Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, που οδεύει πια ολοταχώς για την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, η Εθνική Επιτροπή του κόμματος, γνωστή ως RNC, έχει εφεξής ένα και μόνο ρόλο.

«Κάθε δεκάρα» που λαμβάνει, ανέφερε, θα πρέπει να διασφαλίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο στον Λευκό Οίκο, τη διεύρυνση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την ανάκτηση του ελέγχου της Γερουσίας.

Προς τούτο, μάλιστα, έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην ηγεσία της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, που έχει ως κύρια αποστολή τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ανάπτυξη εκλογικής στρατηγικής.

Είναι επίσης υπεύθυνη για την οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Εθνικού Συνεδρίου, που κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγει τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος.

Όπως θα κάνει και φέτος, δηλαδή…

Κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων από το τραμπικό στρατόπεδο, η πρόεδρος της RNC, Ρόνα ΜακΝτάνιελ, προανήγγειλε στις 26 Φεβρουαρίου την παραίτησή της από το πόστο, που κατείχε από το 2017.

Θα ισχύσει τυπικά από τις 8 Μαρτίου, ανακοίνωσε, «προκειμένου ο προεδρικός υποψήφιός μας να επιλέξει έναν πρόεδρο της επιλογής του».

Ο Τραμπ έχει ήδη κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Φυσικά, είναι άτομα του πολύ στενού περιβάλλοντός του.

Για την «κεφαλή», λοιπόν, της RNC προορίζει τον μέχρι τώρα γενικό σύμβουλό της Μάικλ Γουάτλι, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βόρεια Καρολίνα και ένθερμο υποστηρικτή των ισχυρισμών του Τραμπ για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δεν θα είναι όμως μόνος.

Ως συμπρόεδρο της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, ο Τραμπ προαλείφει τη νυφούλα του, Λάρα, σύζυγο του δεύτερου γιού του, Έρικ Τραμπ.

Πρότεινε επίσης ως επιχειρησιακό διευθυντή της RNC τον Κρις ΛαΒίτα, ανώτερο σύμβουλο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται δεδομένες, σε μια κίνηση που έχει σημάνει συναγερμό στους εσωκομματικούς επικριτές του Τραμπ.

Βλέπουν τις εξελίξεις ως εξόφθαλμη «ομηρία» των Ρεπουμπλικανών, αλλά και των κεφαλαίων της RNC.

Με ώθηση από τον πεθερό της, η Λάρα Τραμπ προωθείται προεκλογικά στην κεντρική πολιτική σκηνή των Ρεπουμπλικανών, με το… αζημίωτο (REUTERS/Amanda Andrade-Rhoades)

Υποψήφιος… «όλα τα λεφτά»

Η νύφη και νέα «εκλεκτή» του πρώην προέδρου έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, παρουσιάζοντας το όραμά της για την νέα Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή.

«Πρέπει να γίνουμε η πιο θανατηφόρα και ακριβής πολιτική μηχανή μάχης που έχει δει ποτέ αυτή η χώρα», είπε τις προάλλες στο υπερσυντηρητικό έως ακροδεξιό συνδρομητικό αμερικανικό δίκτυο Newsmax.

«Αυτός είναι ο στόχος για τους επόμενους εννιάμισι μήνες», τόνισε, ανάγοντας σε προτεραιότητα τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», συμπλήρωσε σε επικριτικούς τόνους για την έως τώρα ηγεσία της RNC, «ότι δεν θα ξοδευτούν ξανά 70.000 δολάρια για λουλούδια».

«Κάθε δεκάρα θα πηγαίνει στη Νο 1 και μοναδική δουλειά της RNC: Αυτή είναι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ  και η σωτηρία αυτής της χώρας».

Τη θέση αυτή διάνθισε λίγα 24ωρα αργότερα.

Αφού κατηγόρησε χωρίς στοιχεία τους Δημοκρατικούς ότι προσπάθησαν να κλέψουν τις εκλογές με διάφορα μέσα, υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι θέλουν να καλύψει χρηματικά η RNC τα νομικά έξοδα του πεθερού της.

