Χθες είχαμε την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της Σουπερλίγκας μας και σήμερα θα έχουμε την κλήρωση των play offs. Συνηθίζουμε στις κληρώσεις να λέμε ότι αφού όλοι θα αγωνιστούν κόντρα σε όλους το πότε αυτό θα συμβεί δεν παίζει ρόλο κ.λπ. κ.λπ. Αυτή τη φορά δεν είναι ακριβώς έτσι. Με τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ να έχουν ευρωπαϊκά ματς μπροστά τους το ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους τις δυο πρώτες αγωνιστικές μετρά πολύ. Υπάρχουν επίσης και δυο ακόμα σημεία που έχουν ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ κουβαλά την τιμωρία μιας αγωνιστικής που του επέβαλε η ΔΕΑΒ: όποιος τον αντιμετωπίσει σε άδεια Τούμπα έχει ένα λόγο να ευχαριστεί την τύχη του. Επίσης είναι δεδομένο ότι από τη στιγμή που η ΑΕΚ θα παραδώσει στην UEFA το γήπεδό της για τον τελικό του UEFA Conference League θα κλείσει τον κύκλο των play offs με δυο ματς εκτός έδρας, πράγμα που σημαίνει πως θα έχει περισσότερα ματς ως γηπεδούχος στον πρώτο γύρο. Το ποια θα είναι αυτά μπορεί να καθορίσει και την έκβαση του πρωταθλήματος.

Χρυσό

Περισσότερο κι από το χρυσό του Μίλτου Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το δεύτερο στην καριέρα του σε αυτή τη διοργάνωση, εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο θρύλος του κλασικού αθλητισμού Καρλ Λιούις έκανε σχόλιο για κάποιες από τις δηλώσεις του. Ο έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής είπε ότι δεν καταλαβαίνει τις αλλαγές που ετοιμάζονται για το άλμα εις μήκος, μια από τις οποίες είναι το να μην υπάρχουν πια άκυρα άλματα και να μετράνε όλα από το σημείο που καταγράφεται το τελευταίο πάτημα του αθλητή.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το τελευταίο μας πάτημα. Ετσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Ολοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να το αφαιρέσουν» είπε και πρόσθεσε πως αν αυτό συμβεί θα αλλάξει άθλημα και θα κάνει τριπλούν!

Τώρα

Ο μυθικός Καρλ Λιούις όχι μόνο άκουσε τις δηλώσεις του έλληνα πρωταθλητή, αλλά τις αναδημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα καλώντας την παγκόσμια ομοσπονδία να μάθει να ακούει τους αθλητές, αλλά και τους αθλητές να έχουν το θάρρος του έλληνα πρωταθλητή και να μάθουν να λένε τη γνώμη τους. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής του αθλήματος. Εχω ακούσει τόσες απόψεις για τις αλλαγές, αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα γίνουν δεκτές αυτές οι αλλαγές», υπογράμμισε στο σχόλιό του ο Καρλ Λιούις. Είναι είδηση ότι συμφωνεί με τον Τεντόγλου. Δεν είναι το ότι τον παρακολουθεί. Διότι όλοι τον παρακολουθούν.

Στυλ

Ο Τεντόγλου δεν είναι απλά ο κορυφαίος έλληνας αθλητής στο αγώνισμά του: είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο. Το τονίζω όχι γιατί δεν είναι κατανοητό – νομίζω όλοι το ξέρουμε. Απλά καμιά φορά το στυλ του έλληνα αθλητή, η άνεσή του να λέει δυνατά αυτό που σκέφτεται και η μετριοπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει τα απίστευτα κατορθώματά του μας κάνει να το ξεχνάμε! Το Σάββατο μίλησε πάλι περισσότερο για την επίδοσή του (βρήκε χαμηλό για τις δυνατότητές του το 8,22μ. με το οποίο κέρδισε), παρά για τη νίκη του που την ονειρεύονται χιλιάδες αθλητές σε όλο τον κόσμο. Τον άκουγες και καλά καλά δεν καταλάβαινες ότι κέρδισε! Ο τρόπος που συχνά κάνει τα ίδια του τα συναρπαστικά κατορθώματα να φαίνονται μικρότερα σε κάνει να ξεχνάς ότι έχεις μπροστά σου έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές της εποχής μας. Ευτυχώς που μετά έρχεται ο Καρλ Λιούις και μας το θυμίζει…

