Τι θα μπορούσε να κάνει τα επιτελείο του υποψήφιου Τζο Μπάιντεν, όταν δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, ακόμα και ψηφοφόροι που θεωρούν τον υπόδικο πρώην πρόεδρο… εγκληματία;

Η νέα δημοσκόπηση των New York Times/Siena δείχνει πως ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, μόλις 8 μήνες πριν τις εκλογές, ανοίγει τη ψαλίδα έναντι του Τζο Μπάιντεν, με το 48% να υποστηρίζει Τραμπ και το 43% τον Δημοκρατικό πρόεδρο.

Η δημοσκόπηση προσφέρει μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια για τον πρόεδρο σχετικά με τις αδυναμίες του Δημοκρατικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μαύρων και των Λατίνων ψηφοφόρων.

Μόνο 1 στους 4 ψηφοφόρους πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Περισσότεροι από διπλάσιοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν τους έχουν πληγώσει προσωπικά από όσο πιστεύουν ότι οι πολιτικές του τους έχουν βοηθήσει.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η οικονομία είναι σε κακή κατάσταση. Και το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποδοκιμάζουν έντονα τον χειρισμό του Μπάιντεν έχει φτάσει το 47%, υψηλότερο από ό,τι στις δημοσκοπήσεις των Times/Siena σε οποιοδήποτε σημείο της προεδρίας του.

Το προβάδισμα πέντε μονάδων του κ. Τραμπ στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι στην τελευταία εθνική δημοσκόπηση των Times/Siena για εγγεγραμμένους ψηφοφόρους τον Δεκέμβριο. Είναι γεγονός ότι στην περσινή έρευνα, ο Τραμπ προηγήθηκε κατά δύο μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, 91 κατηγορίες για κακούργημα και μια ποινική δίκη που θα ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Παρά το γεγονός ότι το 53% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι έχει διαπράξει ομοσπονδιακά εγκλήματα, φαίνεται ότι το προβάδισμα του Τραμπ χτίζεται με έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι είναι εγκληματίας!

Ο Μπάιντεν χάνει μαύρους ψηφοφόρους και γυναίικες

Ένα από τα πιο δυσοίωνα ευρήματα για τον Μπάιντεν είναι ότι χάνουν την παραδοσιακή υποστήριξη μαύρων ψηφοφόρων στην εργατική τάξη που δεν πήγαν στο κολέγιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν είχε κερδίσει το 72% αυτών των ψηφοφόρων το 2020, απολαμβάνοντας ένα προβάδισμα σχεδόν 50 μονάδων έναντι του Τραμπ. Σήμερα, όμως η δημοσκόπηση των Times/Siena έδειξε ότι ο Μπάιντεν προηγείται οριακά μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων που δεν αποφοίτησαν από κολέγιο: 47% έως 41%.

Αμερικανίδες παρακολουθούν το debate Τραμπ-Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο του 2020 (REUTERS/Mike Blake).

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Τραμπ ξεπερνά τον Μπάιντεν μεταξύ των Λατίνων και το μερίδιο του Μπάιντεν στις ψήφους των Μαύρων συρρικνώνεται επίσης.

Επίσης, το χάσμα μεταξύ των φύλων δεν ωφελεί πλέον τους Δημοκρατικούς. Οι γυναίκες, που ευνόησαν έντονα τον Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια, είναι τώρα εξίσου διχασμένες, ενώ οι άνδρες έδωσαν στον Τραμπ πλεονέκτημα εννέα μονάδων.

Εντυπωσιακή συσπείρωση από Τραμπ

Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ είναι αυτός που έχει ενώσει καλύτερα το κόμμα του, ακόμη και εν μέσω μιας συνεχιζόμενης προκριματικής αναμέτρησης. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Δημοκρατικοί παραμένουν βαθιά διχασμένοι σχετικά με την προοπτική του 81χρονου Μπάιντεν να ηγηθεί ξανά του κόμματος.

Η ικανότητα του Τραμπ να εδραιώσει τη βάση των Ρεπουμπλικανών καλύτερα έχει ενοποιήσει τη βάση του κόμματός του φαίνεται έντονα. Ο Τραμπ κερδίζει το 97% όσων λένε ότι τον ψήφισαν πριν από τέσσερα χρόνια και ουσιαστικά κανένας από τους προηγούμενους υποστηρικτές του δεν είπε ότι ψηφίζει για τον κ. Μπάιντεν.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν κερδίζει μόνο το 83% των ψηφοφόρων του το 2020, με το 10% να λέει ότι τώρα υποστηρίζει τον κ. Τραμπ.

Οι κρίσιμοι «double haters»

Το αμέσως επόμενο ανησυχητικό εύρημα είναι οι «Double Haters», δηλαδή οι ψηφοφόροι που δεν θέλουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους.

Μεταξύ του 19% των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι αποδοκίμασαν και τους δύο πιθανούς υποψηφίους, ο Μπάιντεν είχε με το μέρος του το 58% το 2020 έναντι μόλις 4% του Τραμπ. Σήμερα όμως έχει 45% και ο Τραμπ εκτόξευσε τα ποσοστά του στο 33%. Ο υποψήφιος που είχε κερδίσει τέτοιους «double haters» ήταν νικητής στις εκλογές τόσο το 2016 όσο και το 2020.

Κανένας ενθουσιασμός για Μπαίντεν

Ένα χάσμα ενθουσιασμού μεταξύ των δύο κομμάτων εμφανίζεται επανειλημμένα στην έρευνα: Μόνο το 23% των Δημοκρατικών προκριματικών ψηφοφόρων δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τον Μπάιντεν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ρεπουμπλικανών είναι διπλάσιο.

Σημαντικά περισσότεροι Δημοκρατικοί δήλωσαν είτε δυσαρεστημένοι είτε θυμωμένοι που ο Μπάιντεν ήταν ο ηγέτης του κόμματος (32%) από τους Ρεπουμπλικάνους που είπαν το ίδιο για τον Τραμπ (18%).

Προς το παρόν, ωστόσο, η δυσαρέσκεια με την κατάσταση της χώρας είναι ξεκάθαρα τροχοπέδη για τις προοπτικές του Μπάιντεν, όπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα. Τα 2/3 της χώρας αισθάνονται ότι το έθνος οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση – και ο Τραμπ κερδίζει το 63% αυτών των ψηφοφόρων.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το έθνος βρίσκεται στο σωστό δρόμο παραμένει μια θλιβερή και υποτιμητική μειοψηφία στο 24%. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το ποσοστό είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις ημέρες αιχμής του πληθωρισμού το καλοκαίρι του 2022, όταν μόνο το 13% των ψηφοφόρων θεώρησαν ότι το έθνος κατευθυνόταν προς τη σωστή κατεύθυνση.