Σωτήριο για τα ελληνικά νοικοκυριά αποδεικνύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας στη χώρα μας, δεδομένης της εκτόξευσης των ενοικίων αλλά και της δυσκολίας για αγορές νέων κατοικιών. Σήμερα πάνω από επτά στους δέκα Ελληνες ιδιοκατοικούν, με εκείνους που δεν έχουνδικό τους σπίτι να βρίσκονται σε ένα κυνήγι εξεύρεσης φθηνού ενοικίου.

Η αύξηση των τιμών ενοικίασης τα τελευταία χρόνια, με αρκετά νοικοκυριά να χρειάζονται ακόμα και το 50% των μηνιαίων εισοδημάτων τους για ενοίκιο κάθε μήνα, προκαλεί πονοκέφαλο σε όσους «ψάχνουν» στέγη και κάνει εκείνους που ιδιοκατοικούν προνομιούχους αφού και οι υψηλές τιμές αγοράς καθιστούν απαγορευτική κάθε σκέψη για αγορά ακόμα και με δάνειο.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2023 οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, ήταν αυξημένες κατά 11,9% σε σχέση με 2022 ενώ το κόστος κατασκευής αυξήθηκε αυξήθηκε σε έναν χρόνο σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά 6,2%.

Αυτά σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα ακρίβειας που έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά κάνει απολύτως κατανοητό ότι τυχερός είναι αυτός που έχει το δικό του «κεραμίδι».

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα αφορά πάνω από επτά στους δέκα Ελληνες (72,8%) ωστόσο εμφανίζεται μειωμένο καθώς το 2021 ήταν στο 73,3% και το 2005 στο 88,6%.

Στεγαστικά δάνεια.

Το βέβαιο όμως είναι ότι παρά τη συρρίκνωσή της η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα καλά κρατεί αφού βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ-27.

Μάλιστα στοιχεία από την τελευταία έρευνα για το εισόδημα των νοικοκυριών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και της Marc τον περασμένο Ιανουάριο έδειξαν ότι το 81,1% των ελληνικών νοικοκυριών διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι χωρίς δανειακές υποχρεώσεις και μόνο το 18,2% σε σπίτι για το οποίο πληρώνει ενοίκιο.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα δύο στα δέκα νοικοκυριά (22,6%) που διαμένουν σε ιδιόκτητη κατοικία έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο, εκ των οποίων επτά στα δέκα το εξυπηρετούν κανονικά.

Φυσικά η διατήρηση ενός στεγαστικού δανείου ενήμερου δεν είναι για όλους εύκολη υπόθεση, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 20% πληρώνει τις δόσεις του με κάποια καθυστέρηση και το 10% έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από τρεις μήνες, όμως μόνο το 9% εκτιμά ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αυτή το επόμενο διάστημα.

Η διατήρηση της ιδιόκτητης κατοικίας αποτελεί εξασφάλιση για τα ελληνικά νοικοκυριά δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων, συνέπεια και του ελλείμματος περισσοτέρων από 212.000 κατοικιών όπως ανέφερε σε τελευταία έκθεση της και η τράπεζα Πειραιώς.