Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό, καθώς με πρωγωνιστή τον Φώτη Ιωαννίδη πήρε τη νίκη με 3-1, προσπέρασε τους Πειραιώτες στη βαθμολογία και ξεκίνησε με το δεξί στη διαδικασία των play off.

Οι πράσινοι παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από μια απίθανη γκολάρα του Ντανιέλ Ποντένσε στο 23ο λεπτό, αντέδρασαν και χωρίς να δημιουργήσουν πολύ και να πιέσουν τον Ολυμπιακό, είχαν την τύχη να προηγηθούν πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Συγκεκριμένα, με γκολ του Μπακασέτα στο 41′ και γκολ του Ιωαννίδη στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους έφερε τούμπα του ματς και πήρε προβάδισμα.

Οι Πειραιώτες από την πλευρά τους προσπάθησαν στο δεύτερο μέρος να αντιδράσουν και να ανατρέψουν κι εκείνοι τα δεδομένα, όμως παρότι πίεσαν πολύ και έκλεισαν στα καρέ του τον Παναθηναϊκό για περισσότερα από 25 λεπτά, δεν βρήκαν γκολ. Και όχι μόνο αυτό αλλά στην αντεπίθεση στο 70ο λεπτό, ίσως τη μοναδική που έκαναν οι φιλοξενούμενοι βρήκαν και τρίτο γκολ και πάλι με τον Ιωαννίδη και ουσιαστικά «κλείδωσαν» το τρίποντο στο Φάληρο.

Αυτή η νίκη του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη είναι πολύ σημαντική από βαθμολογικής πλευράς, καθώς προσπέρασε τον «αιώνιο» αντίπαλο και ανέβηκε τρίτος, ενώ παρέμεινε και στο -3 από την κορυφή και την ΑΕΚ και ενώ την επόμενη αγωνιστική υποδέχεται τον ΠΑΟΚ σε ένα κομβικό ματς για τον τίτλο. Από την άλλη ο Ολυμπιακός έμεινε στο -5 από την πρώτη θέση και στην τέταρτη θέση.

Πως παρατάχθηκαν

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε κάτω από τα δοκάρια τον Πασχαλάκη, με τους Ροντινέι, Κάρμο, Μπιανκόν και Ορτέγκα να αποτελούν την τετράδα της άμυνας. Δίδυμο στον άξονα Έσε και Όρτα. Στα δύο άκρα οι Ποντένσε και Μασούρας με τους Ελ Κααμπί και Ναβάρο στην κορυφή.

Η 11αδα του Παναθηναϊκού: Ντραγκόβσκι, Κώτσιρα, Ακαϊντίν, Αράο, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ, Τσέριν, Μπακασέτα, Παλάσιος, Μπερνάρ, Ιωαννίδη.

Αναγκαστική αλλαγή στον άσο με το… καλημέρα για τον Παναθηναϊκό

Επτά λεπτά μετά το πρώτο σφύριγμα η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Ντραγκόφσκι με τον κίπερ του Παναθηναϊκού να αποχωρεί με σφίξιμο στο δικέφαλο και την θέση του να παίρνει ο Λοντίγκιν.

Προβάδισμα για τον Ολυμπιακό με το αριστούργημα του Ποντένσε

Το ματς ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά νευρικές και να περιορίζονται κυρίως σε «μονομαχίες» στον χώρο του κέντρου. Όλα αυτά μέχρι την φάση του 23’ όταν και ο Ντάνιελ Ποντένσε πήρε την μπάλα από την γωνία της περιοχής σύγκλινε και με υπέροχο σουτ νίκησε τον Λοντίγκιν για το 1-0 των ερυθρόλευκων.

Ιωαννίδης και Μπακασέτας έφεραν… τούμπα τα δεδομένα

Ο Παναθηναϊκός άρχισε σταδιακά να ανεβάζει την απόδοση του ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης. Ο Μπερνάρ στο 37’ έριξε την προειδοποιητική βολή πριν ο Μπακασέτας τέσσερα λεπτά αργότερα φέρει το ματς στα ίσα με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή.

