Ξεκινά σήμερα Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση «μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων από φοιτητές, καθηγητές και μαθητές, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος με σκοπό να προχωρήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, 8 Μαρτίου, μέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου «ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» περιλαμβάνει συνολικά 205 άρθρα.

Δείτε live τη συζήτηση στην επιτροπή:

Διήμερη σκληρή αντίδραση από τους φοιτητές

Οι φορείς που αντιδρούν, με αιχμή του δόρατος τους φοιτητές, ετοιμάζονται για μια σκληρή διήμερη απάντηση στην κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την αυριανή, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, απεργία.

Η απεργία έχει οριστεί στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Χαρακτηριστικά οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, έστειλαν μήνυμα μνήμης και αγώνα μέσω γιγαντοπανό που σήκωσαν έξω από τη Βουλή για την κινητοποίηση.

«Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Όλοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια», ανέγραφε το γιγαντοπανό.

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr

Ωστόσο λόγω και της κατάστασης και της σκληρής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητικούς αγώνες -και όχι μόνο, είναι δεδομένο ότι η απεργιακή συγκέντρωση θα λάβει αντικυβερνητικό χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα, ειδικότερα όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις και αντιδράσεις. Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις, με τη συμμετοχή των φοιτητών, έχουν προγραμματιστεί σε όλη την επικράτεια.

Οι φοιτητές, όμως, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στον δρόμο και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, καθώς, έχουν οριστεί πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο φοιτητικός σύλλογος Μαθηματικού του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή του για την πορεία, «η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα έρχεται ως αποκορύφωμα της διαρκούς υποβάθμισης της παιδείας. Σε μια συνεχή προσπάθεια να αποκλείεται όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των φτωχότερων στρωμάτων από την παιδεία, κάθε καινούριο νομοσχέδιο δεν έχει σαν στόχο τη βελτίωση, αλλά τη χειροτέρευση των σπουδών μας, αλλά και της ίδιας μας της ζωής».

Στις 8 Μαρτίου η κορύφωση

Οι αντιδράσεις των φοιτητών, εργαζομένων στην εκπαίδευση και μαθητών θα κορυφωθούν στις 8 Μαρτίου με την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12:00, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα την ίδια μέρα έχει οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας, όπου αντίστοιχα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στην επικράτεια.