Οι 72 από τους 99 δημοσιογράφους και εργαζομένους σε μέσα ενημέρωσης, που σκοτώθηκαν σε όλον τον κόσμο το 2023, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια «ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», όπου το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Χαμάς και αυτός ο απολογισμός είναι ένας από τους χειρότερους που έχει ανακοινώσει ποτέ η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Η CPJ, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιωτικές δωρεές, καταγράφει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια τους φόνους, τις φυλακίσεις, τη βία, τη λογοκρισία και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων. Στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκε αύξηση 44% στον αριθμό των εργαζόμενων στον Τύπο που σκοτώθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Από τους 99 νεκρούς, «η συντριπτική πλειοψηφία (72) ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Συγκριτικά, σε άλλες συγκρούσεις σκοτώθηκαν 22 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης σε 18 χώρες.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι μάρτυρες στην πρώτη γραμμή», σχολίασε η διευθύντρια της Επιτροπής, Τζόντι Γκίνσμπεργκ. «Τα δεινά των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων σε αυτό τον πόλεμο θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη δημοσιογραφία, όχι μόνο στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αλλά επίσης στην περιοχή και πέραν αυτής».

Κάποιοι «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως», κάτι που συνιστά «έγκλημα πολέμου»

«Κάθε δημοσιογράφος που σκοτώνεται είναι ένα πλήγμα στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο», πρόσθεσε η Γκίνσμπεργκ, σημειώνοντας επίσης τον θάνατο τριών Λιβανέζων δημοσιογράφων και δύο Ισραηλινών.

Σύμφωνα με την CPJ, 85 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε  η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.160 ανθρώπους. Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να «καταστρέψει» τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Από τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα 28.576 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η CPJ είχε ήδη εκφράσει ανησυχίες το 2023 για το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης «προφανώς έγιναν στόχοι» του ισραηλινού στρατού και κάποιοι από αυτούς πιθανότατα «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως», κάτι που θα μπορούσε να συνιστά «έγκλημα πολέμου».

Εκτός από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους είναι οι Φιλιππίνες και η Σομαλία. Αντιθέτως, μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο Μεξικό και την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