Κακοκαιρία θα έχουμε τη Δευτέρα (4/2), με τη μεταβολή του καιρού να ξεκινά από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.

Η εν λόγω αλλαγή θα εκκινήσει στη χώρα μας από τη δυτική Ελλάδα, όπου θα φτάσει βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στον Κόλπο του Λέοντος και θ’ αρχίσει να επηρεάζει την Ιταλία κυρίως από σήμερα (2/3) το απόγευμα, όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς.

Ειδικότερα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει: «Καιρική ανάπαυλα την Κυριακή. Από τη Δευτέρα το απόγευμα επί το έργον.

To βαρομετρικό χαμηλό το οποίο από αύριο δημιουργείται στον Κόλπο του Λέοντος θα αρχίσει να επηρεάζει την Ιταλία κυρίως από το απόγευμα, ενώ στη χώρα μας προβλέπεται μεταβολή του καιρού από τα Δυτικά από το μεσημέρι-απόγευμα της Δευτέρας. Η Κυριακή πάντως θα κυλήσει με γενικά βελτιωμένο καιρό και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα».

Η πορεία της κακοκαιρίας

Κατά τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, η Δευτέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια, όμως γρήγορα σύννεφα θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μόνο από αργά το βράδυ αναμένεται να ανοίξει και πάλι ο καιρός. Βροχές αναμένεται να σημειωθούν τις πρωινές ώρες σε Πέλλα, Πιερία Ημαθία και στον Θερμαϊκό.

Προς το απόγευμα οι βροχές από την Ιταλία θα φτάσουν στη χώρα μας και έτσι στο Ιόνιο και τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου θα σημειωθούν βροχοπτώσεις.

Live η κίνηση των φαινομένων («νέο χιόνι»):

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορισμένες περιοχές στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας πάνω από τα 1.500 μέτρα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα κυριαρχήσουν οι νοτιάδες εντάσεως 4 – 5 Μποφόρ στο Αιγαίο και 5-7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Το βράδυ της Δευτέρας έως το ξημέρωμα της Τρίτης οι βροχές θα εξαπλωθούν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Από το πρωί της Τρίτης ανοίγει ο καιρός, ενώ οι βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αστάθεια θα επικρατήσει στα δυτικά και βόρεια.