Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους όσο πλησιάζει η ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 14.00.

Στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του συλλαλητηρίου η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Πανεπιστημίου με τους διαδηλωτές να έχουν τελικό προορισμό την Βουλή και την πλατεία Συντάγματος.

Δείτε όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα μέσα από την κάμερα του in

Επεισόδια στην Θεσσαλονίκη – Πεδίο μάχης το ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή, ένταση με δακρυγόνα σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της πορείας κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η ένταση και τα επεισόδια έλαβαν χώρα μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, τα επεισόδια σημειώθηκαν στην «ουρά» της πορείας κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το thestival.gr, oι αστυνομικοί των ΜΑΤ για να περιορίσουν την κλιμάκωση της έντασης έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Όταν η πορεία έφτασε έξω από το ΕΒΕΘ, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία πέταξαν κόκκινη μπογιά στο κτήριο.

Αυτή την ώρα το κλίμα είναι τεταμένο πέριξ του ΑΠΘ με ομάδα ατόμων να πετούν αντικείμενα και πέτρες προς τις δυνάμεις στην περιοχή της Ευαγγελίστριας.

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί τόσο η περιοχή περιμετρικά του ΑΠΘ όσο και εντός του campus.

Μετά την πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων άγνωστοι πέταξαν πέτρες αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Για μπλακ άουτ σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου προειδοποιούν οι φοιτητές

«Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα! Καλούμε όλη την κοινωνία, φορείς των εργαζομένων να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις, τις πορείες και τις δράσεις μας.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε μπλακ-άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής του νομοσχεδίου για ψήφιση» σημείωνε το συντονιστικό των φοιτητών φανερώνοντας τις διαθέσεις τους.

Νέα στάση εργασίας δασκάλων και φοιτητών

Με το μέτωπο του αγώνα συνεχίζει να μην «ραγίζει», σε στάση εργασίας προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η στάση εργασίας θα είναι τρίωρη, από τις 11:00 έως 14:00.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση». Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες «να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών».