Η Μισέλ Ομπάμα έβαλε τέλος στα σενάρια που την ήθελαν να μπαίνει, την τελευταία στιγμή, στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Η ίδια αν και έχει την δυναμική στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αποφάσισε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφια για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, με μία δήλωση της, η διευθύντρια επικοινωνίας του γραφείου της Μισέλ Ομπάμα, Κρίσταλ Κάρσον έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Όπως έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η πρώην Πρώτη Κυρία, Μισέλ, δεν θα είναι υποψήφια για την Προεδρία. Η κυρία Ομπάμα υποστηρίζει την εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πριν η Μισέλ Ομπάμα ξεκαθαρίσει τη θέση της, οι ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν πυροδότησαν εικασίες περί αντικατάστασης από άλλο Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rasmussen Reports, σχεδόν το 48% των ψηφοφόρων είπαν ότι συμφωνούν να βρει το κόμμα έναν άλλο υποψήφιο στη θέση του Μπάιντεν, έναντι 38% που είχε αντίθετη γνώμη.

Αν και δεν συμφώνησαν σε πρόσωπο κοινής αποδοχής για την αντικατάσταση του Μπάιντεν, σε περίπτωση που αποχωρούσε για λόγους υγείας από την κούρσα, η 60χρονη Μισέλ Ομπάμα προηγείται με 20% στην προτίμησή τους, μπροστά από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις (15%), την πρώην ΥΠΕΞ της χώρας, Χίλαρι Κλίντον (12%), τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ (11%), και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ (9%), ενώ οι περισσότεροι -ποσοστό 27% – απάντησαν «κανένα εκ των προαναφερθέντων».

Τι είχε δηλώσει σε προηγούμενες συνεντεύξεις της

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μισέλ Ομπάμα διέψευσε τις εικασίες για τις πιθανές προεδρικές της φιλοδοξίες. Το 2019 είχε πει στο The National ότι «δεν υπήρχε πιθανότητα» να κατεβεί υποψήφια. «Υπάρχουν τόσοι τρόποι να βελτιώσει κανείς τη χώρα και να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο κι εγώ συνεχίζω με πολλούς απ’ αυτούς, από το έργο μου με νεαρούς ανθρώπους μέχρι τη βοήθεια σε οικογένειες να ζουν υγιέστερα. Αλλά το να καθίσω πίσω από το Οβάλ Γραφείο δεν είναι ένας απ’ αυτούς. Δεν είναι για μένα», είχε πει στο περιοδικό.

Τα ίδια περίπου επανέλαβε η Μισέλ Ομπάμα και πέρυσι στην Όπρα Γουίνφρεϊ. «Η πολιτική είναι δύσκολη», είχε πει σε ειδικό αφιέρωμα στο Netflix, υπογραμμίζοντας ότι «και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτήν πρέπει να το θέλουν. Πρέπει να είναι μέσα στην ψυχή σας, γιατί είναι τόσο σημαντικό. Δεν είναι στην ψυχή μου».

Αφοσιωμένη στα βιβλία της η Μισέλ Ομπάμα

Τα τελευταία χρόνια η Μισέλ Ομπάμα έχει δημοσιεύσει ορισμένα βιβλία της. Το τελευταίο, με τίτλο “The Light We Carry” («Το Φως Μέσα Μας») θα επανακυκλοφορήσει σκληρόδετο στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Απρίλιο. «Αυτό το βιβλίο σημαίνει τόσα πολλά για μένα», είπε σε βίντεο που ανήρτησε πρόσφατα στον λογαριασμό της στο Instagram.

Στο βιβλίο αυτό η Μισέλ Ομπάμα παραθέτει πρακτικές συμβουλές και αποτελεσματικές στρατηγικές για την υπέρβαση του φόβου και της ανασφάλειας και τη διατήρηση της ελπίδας και της ισορροπίας στον σημερινό κόσμο της αυξημένης αβεβαιότητας.

Η ανάρτηση της Μισέλ Ομπάμα για το βιβλίο της