Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τα πλήγματα των Χούθι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, στα πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα χθες έγινε γνωστό ότι τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από επίθεση drone κατά των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Βορειοανατολική Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χθες το βράδυ, κατηγορώντας τις ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν για την επίθεση.

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε τα γεγονότα αυτής της επίθεσης, γνωρίζουμε ότι πραγματοποιήθηκε από ακραίες ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν στη Συρία και το Ιράκ», τόνισε. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους στρατιωτών των ΗΠΑ στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα. Τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν καταγραφεί και άλλες επιθέσεις με drones εναντίον βάσεων των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν θύματα. «Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και μην έχετε καμία αμφιβολία – θα ζητήσουμε από τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν τη στιγμή και με τον τρόπο της επιλογής μας», είπε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Αρχικά, ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού έκανε λόγο για 25 τραυματίες, ωστόσο ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε, καθώς, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, 34 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα, τα περισσότερα στο κεφάλι.

Οι επιθέσεις των Χούθι

Οι επιθέσεις των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν πολλαπλασιάζονται. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το βρετανικό πολεμικό πλοίο «HMS Diamond» απέκρουσε στην Ερυθρά Θάλασσα επίθεση με drone από την ομάδα Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε δυτικά πλοία. «Αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», ανακοίνωσε χθες το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να επιτίθενται με πυραύλους και drones με εκρηκτικά στις 19 Νοεμβρίου ως απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις απάντησαν στις επιθέσεις των Χούθι στα πλοία με δεκάδες αντίποινα σε όλη την Υεμένη, κατά των βάσεών τους εκεί.

Την ίδια ώρα όμως, γράφουν οι «Financial Times», η ισλαμιστική ομάδα φαίνεται να κερδίζει επαίνους στον αραβικό κόσμο για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων και αυτό την κάνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο για αυξανόμενη καταστολή στο εσωτερικό της Υεμένης. Οι Χούθι έχουν αποκτήσει νέους θαυμαστές σε όλο τον αραβικό κόσμο, πολλοί από τους οποίους γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία της ισλαμιστικής ομάδας ή τις ολοένα και πιο κατασταλτικές τακτικές στη χώρα τους. Η δημοτικότητά τους, η οποία φαίνεται να ξεπερνά τις θρησκευτικές διαιρέσεις, έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο και οι επιθέσεις με πυραύλους και drones σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν διαταράξει και το παγκόσμιο εμπόριο.

Η οργή κατά των ΗΠΑ

«Μεταξύ όλων των φίλων μου, υπάρχει μια εντελώς θετική αντίληψη για τους Χούθι», δηλώνει ένας 28χρονος Ιορδανός που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κανείς δεν έχει να πει κάτι κακό γι’ αυτούς αυτή τη στιγμή». Τα σχόλια αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη δημόσια οργή σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα. Μεγάλο μέρος αυτής της οργής στρέφεται στις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, με πολλούς νεαρούς Αραβες να κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, αλλά μόλις απειλήθηκαν το παγκόσμιο εμπόριο και η ναυτιλία, αμέσως ανέλαβε δράση.