Τέλος στην πολύμηνη αναμονή χιλιάδων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για την είσπραξη του ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο αναμένεται να βάλει η νέα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ, μέτρο το οποίο αποτελεί ένα από τα 29 ορόσημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το νέο σύστημα για εξπρές και αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογουμένους θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στη νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, αυτόματα θα γίνεται ο έλεγχος, καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες, και στη συνέχεια το ποσό της επιστροφής θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων καθώς θα ενημερώνονται αμέσως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο. Η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ και συγκεκριμένα για αιτήσεις που δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου. Το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα καλύπτει πάνω από το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ που υποβάλλονται ετησίως. Σημαντικό ρόλο στις αυτοματοποιημένες επιστροφές παίζει η πλατφόρμα myData, στην οποία οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αναρτούν τα τιμολόγια που κόβουν και η Εφορία έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ. Με το νέο ψηφιακό σύστημα θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα αρθούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα.

Λευκή λίστα

Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια λευκή λίστα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν δεν έχουν δώσει την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής στις ελεγκτικές Αρχές. Στη λευκή λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

  • Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.
  • Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
  • Οσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.