Σε κάθε προεκλογική του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να κλείνει το μάτι με δηλώσεις του στο κίνημα QAnon, που αναδύθηκε από τα διαδικτυακά chatrooms το 2017 με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. «Οπου πάει ένας, πάμε όλοι», λέει χρησιμοποιώντας ένα από τα συνθήματα του ακροδεξιού κινήματος. Στη φετινή προεκλογική εκστρατεία, λοιπόν, μια νέα θεωρία συνωμοσίας αναδύεται στις ακροδεξιές πλατφόρμες: ο ισχυρισμός ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι κρυφά ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ο δολοφόνος του προέδρου Τζον Κένεντι.

Αγνοώντας το γεγονός ότι ο Οσβαλντ δολοφονήθηκε ζωντανά στην τηλεόραση δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι το 1963, μια σειρά αναρτήσεων συγκρίνει δίπλα – δίπλα φωτογραφίες του Οσβαλντ με τον Μπάιντεν όπως ήταν ως νεαρός γερουσιαστής, με τους οπαδός του QAnon να θεωρούν ότι ταυτίζονται και ότι ο πρόεδρος θα συλληφθεί σύντομα, τώρα που η «παλιά συνωμοσία αποκαλύφθηκε».

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί είναι επιφυλακτικοί για την επανάληψη των λαθών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όταν το κόμμα παρουσίασε δεκάδες υποψηφίους που συνδέονταν με το QAnon. Το γεγονός είχε αποξενώσει αρκετους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ όμως δεν κινείται μέχρι να εξασφαλίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι παιδεραστές του Σατανά

Οι οπαδοί του QAnon είναι πεπεισμένοι ότι ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκιώδη ομάδα παιδεραστών που λατρεύουν τον Σατανά και βρίσκονται στην καρδιά της αμερικανικής πολιτικής, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ – μεταξύ τους θεωρούν ότι βρίσκονται ο Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, η Οπρα Γουίνφρεϊ, ο Τομ Χανκς, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Δαλάι Λάμα. Σύμφωνα με τις διαδικτυακές συζητήσεις των οπαδών, ο Τραμπ θα πάρει πίσω την εξουσία από όλους αυτούς, τους οποίους θα φυλακίσει στο Γκουαντάναμο. Οσοι τα πιστεύουν όλα αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι συμμετείχαν στην εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Εκτοτε το κίνημα δεν βρίσκεται στην επικαιρότητα, αυτό όμως δεν σταματά τη δράση του. Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Brookings διαπίστωσε ότι το ποσοστό των Αμερικανών που συμμερίζονται τις πεποιθήσεις του QAnon έχει αυξηθεί στο 23% από 14% το 2021. Κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό για τη φετινή προεκλογική εκστρατεία είναι πως σχεδόν το 23% των πολιτών συμφωνεί πλέον ότι «οι αληθινοί αμερικανοί πατριώτες μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν στη βία για να σώσουν τη χώρα μας» – σε σύγκριση με 15% πριν από τρία χρόνια. «Είναι πολύ τρομακτικό που ζούμε σε μια εποχή που οι Αμερικανοί μπορεί να πιστεύουν ότι αυτού του είδους η βία είναι δικαιολογημένη», σχολιάζουν αναλυτές.