Μετά από μία περίοδο ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά, η Τουρκία δείχνει να περνάει από την «επίθεση φιλίας» στις κατηγορίες καθώς καταγγέλλει τη χώρα μας και το Λιμενικό για πολλοστή φορά για κακομεταχείριση μεταναστών.

Ειδικότερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο Χ, ένα βίντεο, το οποίο όπως υποστηρίζει δείχνει πλάνα από drone που πραγματοποιούσε δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης στις 14 Φεβρουαρίου και εντόπισε πλοίο του ελληνικού Λιμενικού να εγκαταλείπει μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Χίου.

Στη συνέχεια σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, η ακτοφυλακή της χώρας διέσωσε τους μετανάστες.

Σε περιόδους έντασης και τεταμένων σχέσεων στα ελληνοτουρκικά αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες για τη χώρα μας για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) και κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, ενώ συχνά πυκνά παίρνει μπροστά και η τουρκική μονταζιέρα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας

«Κατά τη δραστηριότητα αναγνώρισης και επιτήρησης που πραγματοποιήθηκε από UAV που ανήκει στη Διοίκηση του Ναυτικού μας στις 14 Φεβρουαρίου 2024, παρατηρήθηκε ότι στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής άφησαν ένα σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες στη θάλασσα στα ανατολικά της Χίου, νησί και δυτικά του Τσεσμέ/Σμύρνη και εγκατέλειψαν την περιοχή. Για το συμβάν ενημερώθηκε αμέσως στη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος και οι παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν».