Λίγα χρόνια μετά την Αγιά Σοφιά, οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμί ακόμη έναν βυζαντινό ναό που λειτουργούσε ως μουσείο τα τελευταία 79 χρόνια. Ο λόγος για την Μονή της Χώρας που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, και η πρώτη ισλαμική προσευχή αναμένεται να γίνει μέσα στα τέλη Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η απόφαση για την μετατροπή της Μονής σε τζαμί δημοσιεύτηκε το 2020, μαζί με εκείνη της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα είχαν γίνει και οι σχετικές ετοιμασίες για τον Οκτώβριο 2020, αλλά η απόφαση πάγωσε για να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αποκατάστασης.

Τελειώνουν οι εργασίες αποκατάστασης

Στο δημοσίευμα της, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως πλέον έχουν τελειώσει οι μακροχρόνιες εργασίες για την αποκατάσταση του Kariye (Μονή της Χώρας). Πλέον έχουν τοποθετηθεί ειδικά σχεδιασμένα χαλιά.

Το ιστορικό τζαμί, επιπλωμένο με ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά, προγραμματίζεται να ανοίξει για προσκύνηση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Από την άλλη, έγινε γνωστό ότι τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο ιστορικό τζαμί διατηρήθηκαν κατά την αναστήλωση και θα είναι επισκέψιμα.

Στις 23 Φεβρουαρίου η πρώτη προσευχή

Λίγα λόγια για την ιστορία της Μονής

Η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης. Το όνομά της το οφείλει στον προσδιορισμό των ψηφιδωτών του Χριστού ως «Χώρας των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρας του Αχωρήτου» στο εσωτερικό της.

Χτίστηκε τον 6ο αιώνα (το 534 μ.Χ.), και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη.