«Ήρθε η ώρα να αναστείλω την προεκλογική μου εκστρατεία», δήλωσε η Νίκι Χέιλι, η οποία αποσύρεται από την «κούρσα» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, μετά τον «περίπατο» του Ντόναλντ Τραμπ – όπως και του Τζο Μπάιντεν, εκ μέρους των Δημοκρατικών – στη Σούπερ Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το CNN, η Χέιλι δήλωσε «γεμάτη ευγνωμοσύνη για το κύμα υποστήριξης που έχουμε λάβει από όλη τη μεγάλη μας χώρα. Όμως έχει έρθει πλέον η ώρα να αναστείλω την προεκλογική μου εκστρατεία. Είπα ότι ήθελα οι Αμερικανοί να ακουστεί η φωνή τους. Αυτό έκανα. Δεν μετανιώνω για τίποτα», ανέφερε από τη Νότια Καρολίνα, της οποίας υπήρξε κυβερνήτης.

Προειδοποίησε τους Αμερικανούς για την πληθώρα των προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος καίγεται».

Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας έδωσε έμφαση σε ορισμένα από τα θέματα για τα οποία έθεσε υποψηφιότητα: την απειλή του εθνικού χρέους για την αμερικανική οικονομία, την ανάγκη για μικρή κυβέρνηση και τη σημασία του να σταθεί κανείς στο πλευρό της Ουκρανίας, της Ταϊβάν και του Ισραήλ.

Συνεχάρη τον Τραμπ, αλλά δεν τον στηρίζει

Να σημειωθεί ότι η Νίκι Χέιλι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως είπε, θα είναι ο πιθανός υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Αποσύρεται η Νίκη Χέιλι από την «κούρσα» για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών – Πηγή: Reuters

«Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών όταν το συνέδριο του κόμματός μας συνεδριάσει τον Ιούλιο. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όποιον θα γίνει πρόεδρος της Αμερικής. Η χώρα μας είναι πολύ πολύτιμη για να αφήσουμε τις διαφορές μας να μας διχάσουν», τόνισε η Χέιλι.

Και προσέθεσε πως «εναπόκειται τώρα στον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις ψήφους εκείνων στο κόμμα μας και πέραν αυτού που δεν τον υποστήριξαν. Και ελπίζω να το κάνει αυτό».

Αναπολώντας την προεκλογική της εκστρατεία, σημείωσε ότι η μητέρα της, «μετανάστρια πρώτης γενιάς, κατάφερε να ψηφίσει την κόρη της για πρόεδρο – μόνο στην Αμερική».

Τραμπ: Την κατατρόπωσα

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας «κατατροπώθηκε» τη Σούπερ Τρίτη και κάλεσε τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν στο πολιτικό του κίνημα.

«Η Νίκι Χέιλι κατατροπώθηκε χθες το βράδυ, με τρόπο ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί, για άγνωστους λόγους, επιτρέπεται να ψηφίζουν στο Βερμόντ και σε διάφορες άλλες προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων. Μεγάλο μέρος των χρημάτων της προήλθε από τους Δημοκρατικούς της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως και πολλοί από τους ψηφοφόρους της, σχεδόν το 50%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», έγραψε ο Τραμπ.

Και συνέχισε: «Σε αυτό το σημείο, ελπίζω να παραμείνει στον ‘αγώνα’ και να το παλέψει μέχρι τέλους! Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και το Μεγάλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που με βοήθησαν να δημιουργήσω, μακράν, την πιο επιτυχημένη Σούπερ Τρίτη στην ιστορία, και θα ήθελα επιπλέον να προσκαλέσω όλους τους υποστηρικτές της Χέιλι να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο κίνημα στην ιστορία του έθνους μας».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν απευθύνει έκκληση στους υποστηρικτές της Χέιλι

Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε σαφή έκκληση προς τους υποστηρικτές της Νίκι Χέιλι, μετά την αποχώρησή της από την κούρσα, επαινώντας το «θάρρος» της να σταθεί απέναντι στον πρώην Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει τους υποστηρικτές της Νίκι Χέιλι. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Υπάρχει θέση γι’ αυτούς στην εκστρατεία μου», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του, λίγα λεπτά αφότου η Χέιλι ανέστειλε την εκστρατεία της.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την Χέιλι για τον ρόλο που έπαιξε στο κόμμα της: «Χρειάζεται πολύ θάρρος για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για πρόεδρος – αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπου τόσο λίγοι τολμούν να πουν την αλήθεια για τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Νίκι Χέιλι ήταν πρόθυμη να πει την αλήθεια για τον Τραμπ: για το χάος που τον ακολουθεί πάντα, για την ανικανότητά του να διακρίνει το σωστό από το λάθος, για το ότι σκύβει το κεφάλι μπροστά στον Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν βάζει στόχο να κερδίσει τις ψήφους των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από τον Τραμπ. Ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Μπάιντεν, Μάικλ Τάιλερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει «σπίτι» για τους ψηφοφόρους της Χέιλι.

Οι ψηφοφόροι «συμφώνησαν με τη Νίκι Χέιλι όταν στάθηκε απέναντι στον Τραμπ, για το χάος, τη διαίρεση, τον εξτρεμισμό που εκπροσωπεί», τόνισε ο Τάιλερ μιλώντας στο CNN το πρωί της Τετάρτης. Οι ψηφοφόροι της Χέιλι, πρόσθεσε, «απέρριψαν τον εξτρεμισμό MAGA» (σ.σ. Make America Great Again – το σύνθημα του Τραμπ) το 2020 και το 2022 και «τώρα απορρίπτουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τον εξτρεμισμό MAGA και προχωρούν μπροστά».