Με διάβημα και επιστολές αντέδρασε η Αθήνα στις νέες Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, με στόχο να σταματήσει ελληνική άσκηση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και να θέσει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η διπλή αντίδραση ήρθε χθες με την επίδοση ρηματικής διακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εστάλησαν και επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία και στον ισπανό συντονιστή Navtex της περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Θυμίζω ότι, όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», η Τουρκία εξέδωσε Navtex για ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυριζόμενη, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η περιοχή είναι… τουρκικής δικαιοδοσίας. Ενώ εξέδωσε και αντι-ΝΟΤΑΜ για ελληνική αεροναυτική άσκηση ανάμεσα σε Λήμνο, Αη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο, από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, με τις γνωστές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Θάσο μέχρι και το Καστελλόριζο.

Η Navtex που άργησε μια μέρα

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: όπως επεσήμανε το χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ενώ η Αγκυρα έσπευσε να αντιδράσει εντόνως στην ελληνική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου, αναμεταδίδοντας και τις συντεταγμένες ως ένδειξη υπεροχής, δεν έπραξε κατευθείαν το ίδιο και με την ελληνική Navtex που εκδόθηκε για άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το έκανε τελικά χθες, με μία ημέρα καθυστέρηση δηλαδή. Ισχυριζόμενη, όπως και στην περίπτωση της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης, πως είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλλομένους.

Συναντήσεις στα γρήγορα

Σας είχα από χθες προϊδεάσει για το κλίμα που διαμορφώνεται για την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωβουλής στην Αθήνα και το παρασκήνιο αντιδράσεων της αντιπολίτευσης για το αρχικό πρόγραμμά της, που δεν περιελάμβανε συναντήσεις με αντιπροσωπείες των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τελικά, η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε κάποιες γρήγορες συναντήσεις στη Βουλή, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς (ούτε καν τους επικεφαλής), στο περιθώριο της περιήγησής της στη Βουλή, μετά την ομιλία που έδωσε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και το τετ α τετ της με τον Κώστα Τασούλα. Ως εκεί. Στα γρήγορα δηλαδή, στο όρθιο, χωρίς καμία δημοσιογραφική κάλυψη, δηλώσεις κ.λπ.

«Βλέπουν» απόνερα του ψηφίσματος

Περιττό να πω, λοιπόν, πως παρά τις προσπάθειες που έκαναν και οι συνεργάτες της τις προηγούμενες μέρες να συμβιβάσουν τα πράγματα, η ενόχληση δεν απεφεύχθη. Και, από ό,τι ακούω, θα μεταφερθεί και πάλι στο γραφείο της Μέτσολα στις Βρυξέλλες. Σε δήλωσή της, μάλιστα, η Εφη Αχτσιόγλου τα «έριξε» στην κυβέρνηση σχολιάζοντας πως «είναι προφανές ότι αυτό συνδέεται με το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα».

Η λίστα του ΠΑΣΟΚ

Τα βέλη του προς τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης έστρεψε το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφάνεια. Κι αυτό γιατί, όπως επεσήμανε σε μακροσκελή ανακοίνωση, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει ποιες ακριβώς αναθεωρήσεις έκανε στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είτε βγήκαν εκτός λίστας είτε τροποποιήθηκαν. Οπότε η Χαριλάου Τρικούπη τα αναζήτησε μόνη της, διά της ευρωπαϊκής οδού και τα δημοσίευε ένα ένα, προαναγγέλλοντας ότι για πολλά από αυτά θα καταθέσουν ερωτήσεις στη Βουλή για περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι, μεταξύ όλων, στην ανακοίνωση αναδεικνύει και πόσο δύσκολο είναι για έναν πολίτη να αναζητήσει πληροφορίες για κρατικές κι ευρωπαϊκές πολιτικές που θα έπρεπε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμες. Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσει εύκολα κάποιος με αυτό.

Μια στάση στην Ντόχα

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ινδία σάς έγραφα χθες και θα διαβάσετε περισσότερα και στις μέσα σελίδες σήμερα. Το νέο που έμαθα όμως στο μεταξύ είναι ότι, μετά το διήμερο μπαράζ επαφών του Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη, δεν θα επιβιβαστεί για απευθείας πτήση επιστροφής στην Αθήνα. Αλλά θα κάνει στο ενδιάμεσο, την Παρασκευή, μια στάση στο Κατάρ. Εκεί, στην Ντόχα, αναμένεται να έχει μια συνάντηση-αστραπή, με γεωπολιτική ατζέντα, με τον εμίρη Αλ Θάνι, για μια επισκόπηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Και όχι μόνο, καθώς με το Κατάρ έχουμε και μια πλούσια βεντάλια διμερών συνεργασιών.