Σε νέες αποκαλύψεις για τη σχέση της βασίλισσας Ελισάβετ με τη Μέγκαν Μαρκλ, αλλά και τη ρήξη του πρίγκιπα Χάρι με το παλάτι προβαίνει ένα νέο βιβλίο.

Στο βιβλίο της η «Η μητέρα μου και εγώ» (My Mother and I), η Ίνγκριντ Σιούαρντ, πρώην αρχισυντάκτρια του περιοδικού Majesty, αναφέρει τη γνώμη που είχε η βασίλισσα για τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, την οποία είχε αποκαλύψει μόνο στους πιο στενούς της ανθρώπους.

Από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια ενός τσαγιού στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η βασίλισσα ενέκρινε τη Μέγκαν Μαρκλ. Όχι, μόνο της άρεσε, αλλά είχε μεγάλες ελπίδες για το τι θα μπορούσε να επιτύχει η Αμερικανίδα ηθοποιός μαζί με τον Χάρι για τη νεολαία της Κοινοπολιτείας.

Σύντομα ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε να αποδέχεται τη Μέγκαν, ωστόσο, ένας από τους λίγους που ήταν επιφυλακτικοί στη γοητεία της, ήταν ο πρίγκιπας Φίλιππος. Παρόλο που βασίλισσα συνέχισε να την υπερασπίζεται, ο πρίγκιπας Φίλιππος προειδοποίησε τη σύζυγό του να είναι προσεκτική, καθώς του φαινόταν παράξενο το γεγονός ότι του θύμιζε τη δούκισσα του Ουίνδσορ.

Δεν αναφερόταν απλώς στο γεγονός ότι και οι δύο ήταν μελαχρινές, ακτινοβολούσαν λάμψη, ήταν Αμερικανίδες και διαζευγμένες, αλλά υπήρχαν και αρκετά άλλα στοιχεία που τον έκαναν να φτάσει σε αυτήν την παρατήρηση.

Η ταραγμένη σχέση της δούκισσας του Ουίνδσορ με τη βασιλική οικογένεια

Όταν ήταν μόλις δέκα ετών, ο αγαπημένος πατέρας της πριγκίπισσας τότε Ελισάβετ έγινε ξαφνικά βασιλιάς, αφού ο Εδουάρδος Η’, μετέπειτα δούκας του Ουίνδσορ, παραιτήθηκε για χάρη του γάμου του με την Ουώλλις Σίμπσον, μιας Αμερικανίδας κοσμικής που ήταν διαζευγμένη.

Αυτό προκάλεσε μόνιμο ρήγμα στη βασιλική οικογένεια: ο νέος βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ δεν την υποδέχθηκε ποτέ και της αρνήθηκε και τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητάς της. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα δούκισσα ειρωνευόταν ανοιχτά τη βασιλομήτωρ ως «χοντρή Σκωτσέζα μαγείρισσα».

Η βασιλομήτωρ μάλιστα κατηγόρησε αργότερα το ζευγάρι για τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της, καθώς όπως πίστευε προκλήθηκε από το άγχος της ανάληψης του ρόλου του βασιλιά, για τον οποίο ήταν απροετοίμαστος και ακατάλληλος από άποψη ιδιοσυγκρασίας. Δεν συγχώρεσε ποτέ τη δούκισσα γι’ αυτό και μάλιστα τη χαρακτήρισε ως «κακιά μάγισσα».

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στον γάμο Μέγκαν και Χάρι (Πηγή: Alastair Grant/REUTERS)

Ως ένα πρόσωπο που είχε ζήσει αυτή την ταραχώδη περίοδο της βασιλικής οικογένειας, έστω και σε νεαρή ηλικία, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επηρεαστεί άμεσα από αυτήν και  γνώριζε πολύ καλά τι εννοούσε ο Φίλιππος όταν έκανε τους παραλληλισμούς μεταξύ της Μέγκαν και της Ουώλλις.

Μάλιστα πολύ αργότερα, θα σημείωνε με τον «κοφτό» της τρόπο ότι ίσως ο Χάρι ήταν «υπερβολικά ερωτευμένος» με την Αμερικανίδα ηθοποιό.

Το λευκό νυφικό που δεν ήταν σωστό για διαζευγμένη

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεν εξέφρασε ποτέ την πραγματική της γνώμη για τη σύζυγο του Χάρι παρά μόνο στους πολύ στενούς της ανθρώπους που ήταν έμπιστοί της. Όπως αποκαλύπτει το βιβλίο, η λαίδη Ελισάβετ Άνσον ή Λίζα, όπως ήταν γνωστή στους φίλους της μιλούσε καθημερινά στο τηλέφωνο με τη μονάρχη. Η βασίλισσα της είχε κάνει μόνο μία παρατήρηση για τον γάμο της Μέγκαν και του Χάρι, η οποία ήταν ότι το νυφικό της ηθοποιού ήταν «πολύ λευκό» και δεν ταίριαζε σε μία διαζευγμένη.

«Κατά την άποψη της μονάρχη, δεν ήταν πρέπον για μια διαζευγμένη που ξαναπαντρεύεται στην εκκλησία να δείχνει τόσο επιδεικτικά παρθένα», έγραψε η Σιούρεαντ σε ένα απόσπασμα του βιβλίου σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος την αποκαλούσε «DoW»

Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν φάνηκε ποτέ να αλλάζει γνώμη για τη Μέγκαν. Από τη στιγμή που διαπίστωσε την προφανή για τον ίδιο ομοιότητά της με την Ουώλλις, της έδωσε το παρατσούκλι «DoW» (συντομογραφία για τη δούκισσα του Ουίνδσορ).

Επίσης, η βασίλισσα δεν ένιωθε άνετα με την απόφαση του πρίγκιπα της Ουαλίας να αντικαταστήσει τον πατέρα της Μέγκαν, Τόμας Μαρκλ και να τη συνοδεύσει στον διάδρομο. Την απασχόλησε επίσης η απόφαση του 96χρονου πρίγκιπα Φίλιππου να βαδίσει προς τον διάδρομο χωρίς μπαστούνι, παρά το γεγονός ότι είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο ισχίο μόλις πέντε εβδομάδες πριν.

Στη συνέχεια, υπήρχε και η ίδια η τελετή. Όπως και πολλοί άλλοι στο εκκλησίασμα, ξαφνιάστηκε από το παθιασμένο κήρυγμα του Αμερικανού αρχιεπισκόπου, Μάικλ Κάρι, ο οποίος μίλησε για περισσότερα από 14 λεπτά. Τόσο η βασίλισσα όσο και ο πρίγκιπας Φίλιππος, οι οποίοι μισούν τα μακροσκελή κηρύγματα, ήθελαν απεγνωσμένα να τελειώσει. Πρέπει επίσης να γνώριζαν ότι ορισμένοι από τους γύρω τους κατέπνιγαν τα γέλια τους.

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ σε στιγμιότυπο από τον γάμο τους

Μπορεί κανείς μόνο να εικάσει τι σκέφτηκαν όταν ο Κάρι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν γνώριζε ούτε τον Χάρι ούτε τη Μέγκαν, είπε αργότερα ότι ένιωσε την παρουσία των σκλάβων από τους οποίους καταγόταν στο παρεκκλήσι, κάτι που θεώρησε ως «σημάδι ελπίδας».

Η βασίλισσα είχε απογοητευτεί από την αυταρχική συμπεριφορά του Χάρι

Ακόμα στο ίδιο απόσπασμα, το βιβλίο πάντα επικαλούμενο τη λαίδη Ελισάβετ, αναφέρει πως η βασίλισσα Ελισάβετ είχε απογοητευτεί από την αυταρχική συμπεριφορά του Χάρι τόσο πριν όσο και μετά το γάμο και πως η σχέση τους είχε «υποστεί μεγάλη ζημιά από όλα αυτά». Η σχέση τους καταστράφηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Χάρι αποφάσισε να εγκαταλείψει το βασιλικό αξίωμα και να φύγει από τη χώρα, μία απόφαση που η βασίλισσα δεν κατάλαβε ποτέ πραγματικά.

Ωστόσο, η ενέργεια που φέρεται να έβαλε οριστική «ταφόπλακα» στις σχέσεις του Χάρι με τη βασιλική οικογένεια, ήταν η περιβόητη συνέντευξη του ζευγαριού στην Όπρα Γουίνφρεϊ, στην οποία ο Χάρι είπε ότι ο πατέρας του ήταν «παγιδευμένος» και άφησε έντονα να εννοηθεί ότι η βασιλική οικογένεια ήταν ρατσιστική. Μάλιστα σύμφωνα με τη λαίδη Ελισάβετ, η βασίλισσα αναστατώθηκε από τη στάση του. Όσο κι αν αγαπούσε τον Χάρι δεν μπορούσε να συγχωρήσει τον τρόπο με τον οποίο μιλούσε για τον θεσμό της μοναρχίας, τον οποίο είχε περάσει 70 χρόνια προσπαθώντας να τον διατηρήσει αλώβητο.

Σε εκείνο το σημείο η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε ότι δεν είχε πλέον νόημα να ανησυχεί για τον Χάρι, καθώς εκείνος δεν θα έδινε σημασία σε κανέναν άλλον εκτός από τη σύζυγό του. Το αν έφτασε ποτέ να βλέπει τη Μέγκαν ως μια Ουώλλις Σίμπσον του 21ου αιώνα, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Μπορεί όμως να της πέρασε από το μυαλό ότι ο Φίλιππος είχε δίκιο.