«Σκοτοδίνη». Αυτό αφηγήθηκε ότι έπαθε ο Σταύρος Κοντονής όταν είδε τα ονόματα των 10 πολιτικών προσώπων στον φάκελο της Novartis, σε μια εξομολόγησή του, έξι χρόνια ύστερα από εκείνη τη δραματική βραδιά που τον είχαμε δει έξω από το Μαξίμου, να στέκεται στο πλάι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ενώ έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους». Στον απόηχο της παραδοχής του Αλέξη Τσίπρα ότι υπήρξαν «λάθη» στους χειρισμούς της υπόθεσης, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ αφηγήθηκε (στο Open) ότι στη δικογραφία «είδα ανθρώπους που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να είχαν καμία ευθύνη», παραδεχόμενος πως υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εκείνη την περίοδο είχε στηθεί ένα παραϋπουργείο Δικαιοσύνης στο Μαξίμου». Και δεν έγινε ποτέ απολογισμός για κανέναν, «ούτε για τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε, και πιστεύει ότι δεν έγινε «ακριβώς για να μη γίνει για τον πρωθυπουργό».

Τι είπε στον Τσίπρα

Ο Κοντονής αποκάλυψε μάλιστα ότι σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα στο Μαξίμου τού έκανε τρεις επισημάνσεις. Η πρώτη ήταν ότι το ίδιο πρωί που διαβιβάστηκε η δικογραφία της Novartis στη Βουλή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, χωρίς ο υπουργός Δικαιοσύνης να γνωρίζει τίποτα. Το δεύτερο συμβάν για το οποίο εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του ήταν η δήλωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Το τρίτο που επισήμανε στον Τσίπρα είναι πως σημεία των καταθέσεων που ενέπλεκαν, υποτίθεται, τα πολιτικά πρόσωπα τον είχαν αφήσει «άναυδο». «Να καταθέτει προστατευόμενος μάρτυρας και να λέει ότι είδα τον τάδε να μπαίνει στο Μαξίμου με μια τροχήλατη βαλίτσα και πιθανόν στη βαλίτσα να υπήρχαν λεφτά ήταν ακατανόητο» αφηγήθηκε.

Ερευνα για τα email

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έφτασε η υπόθεση της αποστολής των email από την ευρωβουλευτή Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Ελληνες που δήλωσαν πως δεν είχαν δώσει ποτέ τα στοιχεία τους στην ίδια ή στη ΝΔ. Οι καταγγέλλοντες είναι πολλοί, οπότε η Αρχή ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα για τη διαλεύκανση του θέματος «κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού καταγγελιών». Οι καταγγέλοντες έχουν συντάξει και επιστολές διαμαρτυρίας προς το Ευρωκοινοβούλιο και τη Ρομπέρτα Μέτσολα, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και την Κομισιόν. Χθες αντέδρασε και η Νέα Αριστερά εκφράζοντας ανησυχία για την πιθανότητα διαρροής στοιχείων, την οποία υποθέτω θα συζητήσει ο Αλέξης Χαρίτσης με τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο, στην επίσκεψη που θα κάνει στον επικεφαλής της Αρχής σήμερα.

Αποστάσεις ασφαλείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως κράτησε χθες διακριτικές αποστάσεις ασφαλείας, παραπέμποντας στην απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών. «Η κυβέρνηση απαντάει με βάση το τι προβλέπεται, δεν είμαστε εκπρόσωποι των ευρωβουλευτών» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, όταν γίνεται μια τέτοια καταγγελία, ερευνάται».

Μεταφορά πλατφόρμας

Οσοι προσπαθήσουν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα apodimoi.gov.gr θα βρεθούν μπροστά στο μήνυμα ότι «η σύνδεση είναι ιδιωτική» και ότι εισβολείς ενδέχεται να προσπαθήσουν να υποκλέψουν τα στοιχεία από τον ιστότοπο. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσαν πως η πλατφόρμα μεταφέρθηκε και λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr και η προηγούμενη τελεί υπό κατάργηση.

Από το 2018

Μια και η συζήτηση για τα ΑΕΙ έχει φουντώσει, μου θύμισε φίλος της στήλης ότι το 2018 ο τότε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είχε ανακοινώσει πως θα νομοθετήσει τη γρήγορη αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολεγίων και πανεπιστημίων εξωτερικού, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται πτυχιούχοι του εξωτερικού. Είχε παρέμβει η Κομισιόν μάλιστα τότε, οπότε ο Γαβρόγλου είχε σκεφτεί να διαχωρίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση του εκάστοτε πτυχίου από την επαγγελματική, προκειμένου η δεύτερη να δίνεται άμεσα μέσω του αρμόδιου συμβουλίου, του ΣΑΕΠ. Αλλά φυσικά υπερίσχυσε το ενωσιακό δίκαιο που δεν επέτρεπε να μένουν τόσοι πτυχιούχοι στον αέρα.

ΣΤΗΝ ALTER EGO MEDIA ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

Η Alter Ego Media ανακοινώνει ότι απέκτησε μέσω δημόσιου πλειστηριασμού που διενεργήθηκε χθες, 4 Μαρτίου 2024, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, τα εμπορικά σήματα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «WWW.ENET.GR» της πρώην εταιρείας «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ».