Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν καταργήσει 34.000 θέσεις εργασίας φέτος καθώς αναγκάζουν το εργατικό δυναμικό τους να επενδύσουν σε νέους τομείς όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη για να τροφοδοτήσουν την επόμενη φάση ανάπτυξής τους.

Μεγιστάνες της τεχνολογίας έχουν καταργήσει εκατοντάδες ή χιλιάδες ρόλους από τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους Financial Times. Συνολικά 138 εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει προσωπικό φέτος.

Συνολικά, 263.000 θέσεις εργασίας περικόπηκαν στον τομέα της τεχνολογίας το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Layoffs.fyi.

Οι αναλυτές είπαν ότι το τελευταίο κύμα απολύσεων έδειξε ότι οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τους πόρους τους προκειμένου να επενδύσουν σε νέους τομείς όπως η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έδειξε επίσης στους μετόχους ότι εστιάζουν στη μείωση κόστους

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν αξιολογήσει το εργατικό δυναμικό τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «έχουμε ένα μάτσο μη παραγωγικούς. Και αν είχαμε μια πιο ευέλικτη οργάνωση, θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Brent Thill. «Οι απολύσεις θα συνεχιστούν και μπορεί να χειροτερέψει. Έχει γίνει μεταδοτικό».

Μείωση δαπανών

Οι εταιρείες επανεκτίμησαν τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις και μείωσαν θέσεις σε δαπανηρά αλλά μη βασικά τμήματα, είπε ο Daniel Keum, αναπληρωτής καθηγητής διαχείρισης στο Columbia Business School.

Η εκτεταμένη μείωση των δαπανών του περασμένου έτους ήρθε μετά τη συνειδητοποίηση ότι η στροφή σε πιο ψηφιακούς τρόπους ζωής δεν είχε διαρκέσει πέρα ​​από την πανδημία, μια περίοδο που οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν προχωρήσει σε ένα τεράστιο «ξεφάντωμα» προσλήψεων.

Όλο και περισσότερες εταιρείες εστιάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Όποιος εργάζεται σε τεχνολογία ή παιχνίδια αυτή τη στιγμή ανησυχεί για απολύσεις σε κάποιο βαθμό, είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον που γνωρίζει», δήλωσε ο Autumn Mitchell, ελεγκτής διασφάλισης ποιότητας στη θυγατρική της Microsoft για βιντεοπαιχνίδια ZeniMax. «Βλέπετε μια εταιρεία να ανακοινώνει απολύσεις και σκέφτεστε «Πάμε, ποιος θα είναι την επόμενη εβδομάδα;»

«Οι απολύσεις θα συνεχιστούν και μπορεί να χειροτερέψει. Έχει γίνει μεταδοτικό»

Η αρχή του έτους, όταν οι εταιρείες καθορίζουν τα σχέδιά τους για τους επόμενους 12 μήνες, είναι συχνά μια περίοδος δυσανάλογων περικοπών θέσεων εργασίας, είπε ο Keum.

Οι φετινές απώλειες φάνηκαν περισσότερο στρατηγικές παρά εποχιακές: το 2022 και το 2023 είδαν το «σωστό μέγεθος» του εργατικού δυναμικού μετά την πανδημία, αλλά οι περικοπές το 2024 συνοδεύτηκαν από τις «ενεργητικές προσλήψεις», πρόσθεσε ο Keum.

Λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη

Η Meta, η οποία έχει περικόψει περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας από τα τέλη του 2022, είπε αυτόν τον μήνα ότι οι καθαρές προσθήκες προσωπικού για το έτος θα ήταν «ελάχιστες» ακόμη κι αν ήταν «σημαντικές επενδύσεις» σε γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση ταλέντων.

Η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού SAP, εν τω μεταξύ, αποκάλυψε έναν «μετασχηματισμό σε ολόκληρη την εταιρεία» τον Ιανουάριο που θα περιλαμβάνει την κατάργηση περίπου 8.000 θέσεων εργασίας, καθώς η εταιρεία αυξάνει την εστίασή της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο αριθμός του προσωπικού της θα είναι «παρόμοιος με τα σημερινά επίπεδα» στο τέλος του 2024, ανέφερε η εταιρεία. Η ανακοίνωση της SAP «δείχνει ότι δεν πρόκειται για καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας. Είναι περισσότερο μια ανανέωση των δεξιοτήτων», δήλωσε ο αναλυτής της TD Cowen, Derrick Wood.

Η εταιρεία ανταλλαγής φωτογραφιών Snap ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ένα δέκατο του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού καθώς αγωνίζεται να ανακάμψει από την ύφεση στην ψηφιακή διαφήμιση.

Αλλά το παράδειγμα της Snap ήταν μια απάντηση σε μια «υπαρξιακή κρίση για το αν θα υπάρχουν σε περίπου δύο χρόνια», είπε ο Keum. «Όταν μιλάμε για Amazon, Meta, Google, είναι ένας πολύ διαφορετικός τύπος απολύσεων».