Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κέρδισαν τις εσωκομματικές εκλογές σε 15 Πολιτείες τη Σούπερ Τρίτη και εκτός απροόπτου οδεύουμε προς μια επανάληψη της μεταξύ τους μάχης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, παρά τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής και των δύο υποψηφίων. Οπως είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν: «Τα αποτελέσματα αφήνουν τον αμερικανικό λαό με μια σαφή επιλογή: Θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα επιτρέψουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να μας παρασύρει προς τα πίσω στο χάος, στη διαίρεση και στο σκοτάδι που καθόρισαν τη θητεία του;». Αυτό είναι το μήνυμα που θα τονίζει ο Μπάιντεν τους επόμενους οκτώ μήνες.

Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών σε 14 από τις 15 Πολιτείες – μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και το Τέξας που έχουν τους περισσότερους εκλέκτορες -παραμερίζοντας την πρώην πρεσβευτ’η των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, που ήταν η τελευταία εναπομείνασα αντίπαλός του και κέρδισε μόνο το Βερμόντ. Η Χέιλι δεν κάλεσε τους ψηφοφόρους της να τον στηρίξουν, λέγοντας: «Εναπόκειται τώρα στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις ψήφους εκείνων στο κόμμα μας και πέραν αυτού που δεν τον στήριξαν». Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Τραμπ σημαίνουν ότι κερδίζει την τρίτη συνεχόμενη προεδρική υποψηφιότητά του παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια σειρά από ποινικές διώξεις.

Αντάλλαξαν άμεσα βέλη

Τραμπ και Μπάιντεν αντάλλαξαν άμεσα βέλη ο ένας με τον άλλον. Στη νικητήρια ομιλία του στο κτήμα του στη Φλόριντα, ο Τραμπ εστίασε στις μεταναστευτικές πολιτικές του Μπάιντεν και τον αποκάλεσε τον «χειρότερο πρόεδρο» στην ιστορία. «Οι πόλεις μας κατακλύζονται από εγκλήματα μεταναστών» είπε, αν και τα στοιχεία για την εγκληματικότητα δεν υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο Μπάιντεν επέμεινε να παρουσιάζει τον Τραμπ ως απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Οπως γράφουν οι «New York Times», αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να βελτιώσει τη δική του εικόνα, θα επικεντρωθεί στο να διαβρώσει την εικόνα του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. Ο Μπάιντεν κέρδισε τις αναμετρήσεις Δημοκρατικών, αν και ένα κίνημα διαμαρτυρίας στη Μινεσότα και σε έξι άλλες Πολιτείες, που οργανώθηκε από ακτιβιστές οι οποίοι αντιτάσσονται στη σθεναρή υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, είχε απροσδόκητα ισχυρά αποτελέσματα.

Η «αδέσμευτη» ψήφος στη Μινεσότα ανήλθε στο 19%, υψηλότερη από το 13% που συγκέντρωσε παρόμοια προσπάθεια στο Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα. Η μοναδική ήττα του Μπάιντεν ήταν στην επικράτεια της αμερικανικής Σαμόα, όπου κέρδισε ο επιχειρηματίας Τζέισον Πάλμερ.

Οι κύριες ανησυχίες

Η μετανάστευση και η οικονομία είναι οι κύριες ανησυχίες για τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, όπως έδειξαν τα exit polls. Η οικονομία είναι εδώ και καιρό ένα επώδυνο σημείο για τον Μπάιντεν. Το 39% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos είπε ότι ο Τραμπ είχε καλύτερη προσέγγιση για την οικονομία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου το 2017-2021 σε σύγκριση με το 33% που είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν καλύτερος.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι υποστηρίζει την απέλαση παράτυπων μεταναστών. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες μαζικές απελάσεις στην ιστορία των ΗΠΑ εάν εκλεγεί. Οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από την κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με πολλούς να το αποκαλούν το κορυφαίο θέμα ψήφου τους, ακόμη και εάν ζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες μίλια μακριά.

Περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων της Βόρειας Καρολίνας είπε ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος εάν καταδικαζόταν για έγκλημα, ενώ στη Βιρτζίνια περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι θα ήταν κατάλληλος για το γραφείο αν καταδικαζόταν. Η πρώτη ποινική δίκη του Τραμπ θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη – κατηγορείται για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για να κρύψει τις πληρωμές ποσών σε μια πορνοστάρ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 2016.