Η Ουάσιγκτον εξετάζει «πολλαπλά» αντίποινα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιορδανία την Κυριακή, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές ενέργειες, όχι μία ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο μονοήμερο ταξίδι του στη Φλόριντα.

«Τα στρατεύματα ήταν ευάλωτα σε επίθεση»

«Τα στρατεύματά μας χρησιμοποιούνται ως πιόνια που διευκολύνουν αυτές τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να χτυπήσουν», δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντέιβις, μετά την αιματηρή επίθεση στην Ιορδανία.

Σημειώνεται ότι το χτύπημα αυτό σηματοδοτεί τους πρώτους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών, που σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 και της ευρύτερης κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Είναι άσκοπο να έχουμε στρατεύματα διασκορπισμένα στο Ιράκ και τη Συρία, και τώρα και στην Ιορδανία, επειδή δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό για τον αμερικανικό στρατό. Είναι ένα στρατηγικά τρωτό σημείο. Τα στρατεύματά μας χρησιμοποιούνται ως πιόνια που διευκολύνουν αυτές τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να χτυπήσουν, και τώρα συνέβη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις ασκώντας κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Πρέπει να αναδιατάξουμε αυτά τα στρατεύματα εκεί όπου είναι καλύτερα προστατευμένα, με καλύτερα μέσα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Τότε μπορούμε να ανησυχούμε για κάποια διπλωματία», προσέθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα-ομπρέλα για διάφορες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέφερε ότι επιτέθηκε σε διάφορα σημεία κατά μήκος των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατοπέδου κοντά στη βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν οι τρεις στρατιώτες.