Μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυρηνικού πυραύλου στερεού καυσίμου Yars πραγματοποίησε με επιτυχία το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

“Στο Κρατικό Δοκιμαστικό Κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ, η μονάδα πυραύλων Yoshkar-Ola πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Yars στερεού καυσίμου, εξοπλισμένου με διαχωρίσιμη κεφαλή. Σκοπός της εκτόξευσης ήταν η επιβεβαίωση των τακτικών, τεχνικών και πτητικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου πυραυλικού συστήματος. Όλα τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί εκπληρώθηκαν πλήρως”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Το βίντεο της εκτόξευσης του πυραύλου:

Η δοκιμαστική εκτόξευση έρχεται μία ημέρα μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο, όπου μεταξύ άλλων έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις χώρες της Δύσης, ότι ρισκάρουν μια πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars στερεού καυσίμου

Χθες, πάντως, οι ΗΠΑ «άδειασαν» τους Ευρωπαίους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι τίποτα δεν δείχνει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ανεύθυνη ρητορική από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλά ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης», είπε ο Μίλερ.