Αυτά όλο και διογκώνονται μέσα από μια σειρά ποινικές και αστικές υποθέσεις σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Απορροφούν ήδη σημαντικά κονδύλια της προεκλογικής εκστρατείας του και οι φήμες οργιάζουν ότι η προσωπική περιουσία του σε μετρητά δεν αρκεί για να καλύψει τα πρόστιμα που του έχουν ήδη επιβληθεί, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για ρευστοποιήσεις.

Με τη Λάρα ωστόσο να λύνει και να δένει στην RNC, ο πρώην και επίδοξος επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί ενδεχομένως να τις γλιτώσει.

Ορατή, η προοπτική έχει ήδη πυροδοτήσει αναταραχή στη Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή, υπό την παρούσα σύνθεσή της.

Τουλάχιστον ένα μέλος της, ο Χένρι Μπάρμπουρ από τον Μισισιπή, προωθεί δύο ψηφίσματα κόντρα στις επιδιώξεις του στρατοπέδου Τραμπ.

Αμφότερα, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν την απαραίτητη υποστήριξη για την έγκρισή τους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καν δεσμευτικά…

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016, περιστοιχισμένος από τους δύο γιούς του, τις δύο κόρες του, τον γαμπρό του και τη νύφη του, Λάρα (REUTERS/Joe Raedle/Pool)

Ο «τυφώνας» Λάρα

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία της Λάρα Τραμπ -ή Γιουνάσκα, όπως είναι το πατρικό της- δεν πέφτουν από τα σύννεφα για την μετεξέλιξή της ως «ροτβάιλερ» της προεκλογικής εκστρατείας του πεθερού της.

Κατά τον Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρο του Τραμπ και νυν ορκισμένου εχθρού του, ο πρώην πρόεδρος «δεν συμπαθούσε για πολλά χρόνια» τη νύφη του.

Για την ακρίβεια, υποστήριξε στο podcast του, ήθελε άλλη σύζυγο για τον δευτερότοκο γιό του, Έρικ.

Μετά το γάμο τους, το 2014, «έκανε πλάκα με την εμφάνισή της», όπως και οι υπόλοιποι στην οικογένεια Τραμπ.

«Απλά δεν τους άρεσε καθόλου».

Όμως η Λάρα -πρώην personal trainer και πρώην τηλεοπτική παραγωγός- έδωσε μάχη για να εδραιωθεί στη… δυναστεία.

Ήταν ενεργή στις προεκλογικές εκστρατείες του Ντόναλντ Τραμπ και το 2016 και το 2020, κινητοποιώντας τις γυναίκες ψηφοφόρους.

Ήταν μάλιστα μεταξύ των ομιλητών -μαζί με τον σύζυγο και τον πεθερό της- στη συγκέντρωση «Σώστε την Αμερική», που είχε προηγηθεί της αιματηρής επίθεσης στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Έκτοτε, η αποστασιοποίηση μελών της οικογένειας από τον «πατριάρχη» -όπως της κόρης του Ιβάνκα και του συζύγου της, Τζάρεντ Κούσνερ- άνοιξε το δρόμο για τη Λάρα ώστε να κερδίσει την εύνοια του Τραμπ.

«Παπαγαλίζει» πρόθυμα και πειθήνια το αφήγημα περί «κλεμμένης ψήφου» στις εκλογές του 2020, που ανέδειξαν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Τώρα δηλώνει ετοιμοπόλεμη.

«Είμαι εδώ για να κάνω ό,τι μπορώ για να βεβαιωθώ ότι θα επαναφέρουμε αυτή τη χώρα σε καλό δρόμο», λέει.

«Οι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πρέπει να γλιτώσουν τον κόπο», σχολίασε σκωπτικά ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Άλεξ Φλόιντ «και να βάλουν μόνοι τους φωτιά στα μετρητά τους».

Για πολλούς ωστόσο εξ αυτών αποτελεί… προσωπική επένδυση.