Σαν να μην έφτανε αυτό για τον Ολυμπιακό, ο Ιωαννίδης στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα με τον Έλληνα φορ να παίρνει το ριμπάουντ από την απόκρουση του Πασχαλάκη και προ κενής εστίας να γράφει το 1-2.

Μπήκε φουριόζος, αλλά…

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός βγήκε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη… φουριόζος με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα και να φέρει στα ίσια το ματς με τον «αιώνιο» αντίπαλο, όμως η πρώτη ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο ήταν για τον Παναθηναϊκό.

Συγκεκριμένα, οι πράσινοι στο 49′ είχαν μία επικίνδυνη επίσκεψη με τον Ιωαννίδη στην περιοχή του Ολυμπιακού, με τον Έλληνα φορ να σπάει για τον Μπερνάρ, τον οποίο έκοψε ο Μπιανκόν. Από εκεί και πέρα στο 56ο λεπτό και πάλι ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που απείλησε με γκολ, όταν ο Μπακασέτας σούταρε σχεδόν από το ημικύκλιο, η μπάλα πέρασε εκτός.

Μεγάλη πίεση του Ολυμπιακού

Η πρώτη σημαντική στιγμή του Ολυμπιακού στην επανάληψη ήταν με τον Ελ Κααμπί στο 61ο λεπτό, όταν ο Μαροκινός σούταρε από τα όρια της περιοχής, έδιωξε σε κόρνερ ο Λοντίγκιν εντυπωσιακά. Ένα λεπτό αργότερα, έγινε ένα γύρισμα του Ροντινέι από τα δεξιά, τσαφ του Μλαντένοβιτς, αλλά στη συνέχεια διόρθωσε η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Οι ερυθρόλευκοι έντειναν τις προσπάθειες τους για ισοφάριση, έκλεισαν στα καρέ του τον Παναθηναϊκό, ενώ στο 69ο λεπτό είχαν ακόμη μια σημαντική στιγμή, όταν ο Φορτούνης κουβάλησε την μπάλα, έστρωσε στον Ποντένσε που με συρτό σουτ, πήρε το κόρνερ, καθώς η μπάλα κόντραρε και πέρασε εκτός.

Αντεπίθεση και… 3-1 με Ιωαννίδη

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το ματς θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος με τον Ολυμπιακό να πιέζει για να βρει γκολ, ο Παναθηναϊκός βγήκε σε μία αντεπίθεση στο 70ο λεπτό από τα δεξιά, ο Παλάσιος σέντραρε, η μπάλα έφτασε αριστερά στον Μπερνάρ, που γύρισε για τον Ιωαννίδη και με τον Πασχαλάκη να είναι εκτός θέσης και ο Έλληνας φορ έκανε το 3-1.

Από εκεί και μετά «πάγωσε» ο Ολυμπιακός, ο ρυθμός έπεσε και η επόμενη καλή στιγμή για τους ερυθρόλευκους ήταν στο 87ο λεπτό όταν η μπάλα στρώθηκε στον Ιμπόρα που είχε περάσει σαν αλλαγή, σούταρε, αλλά η μπάλα πήγε στην αγκαλιά του Λοντίγκιν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Κάρμο, Μπιανκόν, Ορτέγκα, Έσε (80′ Ιμπόρα), Όρτα (59′ Τσικίνιο), Μασούρα (60′ Φορτούνης), Ποντένσε (80′ Γιόβετιτς), Ναβάρο (73′ Ελ Αραμπί), Ελ Κααμπί.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ντραγκόβσκι (7′ λ. τρ. Λοντίγκιν), Κώτσιρας, Ακαϊντίν, Αράο, Μλαντένοβιτς, Πέρεθ, Τσέριν, Μπακασέτας (84′ Μαντσίνι), Παλάσιος (76′ Ούγκο), Μπερνάρ (83′ Τζούριτσιτς), Ιωαννίδης (83′ Σπόραρ).