Πριν δύο ημέρες, οι Εργατικοί στη Βρετανία πέταξαν έξω το υποψήφιό τους Αζχάρ Αλί που φιλοδοξούσε να γίνει μπει στη Βουλή στις εκλογές του 2025, διότι «υποστηρίζει θεωρίες συνωμοσίας κατά του Ισραήλ». Σίγουρα, ο συγκεκριμένος δεν ήταν από αυτούς που πληρώνονταν από το… το εβραϊκό λόμπι.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Αλί ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ μια μέρα πριν ότι σχεδιάστηκε μια επίθεση από τη Χαμάς και «σκόπιμα απομάκρυναν την ασφάλεια» ώστε να έχουν την ευκαιρία «να κάνουν ό,τι θέλουν αιματηρά», σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο.

Ανεξαρτήτως εάν ισχύουν ή όχι αυτοί οι τολμηροί ισχυρισμοί –πράγματι φαίνεται να είχαν προειδοποιήσει οι αμερικανικές υπηρεσίες- ο εκπρόσωπος του κόμματος παραδέχτηκε «ότι πρόκειται για εξαιρετικά ασυνήθιστες περιστάσεις, αλλά είναι ζωτικής σημασίας οποιοσδήποτε υποψήφιος που προτείνεται από το Εργατικό Κόμμα να αντιπροσωπεύει πλήρως τους στόχους και τις αξίες του». Βέβαια, στις αρχές ενός πολέμου, ίσως θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός ο υποψήφιος, καθώς δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Ωστόσο, δεν ήταν ο μοναδικός. Λίγους μήνες πριν, το κόμμα πέταξε έξω και τον βουλευτή Άντι ΜακΝτόναλντ διότι τόλμησε να κάνει «βαθιά προσβλητικά» σχόλια σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας, μετά την 7η Οκτωβρίου.

Αυτό που είχε δηλώσει απλά είναι «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να έχουμε δικαιοσύνη. Μέχρις ότου όλοι οι άνθρωποι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μεταξύ του [Ιορδάνη] ποταμού και της [Μεσογείου] θάλασσας, να μπορούν να ζήσουν ειρηνικά ελεύθεροι». Ε, η φράση «από τον ποταμό στη θάλασσα» ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι διότι υπάρχει σε ένα τραγούδι σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Άραγε οι στόχοι και οι αξίες ενός κομματικού φορέα, δεν επηρεάζονται από τους… χρηματοδότες του;

Γνώριζε ο Αζχάρ Αλί, ότι η δήλωσή του θα ήταν η πολιτική του ταφόπλακα μέσα σε ένα κόμμα που έχει βάλει το χέρι του το εβραϊκό λόμπι;

Οι αξίες των Εργατικών και ο χρηματοδότης τους

Λίγο πριν την 7ης Οκτωβρίου, το καλοκαίρι του 2023, οι Financial Times είχαν αποκαλύψει το Εργατικό Κόμμα εμφάνισε τον Ισραηλινό κροίσο Γκάρι Λούμπνερ ως τον νέο μεγάλο χορηγό του κόμματος.

Το παρελθόν του Λούμπνερ, ο οποίος θέλει να ξεριζώσει τον «αντισημιτισμό» από το κόμμα, έχει ένα σκοτεινό παρελθόν, καθώς φαίρεται να υποστήριξε το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική -όπως αναφέρεται σε αρχειακή έρευνα στη Νότια Αφρική- αλληλογραφώντας με το καθεστώς και δίνοντας δωρεές στο κυβερνών Εθνικό Κόμμα κατά την εποχή του απαρτχάιντ!

Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα, περίπου 41 από τους 197 εν ενεργεία βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έχουν αποδεχθεί χρήματα

Ο πολυεκατομμυριούχος δώρισε 5 εκατ. λίρες για να γίνει ο μεγαλύτερος δωρητής του κόμματος και ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς δωρητές στη Βρετανία. Ήταν μάλλον ο σωτήρας για ένα κόμμα που επί  Τζέρεμι Κόρμπιν έχασε περίπου 200.000 μέλη και συνεπώς αρκετά εκατομμύρια λίρες σε χαμένες συνδρομές.

Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις του έγκριτου ερευνητικού φορέα Declassified Uk, περίπου 41 από τους 197 εν ενεργεία βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έχουν αποδεχθεί χρήματα από το λόμπι του Ισραήλ.

Η αξία των δωρεών ανέρχεται σε πάνω από 280.000 λίρες, με ομάδες λόμπι του Ισραήλ να πληρώνουν για τους βουλευτές των Εργατικών να επισκεφθούν το Ισραήλ σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις από το 1999.

Ταξίδια στο Ισραήλ με έξοδα πληρωμένα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι χρηματοδότες περιλαμβάνουν την κοινοβουλευτική ομάδα Εργατικών Φίλων του Ισραήλ (LFI), φιλο-ισραηλινές προσωπικότητες όπως ο φιλοϊσραηλινός εκατομμυριούχος Τρέβορ Τσιν και κυβερνητικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά τη συνεχιζόμενη σφαγή αμάχων που πραγματοποιθούν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, τουλάχιστον μία βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, η Μάργκαρετ Χοτζ, συνέχισε να δέχεται κεφάλαια από το ισραηλινό λόμπι για να ταξιδέψει στη χώρα. Όπως μπορεί κανείς να δει στο βρετανικό μητρώο, πράγματι η Hodge δέχθηκε 2.500 λλιρες από το LFI για την επίσκεψη.

