακίνηση όπλων.

Σύντομα όμως η CΙA προειδοποιούσε ότι, σε περίπτωση που οι Ουκρανοί έσπαζαν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές και έφθαναν κοντά στο να ανακαταλάβουν την Κριμαία, η πιθανότητα πυρηνικής χρήσης μπορεί να αυξηθεί στο 50% ή ακόμα περισσότερο. «Είναι το πυρηνικό παράδοξο», είπε ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, πρώην επικεφαλής του μεικτού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στον Σάνγκερ. «Οσο πιο πολύ επιτυγχάνουν οι Ουκρανοί στην εκδίωξη των ρώσων εισβολέων τόσο πιο πιθανό είναι ο Πούτιν να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνική  βόμβα – ή να τη χρησιμοποιήσει πραγματικά».