Αποφάσεις

Δυο ματς σε ξένα πρωταθλήματα κρίθηκαν με διαιτητικές αποφάσεις στο τελευταίο δευτερόλεπτο από αυτές που ξεσηκώνουν θύελλες. Η Λίβερπουλ κέρδισε τη Φόρεστ στο Νότιγχαμ με 1-0 με ένα γκολ στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων του ματς εξαιτίας ενός σοβαρού λάθους του διαιτητή που δεν έδωσε την μπάλα στους γηπεδούχους μετά από διακοπή του ματς, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κέρδισε τη Βαλένθια στο Μεστάγια γιατί ο διαιτητής του αγώνα έβαλε τέλος σε αυτόν δευτερόλεπτα πριν ο Μπέλιγχαμ σκοράρει με κεφαλιά – πράγμα που στάθηκε αιτία για να ολοκληρωθεί το ματς με ένα ισόπαλο 2-2.

Στη Βαλένθια μάλιστα στο φινάλε έγινε ο κακός χαμός! Ο Μπέλιγχαμ αποβλήθηκε από τον διαιτητή, ο συμπαίκτης του Τσουαμενί έσπασε μια κάμερα της τηλεόρασης από τα νεύρα του κι ακόμα και ο ψύχραιμος κόουτς Κάρλο Αντσελότι μίλησε για απόφαση που αποτελεί ντροπή στην ιστορία της διαιτησίας. Και στο Νότιγχαμ οι αντιδράσεις δεν έλειψαν: ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Μαρινάκης ζήτησε από τους διαιτητές να μάθουν να σέβονται τον ιδρώτα των παικτών.

Ανάλυση

Είναι εντυπωσιακό πως αυτές οι αποφάσεις (εντελώς ακατανόητες και μακριά από την ίδια τη λογική του παιχνιδιού) πάρθηκαν από δυο διαιτητές που δεν είναι πρωτάρηδες. O Αγγλος Πολ Τίρνι είναι 43 χρόνων και η εμπειρία του δεν δικαιολογεί ένα τέτοιο λάθος μολονότι στην καριέρα του ίσως έχει κάνει και χειρότερα. Ο Ισπανός Χιλ Μανθάνο είναι διαιτητής της elite της UEFA και δεν είναι απίθανο να τον δούμε και να διευθύνει φέτος κάποιον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι αποφάσεις τους χρίζουν ψυχιατρικής ανάλυσης: δεν έχουν να κάνουν με εφαρμογή του κανονισμού.

Ρόλος

Και οι δυο νομίζω ότι είναι συνέπεια της εποχής του VAR – το λέω γνωρίζοντας πως στις συγκεκριμένες φάσεις αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Ρόλο παίζει όμως η ίδια η ύπαρξή του που βλέπω πως προκαλεί δυο εντελώς διαφορετικές αλλά εξίσου επικίνδυνες για το σπορ αντιδράσεις. Από τη μια βλέπεις διαιτητές που δεν διευθύνουν τα ματς και φοβούνται να πάρουν αποφάσεις ρίχνοντας για όλα την ευθύνη στο VAR. Κι από την άλλη βλέπεις διάφορους που αγωνιούν να κρίνουν ένα παιχνίδι με μια δική τους απόφαση (στην οποία το VAR δεν μπορεί να παρέμβει) ώστε απλά να μας θυμίσουν ότι αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Ο Τίρνι και ο Μανθάνο έψαχναν την ευκαιρία για να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας: οι αποφάσεις τους έχουν αυτό που πάντα χαρακτήριζε τους πολυσυζητημένους ρέφερι. Δηλαδή τη σφραγίδα της ματαιοδοξίας…