Πριν από τρεις αιώνες, οι Άγγλοι επιτέθηκαν σε έναν ισπανικό στόλο πλοίων που στ’ αμπάρια τους είχαν απίστευτους θησαυρούς, ενόσω έπλεαν στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η εν λόγω επίθεση έγινε στ’ ανοικτά των ακτών της Καρχηδόνας της Κολομβίας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, το πλοίο «Σαν Χοσέ», το οποίο μετέφερε χρυσό, ασήμι και κοσμήματα αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βυθίστηκε στην Καραϊβική Θάλασσα.

Διάφορες χώρες, κυβερνήσεις και φυλές διεκδικούν τα σπουδαία πλούτη της γαλέρας «Σαν Χοσέ» εδώ και δεκαετίες. Όμως, 300 χρόνια αργότερα, τίποτα από τον θησαυρό των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έχει ανακτηθεί.

Δείτε το σχετικό βίντεο του BBC:

Σύμφωνα με μια θεωρία, ουδείς -ούτε οι Ισπανοί ούτε οι Άγγλοι- ήθελαν να βυθιστεί το Σαν Χοσέ. Αλλά ο καπετάνιος της γαλέρας, Χοσέ Φερνάντεζ ντε Σαντιλάν, προτίμησε αντί να παραδοθεί και να επιστρέψει στην Ισπανία με άδεια χέρια να χρησιμοποιήσει μπαρούτι και να βυθίσει το πλοίο μέσω έκρηξης στο κύτος του.

Το Σαν Χοσέ αποτελεί αντικείμενο νομικής διαμάχης δεκαετιών (εδώ και σαράντα χρόνια) ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και την εταιρεία Sea Search Armada (SSA), με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με την ιδιοκτησία της γαλέρας.

Σύμφωνα μ’ εκτιμήσεις, στ’ ανοιχτά των ακτών της Κολομβίας υπάρχουν περί τα 1.000 ναυάγια που «περιμένουν» να βγουν στο «φως».