Το LFI μετρά επί του παρόντος 75 Εργατικούς βουλευτές ως κοινοβουλευτικούς υποστηρικτές ή αξιωματούχους, ένας αριθμός που έχει αυξηθεί μετά την 7ης Οκτωβρίου.

Μία από τις κύριες δραστηριότητες του LFI είναι η μεταφορά βουλευτών του Εργατικού Κόμματος σε αποστολές «εξεύρεσης δεδομένων» στο Ισραήλ.

Η οργάνωση έχει πληρώσει για 32 από τους εν ενεργεία βουλευτές του Εργατικού Κόμματος να ταξιδέψουν στο Ισραήλ από τότε που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα. Η αξία αυτών των δωρεών είναι πάνω από 64.000 λίρες, με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να καλύπτει συχνά πρόσθετες δαπάνες στο Ισραήλ.

Το βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεκαπέντε βουλευτές του Εργατικού Κόμματος έχουν δεχθεί οικονομική βοήθεια απευθείας από το ισραηλινό κράτος για αυτές και άλλες επισκέψεις.

Τα ταξίδια των βουλευτών στο Ισραήλ έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί από την Πολιτιστική Ανταλλαγή Αυστραλίας-Ισραήλ (AICE) -η οποία έχει συνιδρυθεί από τον Ισραηλινό Μπέντζαμιν Νετανιάχου- και την ELNET UK, ύψους άνω των 10.000 λιρών.

Το ELNET δημιουργήθηκε το 2007 για να «αντεπεξέλθει στην ευρεία κριτική του Ισραήλ στην Ευρώπη» και έκτοτε περιέγραψε την υπόθεση εγκλημάτων πολέμου της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο ICJ ως «πολιτικά υποκινούμενη και νομικά αδύναμη».

Οι εν ενεργεία βουλευτές του Εργατικού Κόμματος δέχτηκαν επίσης περίπου 210.000 λίρες από μεμονωμένους φιλο-ισραηλινούς λομπίστες. 11 βουλευτές –ακόμα και ο Τόνι Μπλέρ- έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Τρέβορ Τσιν, έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και εξαιρετικά δραστήριο στο φιλοϊσραηλινό λόμπι. Η αξία των δωρεών του Τσιν σε βουλευτές του Εργατικού Κόμματος είναι 195.210 λίρες, με πάνω από το 1/4 να καταλήγει στον Στάρμερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από τη δεκαετία του 1980, ο Τσιν έχει χρηματοδοτήσει το LFI και τους Συντηρητικούς Φίλους του Ισραήλ και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο σε ομάδες όπως το British Israel Communications and Research Centre (BICOM) και το Jewish Leadership Council.

Σύμφωνα με τη Guardian, η BICOM ήταν η «πιο ενεργή οργάνωση συμφερόντων υπέρ του Ισραήλ στη Βρετανία – η οποία μεταφέρει δημοσιογράφους στο Ισραήλ για διερευνητικά ταξίδια και οργανώνει πρόσβαση σε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη».

Ο πατέρας του Τσιν, υπήρξε πρόεδρος του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (JNF) στη Βρετανία, μια οιονεί κυβερνητική οργάνωση που έχει παραδεχτεί ότι χρηματοδοτεί τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στη Παλαιστίνη. Ο πρόεδρός της Σάμιουελ Χάγιεκ, μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι λόγω του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, «σε 10 χρόνια, ίσως λιγότερα, ποιος ξέρει, οι Εβραίοι δεν θα μπορούν να ζουν στο Ην. Βασίλειο».

Ο λόγος για τον ίδιο ήταν οι… ολοένα και περισσότεροι Μουσουλμάνοι μετανάστες που έφταναν στη χώρα. Αυτές οι ρατσιστικές όμως θέσεις, δεν φαίνεται να βλάπτουν τις «αξίες» του βρετανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Τα ανταλλάγματα για τα χρήματα

Έγγραφα που είχε φέρει στο φως το 2022 το έγκριτο The Electronic Intifada μια διαδικτυακή έκδοση με έδρα το Σικάγο που καλύπτει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, οι Εργατικοί φαίνεται να έχουν «αιχμαλωτιστεί» από το φιλοϊσραηλινό λόμπι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σκιώδης υπουργός Στήβ Ρίντ είχε δεσμευτεί έναντι του μεγάλου δωρητή του φιλοϊσραηλινού λόμπι Τρέβορ Τσιν μετά από συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Ο Τσιν και άλλοι πέντε εκπρόσωποι του ισραηλινού λόμπι συμμετείχαν στη μυστική συνάντηση, μαζί με τον Ριντ και δύο από το προσωπικό του, με τα πρακτικά να καταλήγουν ότι οι λομπίστες είχαν δημιουργήσει «ένα τακτικό κανάλι επικοινωνίας» με τον Ριντ και το γραφείο του.

Οι δεσμεύσεις του Ριντ περιελάμβαναν τη δέσμευση των Εργατικών να αντιταχθούν στο μη βίαιο παλαιστινιακό κίνημα που προωθεί μποϊκοτάζ και οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ., καθώς και την προώθηση του μη νομικά δεσμευτικού λειτουργικού ορισμού του αντισημιτισμού.

Το κόμμα του Κλέμεντ Άτλη μάλλον πρέπει να ξαναδεί το αξιακό του κώδικα.