To λες και ένα από τα μυστήρια της εφετινής Super League. Ο Κώστας Φορτούνης έχει 42 κερδισμένα φάουλ όντας ένας από τους πλέον δημιουργικούς άσους του πρωταθλήματος. Και έχει 13 φάουλ κατά. Σε είκοσι συμμετοχές λοιπόν ως τώρα κερδίζει κάτι παραπάνω από δύο φάουλ ανά παιχνίδι και κάνει κάτι παραπάνω από μισό. Παρά ταύτα ως εδώ πρόλαβε να συμπληρώσει 6 κίτρινες κάρτες. Ναι, έξι κίτρινες και 13 σε βάρος του φάουλ! Δηλαδή περίπου μια κίτρινη για κάθε δύο φάουλ που κάνει σε μια επίδοση που δεν πρέπει να έχει αντιστοιχία όχι με άλλο μεσοεπιθετικό αλλά ούτε με άλλο στόπερ στο πρωτάθλημα.

Για παράδειγμα ο Ντομαγκόι Βίντα της ΑΕΚ με 16 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, έχει 19 σε βάρος του φάουλ ως εδώ. Παρότι στόπερ λοιπόν, άρα υποχρεωμένος να κάνει φάουλ υπό διαφορετικές συνθήκες οι δικές του κίτρινες κάρτες είναι μόλις τρεις. Ο Φορτούνης, λοιπόν, έχει διπλάσιες κίτρινες κάρτες από τον Βίντα σε αυτό το υπέροχο πρωτάθλημα που βλέπουμε. Και έχει και την υποχρέωση πλέον να χάσει ένα ακόμη παιχνίδι λόγω τιμωρίας. Λογικά θα την εκτίσει την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας με αντίπαλο τον Βόλο. Κάρτες στον Ολυμπιακό συμπλήρωσε στην Τούμπα και ο Ζουλιέν Μπιανκόν (3). Εκείνος αναμένεται να εκτίσει στην εμβόλιμη υποχρέωση της επόμενης εβδομάδας στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό.

Η δική τους φιλοσοφία

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στην κάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός για το ερυθρόλευκο three-peat στο Κύπελλο και όντως όσα είπε ήταν ενδιαφέροντα: «Στη δεύτερη θητεία μου γύρισα με την προοπτική να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την ομάδα μας, να πάρουμε όσους περισσότερους τίτλους μπορούμε. Εχουμε πάρει επτά στους επτά που διεκδικήσαμε εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), πήγαμε σε δύο Final Four που χάσαμε στο τελευταίο σουτ σε έναν ημιτελικό και σε έναν τελικό. Δεν μπορώ παρά να είμαι ευχαριστημένος για την προσπάθεια σε όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακού. Είναι ένας οργανισμός που αυτή τη στιγμή αποπνέει υγεία, είμαστε σεμνοί σε ό,τι κάνουμε, δεν λέμε μεγάλα λόγια. Το μόνο που κάνουμε είναι να δουλεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

»Το «μέχρι τέλους» είναι μια συνολική φιλοσοφία. Πιστεύουμε στις αξίες του συλλόγου μας. Πιστεύουμε στις αρχές μας. Δουλεύουμε κάθε μέρα. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο σεμνοί γίνεται, ακόμα και τις ημέρες που μπορούμε να δίνουμε ηχηρές απαντήσεις, σεβόμενοι πάντα τον αντίπαλο και μιλώντας στους παίκτες μας μόνο για μπάσκετ». Και να τονιστεί εδώ, πως στο ΣΕΦ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που αυθόρμητα Παπανικολάου – Λεπενιώτης και Μπαφές έκαναν νεύμα ώστε να σταματήσουν τα κατά του Σλούκα συνθήματα στον τελικό στα «Δύο Αοράκια».

Ξέχασε τον Γιάννη…

Ζήτησαν από τον Ντάμιαν Λίλαρντ να φτιάξει την κορυφαία πεντάδα από παίκτες του ΝΒΑ, που βρίσκονται ακόμα εν ενεργεία. Κι αυτός επέλεξε τους ΛεΜπρόν Τζέιμς, Στεφ Κάρι, Κέβιν Ντουράντ, Μπαμ Αντεμπάγιο και τον εαυτό του. Ναι, καλά προσέξατε. Απουσιάζει το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πράγμα που δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν ο Λίλαρντ και ο Γιάννης δεν έπαιζαν μαζί στους Μιλγουόκι Μπακς. Οπως είναι φυσικό, ξεσηκώθηκε… σούσουρο στο ΝΒΑ. Λέτε οι σχέσεις των δύο συμπαικτών και σούπερ σταρ να μην είναι και τόσο καλές; Αγωνιστικά πάντως δεν έχουν «δέσει» μεταξύ τους όσο θα έπρεπε κι αυτό είναι μια πραγματικότητα…

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ

Συνεχίζω με Γιάννη: έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα στο Amazon Prime Video με το «Giannis: The Marvelous Journey», ένα ντοκιμαντέρ για το πώς έγινε ένας από τους σημαντικότερους σταρ στο ΝΒΑ.

«Θα έλεγα ότι πρέπει να το δείτε γιατί είναι το ντοκιμαντέρ μου, αλλά νομίζω ότι δείχνουμε πολύ καλά πράγματα σε αυτό. Είναι η πρώτη φορά που λέω την ιστορία μου, το ταξίδι μου, στο παρκέ και έξω από αυτό», είπε ο Αντετοκούνμπο στην EFE το περασμένο Σάββατο στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδιανάπολη, εκμεταλλευόμενος το NBA All-Star που έλαβε χώρα εκεί.

Το «Γιάννης: Το θαυμάσιο ταξίδι» αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία των Αντετοκούνμπο, που έφτασαν στην Ελλάδα ως μετανάστες από τη Νιγηρία, και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν για να προχωρήσουν τη ζωή τους.

Σε σκηνοθεσία της Κρίστεν Λάππας, αυτό το ντοκιμαντέρ περιγράφει επίσης πώς ο Γιάννης από τους δρόμους της Αθήνας έγινε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια.

Δύο φορές MVP του πρωταθλήματος, ο Αντετοκούνμπο ήταν πρωταθλητής του NBA με τους Μιλγουόκι Μπακς το 2021. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα του Μιλγουόκι είναι τρίτη στην Ανατολή με ρεκόρ 35-21.