Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν έναν σέρβο πράκτορα προκειμένου να διεισδύσουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να διαδώσουν φήμες υπέρ του Κρεμλίνου σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση δυτικών μυστικών υπηρεσιών που είδε το «Politico». Toν Οκτώβριο του 2023, ο σέρβος υπήκοος Νόβιτσα Αντιτς – ένας ενεργός πράκτορας που συνεργαζόταν στενά με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τα έγγραφα – είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και ειδικότερα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Βιόλα φον Κράμον-Τομπαντέλ, η ιταλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Αλεσάντρα Μορέτι και ο Σλοβάκος Βλαντίμιρ Μπίλτσικ, μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην ενημέρωση δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία που να υποδηλώνει ότι οι τρεις ευρωβουλευτές γνώριζαν τους δεσμούς του Αντιτς με τη FSB όταν συναντήθηκαν μαζί του. Ο Αντιτς, πρόεδρος του Σερβικού Στρατιωτικού Συνδικάτου, συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU, που εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντίστοιχα.

Διαφανείς συναντήσεις

Οταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση με τον Αντιτς, ένας αξιωματούχος της EPSU απάντησε: «Αντιπροσωπεία του σωματείου του ήταν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, όπου συναντήθηκαν με πολλούς ευρωβουλευτές και ήταν όλες οι συναντήσεις διαφανείς. Το μόνο θέμα ήταν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Η EUROMIL είπε ότι οι εκπρόσωποί της αντέδρασαν έντονα στα γεγονότα στη Σερβία και απέρριψαν κάθε πιθανή σχέση με τις ρωσικές Αρχές. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Εμανουέλ Ζακόμπ πρόσθεσε ότι «ο οργανισμός θα μπορούσε να κάνει το βραχυπρόθεσμο βήμα της προσωρινής αναστολής του καθεστώτος παρατηρητή της Σερβίας εν αναμονή διευκρίνισης».

«Εταίρος πληροφόρησης»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο Αντιτς συνεργάζεται στενά με έναν συνεργάτη της FSB που ονομάζεται Βιατσεσλάβ Καλίνιν, που είναι ρώσος υπήκοος και αρχισυντάκτης του Veteran News, ενός ιστότοπου που ειδικεύεται στις ειδήσεις για τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων. Στον ιστότοπο αναφέρεται ότι το Veteran News είναι «εταίρος πληροφόρησης» της FSB και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μεταξύ άλλων κλάδων των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας.

Η είδηση ότι ο Αντιτς πραγματοποίησε συναντήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει την ευπάθεια του οργανισμού σε επιχειρήσεις επιρροής που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το «Politico» αποκάλυψε ότι βρέθηκε λογισμικό κατασκοπείας στα κινητά τηλέφωνα δύο βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Ευρώπης της Γαλλίας Ναταλία Λουαζό, η οποία προεδρεύει της υποεπιτροπής άμυνας του σώματος.