ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Καταδικάστηκε σε φυλάκιση

Ενοχος κρίθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από εφετείο του Παρισιού για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου, το 2021. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, οι έξι μήνες με αναστολή, ποινή που μπορεί να την εκτίσει με εναλλακτικά μέσα όπως ηλεκτρονικό βραχιόλι, χωρίς να πάει στη φυλακή. Ο Σαρκοζί, που ήταν πρόεδρος από το 2007 έως το 2012, παρέμεινε ένας πολιτικός με επιρροή μεταξύ των συντηρητικών και έχει φιλικές σχέσεις με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παρά τη σειρά των δικών και των ερευνών που συνδέονται με διάφορα νομικά θέματα γύρω από τη χρηματοδότηση των εκστρατειών του.

Εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες ότι το κόμμα του, οι Ρεπουμπλικανοί, συνεργάστηκε με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Bygmalion προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό κόστος της εκστρατείας του – η οποία έχει μείνει στην ιστορία λόγω των χλιδάτων εκδηλώσεων που έκανε και ήταν τότε πρωτοφανείς για τη γαλλική πολιτική.

ΕΒΑΝ ΓΚΕΡΣΚΟΒΙΤΣ

Θα τον ανταλλάξουν;

Αυξάνονται οι πιθανότητες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, έπειτα από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ότι τέτοιου είδους υποθέσεις μπορούν να επιλυθούν «σιωπηρά», το οποίο σημαίνει ότι δεν θα κάνει κάποιο σχόλιο περί διαπραγματεύσεων. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν και του δημοσιογράφου Εβαν Γκερσκόβιτς, που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, κάτι που αρνούνται. Ερωτηθείς εάν γίνεται προετοιμασία για ανταλλαγή, ο Πεσκόφ ανέφερε: «Θέλω να θυμίσω τα λόγια του προέδρου Πούτιν στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι σε αυτά τα ζητήματα αρέσει η σιωπή και μπορούν να επιλυθούν μόνο σιωπηρά. Κατά συνέπεια, προς το συμφέρον όλων είναι καλύτερο όλο αυτό να αποφασιστεί σιωπηρά».

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι σε αντάλλαγμα για τον Γκερσκόβιτς η Μόσχα θέλει η Γερμανία να αφήσει ελεύθερο τον Βαντίμ Κράσικοφ, που καταδικάστηκε το 2019 για τη δολοφονία τσετσένου αντιφρονούντος στο Βερολίνο.

ΑΛΕΧΑΝΤΡΟ ΜΑΓΙΟΡΚΑΣ

Παραπέμφθηκε σε δίκη

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας παραπέμφθηκε σε δίκη για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό. Ο αρμόδιος υπουργός για τα θέματα μετανάστευσης παραπέμφθηκε σε δίκη με οριακή πλειοψηφία 214 έναντι 213 ψήφων από τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την κατηγορία ότι αυτός είναι υπεύθυνος για τη μεταναστευτική κρίση που προκλήθηκε στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό.  Πρόκειται για ένα σπάνιο γεγονός στην ιστορία των ΗΠΑ καθώς είναι η πρώτη φορά μέσα σε 150 χρόνια που παραπέμπεται σε δίκη υπουργός από τη Βουλή. Παρά την παραπομπή όμως η καταδίκη του είναι απίθανη δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Για τους Ρεπουμπλικανούς ο – γεννημένος στην Αβάνα – Μαγιόρκας διατηρεί «χαλαρή» στάση στο Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο, ο Μαγιόρκας είπε ψέματα στο Κογκρέσο. Το μεταναστευτικό ζήτημα εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα για την εκλογική διαμάχη του Νοεμβρίου.