Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, εξαπολύει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας τον για «ασύστολα ψέματα» ως προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα, η κυρία Αυγέρη απαντά στα όσα υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας για τον τρόπο εισαγωγής στα μη κρατική πανεπιστήμια με ένα βίντεο και συγκεκριμένα παραδείγματα ανά σχολή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αντίθετος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», επαναλαμβάνει, σημειώνοντας πως «οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν αναλυθεί πολλές φορές».

Ωστόσο, όπως τονίζει, η παρουσίαση του επικείμενου νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, «μας επιβεβαιώνει».

«Γιατί; Ας δούμε ένα παράδειγμα», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στον Σκάϊ ο κ. Πιερρακάκης και παραδείγματα, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο που αφορά στην εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή, υπογραμμίζοντας πως στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης εισάγεται υποψήφιος με 18.300 μόρια, ενώ στην Ιατρική ιδιωτικού πανεπιστημίου θα μπορεί να εξασφαλίσει την εισαγωγή του «με μόλις 9.300».

Η Δώρα Αυγέρη κάνει λόγο για «λαθροχειρία και ασύστολα ψέματα της κυβέρνησης», όπως και για προσπάθεια «να ξεγελάσει και να εκμεταλλευτεί την αγωνία των νέων παιδιών και των γονιών τους».

«Αποκρύπτει συνειδητά την αλήθεια, υποστηρίζοντας πως με όσα προτείνει εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των νέων σε όλα τα πανεπιστήμια. Ενώ την ίδια ώρα παραβιάζει πολλαπλά το Σύνταγμα», αναφέρει.

Για να καταλήξει πως «η κυβέρνηση των δήθεν ‘αρίστων’ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, ούτε για την πραγματική αριστεία, ούτε για την αξιοκρατία».

Δείτε τα παραδείγματα

Κ. Πιερρακάκης (ΣΚΑΪ): «Για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8».

Ας δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτό που είπε ο υπουργός.

Στη Νομική Αθηνών ο τελευταίος επιτυχών εισάγεται σήμερα με 18.125 μόρια κατά μέσο όρο. Στη δε Νομική Κομοτηνής, ο τελευταίος εισάγεται με μέσο όρο 16.985 μόρια. Με το νόμο της ΝΔ, θα εισάγεται στη Νομική Ιδιωτικού Πανεπιστημίου με μόλις 9.380 μόρια.

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ. Ο τελευταίος έχει μέσο όρο 18.820  μόρια. Σε αντίστοιχο Ιδιωτικό θα εισάγεται  με μόλις 9.840 μόρια.

Ιατρική Αθηνών. Ο τελευταίος έχει μέσο όρο 19.000 μόρια και στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.300. Με πόσα μόρια θα εισάγεται κάποιος στην Ιατρική Ιδιωτικού Πανεπιστημίου; Με μόλις 9.300.