Οπως μαθαίνω, είναι δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός θα ανέβει στο κοινοβουλευτικό βήμα προκειμένου να υπερασπιστεί τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Πιθανότατα η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη και θα είναι ένα από τα τελευταία σινιάλα προς τους αναποφάσιστους της ΝΔ – κυρίως προς όσους στο παρά πέντε κινούνται μεταξύ αποχής και «ναι». Ο Αντώνης Σαμαράς, που σύσσωμη η πολιτική αγορά περιμένει να ξεσπαθώσει υπέρ του «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και κατά του γονέα 1 και γονέα 2 (παρότι δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου), σκέφτεται αν θα μιλήσει αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη που θα πάρει τον λόγο ο Πρωθυπουργός. Πάντως, είναι δεδομένο ότι δεν θα μείνει σιωπηλός.

Πολύς κόσμος, λίγοι γνωστοί

Στη σημερινή εκδήλωση με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα, Εφη Αχτσιόγλου και Μανώλη Χριστοδουλάκη θα πάει πολύς κόσμος – και φυσικά πολλές κάμερες. Ωστόσο, πηγές μου με διαβεβαιώνουν ότι αυτός ο κόσμος θα είναι μάλλον άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αφού πρόκειται για μέλη των ΚΠΕ. Οι πράκτορές μου επιμένουν ότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που θα δώσουν το «παρών» θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, μια και η αποδοκιμασία των κομματικών τους εδρών απέτρεψε αρκετούς. Οι περισσότεροι γνωστοί θα είναι από τη Νέα Αριστερά, που δεν έχει πρόβλημα να φανεί ότι συνομιλεί με τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Δεν χρειάζεται να επισημάνω πως κάποιοι θα περιμένουν στη γωνία με το μπλοκάκι σημειώνοντας παρουσίες.

Οι ομοφοβικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης

Πρώτα ήταν ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε διάλογο με βολιώτες πολίτες είχε πει πρώτος πως έχει χεσμένο τον Μπέο και μάλιστα το επανέλαβε. Ο γνωστός για τα ομοφοβικά του παραληρήματα τοπικός άρχοντας πόσταρε «ενημερώθηκα για μια αηδιαστική δήλωση του Κασσελάκη, τόσο αηδιαστική όσο και ο ίδιος, που αναφερόμενος στο πρόσωπό μου είπε ότι «χέστηκε» και πως «με έχει χεσμένο». Καμία έκπληξη. Δεδομένης της ιδιαιτερότητάς του φυσικό είναι να χεστεί».

Μετά ήταν ο Κώστας Μουτζούρης. Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου εμφανίζεται σε άλλο παλαιότερο βίντεο – το οποίο όμως κυκλοφόρησε χθες – να αποκαλεί τον συριζαίο πρόεδρο «κουνίστρα» και «οπισθογεμή». Η Πειραιώς έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε και τα δύο περιστατικά απερίφραστα, θυμίζοντας μάλιστα ότι αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Για την ιστορία, ο Μπέος απάντησε και στη ΝΔ αναφέροντας πως δεν είναι στέλεχός της και θα λέει ό,τι θέλει, ενώ αποφάνθηκε ότι η καραμέλα της ομοφοβίας «έλιωσε». Ο δε Μουτζούρης υποστήριξε ότι «μια χιουμοριστική συζήτηση» κατεγράφη παρανόμως, οπότε επιφυλάσσεται γιατί θεωρεί πως «διέρρευσε σκόπιμα για ιδιοτελείς και εκβιαστικούς λόγους».

Πέστε στα γόνατα για να γυρίσει ο Τσίπρας

Τις προάλλες, σε συριζαϊκή εκδήλωση στο Αστρος Κυνουρίας, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπαηλιού, άκουσε ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν υπάρχει μέλλον με τον Στέφανο Κασσελάκη και να ζητάει από την ΚΟ του κόμματος να παρακαλέσει γονατιστή τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει. Τι απάντησε ο εθνοπατέρας; «Και αυτό πρέπει να το δούμε. Και από εκεί και πέρα, οι επιλογές προσώπων, επειδή έγινε λόγος και γι’ αυτές, θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ηγεσία, το είπατε όλοι βέβαια. Βεβαίως και αρχή άνδρα δείκνυσι, συνεπώς όλα κρίνονται στην πράξη. Και κρίνονται – κακά τα ψέματα – εκ του αποτελέσματος». Αναμφισβήτητα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κάρολος και τα Βαρώσια

Η ιστοσελίδα της βρετανικής Daily Express γράφει ότι ένα σχέδιο – το οποίο έχει δει – να μετατραπεί η έρημη πόλη των Βαρωσίων σε «Βέγκας της Μεσογείου» ενδέχεται να βάλει σε μπελάδες τον βασιλιά Κάρολο. Σύμφωνα με τo Μέσο, το ψευδοκράτος ισχυρίζεται  ότι το ξενοδοχείο Golden Sands, που βρίσκεται εκεί, είναι ιδιοκτησίας του βρετανού μονάρχη και γι’ αυτό ίσως εκείνος εμπλακεί σε έναν μεγάλο διπλωματικό καβγά, αφού τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να αντιταχθούν στο πρότζεκτ. Βέβαια, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει αρνηθεί ότι ο Κάρολος είναι ο ιδιοκτήτης του εγκαταλελειμμένου κτιρίου.

Ο Σταϊνμάιερ στην Κύπρο

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κύπρο πραγματοποιεί χθες και σήμερα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Στη Λευκωσία ο γερμανός πρόεδρος χαιρέτισε τις νέες διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου και υποσχέθηκε τη γερμανική υποστήριξη στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της Κύπρου από την πλευρά του ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, καθώς είναι κράτος-μέλος της ΕΕ που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.